FORTROLIGT – Til Kulturudvalget, KUU

 

Teatrets økonomiske følgeeffekt

 

Dansk Skuespillerforbund har finansieret en undersøgelse af, hvilken økonomisk effekt en kulturaktivitet som fx et teater har på det omgivende samfund. Analysen præsenteres nu eksklusivt for Kulturudvalget forud for offentliggørelsen.

 

Siden Kulturministeriet i 2000 udgav rapporten ’Danmarks Kreative Potentiale’, er det blevet legitimt at se på de kulturmidler, som afsættes til kulturaktiviteter, som en tosidet investering.

 

På den ene side er disse midler en væsentlig del af kulturpolitikken og dermed af en politisk funderet styringsfaktor af det almindelige kulturelle niveau. Dermed bliver de et udtryk for det samfundsmæssige behov og for satsningen på dette område. Samtidig er der tale om et erhvervsområde, der både beskæftigelsesmæssigt og rent økonomisk – herunder eksportmæssigt - bidrager væsentligt til den nationale økonomi.

 

Kulturlivet har derfor både en forbrugs- og en velfærdsmæssig side, men også en investeringsmæssig side i forbindelse med fremtidig skabelse af økonomisk vækst. I dansk sammenhæng er det imidlertid endnu ikke blevet belyst – bortset fra beregninger af netop eksportomfanget på især musikområdet - hvordan denne effekt helt konkret manifesterer sig på de enkelte områder.

 

Netop fordi det danske samfund på kulturområdet er blevet meget kontraktorienteret og kontraktstyret, er der grund til at se meget nøje på den økonomiske effekt. Der er simpelthen brug for at kunne vurdere effekten af kulturstøttemidler ud fra flere synsvinkler end de gængse to: den kunstneriske kvalitet, som støtten sikrer, og publikums efterspørgsel som afspejlende en samfundseffekt eller en direkte markedsefterspørgsel. Der har ikke tidligere været lavet en undersøgelse i Danmark af denne sammenhæng.

 

Undersøgelsen er lavet i uafhængigt regi af blandt andet forskere på Copenhagen Business School.

 

I stedet for blot at arrangere et pressemøde og frigive undersøgelsen til medierne, ønsker Dansk Skuespillerforbund først at præsentere undersøgelsens resultater eksklusivt for medlemmerne af Kulturudvalget og kulturminister Brian Mikkelsen.

Det gør vi med det formål at skabe en konstruktiv dialog mellem fagfolk og politikere og herigennem medvirke til, at undersøgelsen bliver grundlag og platform for det politiske arbejde - og ikke blot et ”mediestunt”.

 

Kulturudvalgets medlemmer inviteres derfor til eksklusiv fremlæggelse af undersøgelsen tirsdag den. 12. juni kl. 13.00-14.00 på Christiansborg.

 

På mødet vil undersøgelsens resultater fremlægges af Lise Lyck, centerleder, Center for Tourism and Culture Management, CBS og konsulent Bent-Erik Rasmussen, ICMM.

 

Se program for mødet – næste side:

 

 

 

Dialog-møde ”Teatrets økonomiske følgeeffekt”

 

Program:

 

Kl. 13.00:           Velkomst.

Kl. 13.05:           Kulturminister Brian Mikkelsen om selve perspektivet ved undersøgelse af den samfundsøkonomiske effekt ved teatervirksomhed.

Kl. 13.15:           Undersøgelsens resultater fremlægges af bl.a. Lise Lyck, centerleder, Center for Tourism and Culture Management, CBS

Kl. 13.30:           Spørgsmål fra udvalgsmedlemmer

Kl. 13.45:           Undersøgelsens videre perspektiv, Christian Have, HAVE PR.

Kl. 13.50:           Afslutning.

 

For at kunne tilrettelægge mødet effektivt, og således at alle har konkret udbytte af dialog-initiativet, vil det være hensigtsmæssigt med en tilbagemelding, således at vi kan tage højde for deltagerantal mm.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Henrik Petersen

Formand Dansk Skuespillerforbund

 

 

 

 

Tilmelding til dialogmødet:

 

Thomas Garlov

Kommunikationschef

Dansk Skuespillerforbund

Mail: [email protected]

Mobil 40 68 88 07