Center for Dansk Jazzhistorie

Institut for Sprog og Kultur

Det Humanistiske Fakultet

Aalborg Universitet.

 

 

Aalborg 14. Maj 2007

 

Ã…bent brev til:

 

Kulturminister Brian Mikkelsen, Folketingets Kulturudvalg, DR: Kenneth Plummer, Ole Mølgaard, Morten Pankoke, Morten Vilhelm, Hans Peter Larsen samt dagbladene Politiken, Information og Jyllands Posten.

 

Dette brev vil gerne kommentere beslutningen om at nedlægge DR’s program Jazz Live og hæfte sig ved betydningen og de konsekvenser en nedlæggelse vil få.

 

DR har en mangeårig tradition for at optage og dermed bevare den levende musik. Dokumentationen af den danske jazzscene har været kontinuerlig og er et ganske enestående billede på, hvad der er blevet spillet af såvel dansk som udenlandsk jazz. Jazz Lives optagelser er derfor uhyre vigtige for at dokumentere et stykke dansk kulturarv – nemlig jazzmusikken. Ophører disse optagelser vil der i fremtiden ikke være nogen dokumentation for hvordan det musikalske udtryk lyder.

 

Nedlægges Jazz Live vil konsekvensen på længere sigt være, at det ikke vil være muligt at beskæftige sig historisk med live jazzen i Danmark, da den vigtigste kilde for disse studier simpelthen ikke findes. Det er dog ikke kun den musikhistoriske interesse en nedlæggelse vil have betydning for. Lyttere, der ikke har mulighed for at gå til alle disse koncerter, mister en væsentlig kilde til ”levende musik” og jazzmusikerne mister en væsentlig inspirationskilde. Lukkes Jazz Live kan det også have direkte betydning for musikernes økonomiske vilkår. De vil fremover gå glip af de KODA-midler og den eksponering, som er en essentiel del af den økonomiske sammenhængskraft.

 

En endnu ikke publiceret undersøgelse af DR’s jazzformidling foretaget i 2006 af en af de ansatte ved Center for Dansk Jazzhistorie viser en mange facetteret formidling af jazz fra DR’s side[1]. Som den største og vigtigste formidler af jazz i Danmark bør DR fortsat bevare denne alsidige form for formidling, hvor såvel jazzens historiske, musikalske og kulturelle sider belyses. En nedlæggelse af Jazz Live vil føre til en udvanding af DR’s jazzformidling og dokumentationen af et stykke dansk kulturarv vil gå tabt.

 

Jazz er en levende musikform, der udmærker sig ved at være væsensforskellig på CD og fremført live. En nedlæggelse af Jazz Live vil have katastrofale følger for dokumentationen og formidlingen af den levende jazzmusik, hvilket under ingen omstændigheder vil være hensigtsmæssigt.

 

Center for Dansk Jazzhistorie

 

Tore Mortensen                             Anders H.U. Nielsen

Lektor, Centerleder                      Videnskabelig assistent

 

Ole Izard Høyer                              Thomas Albæk Jakobsen

Videnskabelig assistent                       Videnskabelig assistent

 

Kenneth Ravn                                 Else Egeberg

Videnskabelig assistent                       Bibliotekar

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] Undersøgelsen vil i nærmeste fremtid være tilgængelig på www.jazz.aau.dk