Fra: Michael Larsen [mailto:[email protected]]
Sendt: 8. maj 2007 11:30
Til: Danmarks Biblioteksforening
Emne: Danmarks Biblioteksforenings høringssvar vedr. BS oplæg til overbygningsreform

Til medlemmer af Folketingets Kulturudvalg

 

Hermed fremsendes til orientering Danmarks Biblioteksforenings høringssvar til Biblioteksstyrelsens oplæg til reform af folkebibliotekernes overbygning fra 2009.

 

Venlig hilsen

 

Michael Larsen
Informationskonsulent
Danmarks Biblioteksforening

-----------------------------------------------------------------------

Telefon 3326 0076 · Mobil 2284 0865 · [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

København, 30. april 2007

 

 

Biblioteksstyrelsen

H.C. Andersens Boulevard 2

1553 København V

 

 

 

 

 

Høringssvar til Biblioteksstyrelsens oplæg til

reform af folkebibliotekernes overbygning fra 2009

J.nr. 406-1.

 

 

Danmarks Biblioteksforening takker for muligheden for at afgive høringssvar til Biblioteksstyrelsens oplæg til reform af folkebibliotekernes overbygning.

 

Allerførst ønsker vi at udtrykke vores tilfredshed med, at Biblioteksstyrelsen (BS) nu har igangsat den reform af folkebibliotekernes overbygning, som Danmarks Biblioteksforening har efterspurgt det seneste år.

 

For Danmarks Biblioteksforening er det vigtigt, at reformen helt overordnet bidrager til at skabe et sammenhængende biblioteksvæsen, hvor alle borgere – uanset bopæl - får nogenlunde lige muligheder. For at opnå det foreslår vi:

 

 

Hvad selve reformudkastet angår, er vi principielt enige i Biblioteksstyrelsens forslag.

 

 

 

 

 

 

 

- ”opgaver, der løses centralt, af biblioteker efter udbud eller andre aktører”, i den ene gruppe,

 - og et samlet sæt opgaver, der placeres på et antal udpegede centralbiblioteker.

         

·        Vi er ligeledes enige i de 4 opgavekategorier, BS har placeret i gruppe 1, nemlig netbiblioteker, licensforhandlinger, udviklingsopgaver og strategiske analyser. Vi har tidligere ved flere lejligheder givet udtryk for, at der er et stort behov for styrkelse og koordinering af de fremadrettede og udviklings-orienterede opgaver i bibliotekerne.

Hvad angår Centralbibliotekernes fremtidige opgaver er vi enige i, at de både skal omfatte materialeoverbygning og kompetenceudvikling.

 

 

Når det er sagt, har vi dog nogle spørgsmål/ønsker til forslaget.

 

Hovedgruppe 1 ”Opgaver, der løses centralt, af biblioteker efter udbud eller andre aktører”

Som sagt er vi enige i de opgavekategorier, der er omfattet af gruppe 1, ligesom vi er enige i, at en væsentlig større del af den samlede overbygningsbevilling skal gå til dette område.

Men vi ønsker præciseret, hvordan prioriteringen mellem de enkelte opgavekategorier skal foregå, ligesom vi meget gerne deltager i kommende rådgivende udvalg, der skal deltage i denne prioritering.

 

Hovedgruppe 2, Centralbiblioteker

DB er enig i den opgavefordeling, som BS har skitseret for centralbibliotekerne, og vi finder det meget vigtigt, at kompetenceudviklingsopgaven styrkes og udvikles.

Vi synes, at det er en svaghed ved forslaget, at der ikke er taget stilling til antallet af fremtidige centralbiblioteker. BS har rosværdigt angivet den procentvise fordeling af den nuværende overbygningsbevilling til de to hovedgrupper.

Men man må antage, at det har betydning for realismen i forslaget om nedskæringen af procentdelen af bevillingen til centralbibliotekerne fra ca. 83% til ca. 64%,  hvor stort antallet af fremtidige centralbiblioteker bliver.

DB foreslår, at der mindst bliver tale om 5 -7 centralbiblioteker – i videst muligt omfang følger befolkningskoncentrationerne.

 

 

Parallelt med vores forslag om et rådgivende udvalg for gruppe 1 opgaver ønsker vi også på centralbiblioteksområdet, at brugerne af centralbibliotekernes ydelser, de kommunale folkebiblioteker, får indflydelse på, hvordan de statslige midler anvendes.

Danmarks Biblioteksforening foreslår derfor, at resultatkontrakter og virksomhedsplaner vedr. centralbiblioteksvirksomheden sendes i høring i biblioteksforeningen i den pågældende region. Herved sikres et lokalt politisk engagement i løsningen af centralbiblioteksopgaven.

 

 

Overbygningsbevillingen

Den samlede overbygningsbevilling er i dag på 72,1 mio. kr. Dette beløb var formentlig tilstrækkelig, da overbygningsopgaverne var mere enkle. Men Danmarks Biblioteksforening sætter spørgsmålstegn ved, om den nuværende overbygningsbevilling kvalificeret kan rumme de meget store og vigtige opgaver, der fremover vil ligge i den.

Vi er nemlig enige med BS i, at der umiddelbart ikke kan skæres i indkøbet af fastformmaterialer til overbygningen, jf. stigning i interurbanlån fra 2002-2005 på 48%. Og set i lyset af den forstærkede indsats på læsning vil det være selvmodsigende at skære i fastformsmaterialerne.

Naturligvis vil en slankning af strukturen frigøre ressourcer, men det er tvivlsomt, om det kan finansiere den nedskæring, der her lægges op til, uden at det vil ramme servicen overfor borgerne.

 

Når hertil lægges, at behovet for løsning af ”udviklingsopgaverne” i hovedgruppe 1 er i voldsom vækst, så mener vi, at der er behov for tilførsel af flere ressourcer til den samlede statslige overbygning af folkebibliotekerne. Vi vurderer, at der er behov for en forøgelse i størrelsesordenen 25 – 30%, hvoraf 2/3 bør lægges i område 1.

 

Såfremt denne nødvendige merbevilling ikke kan findes inden for ministerområdet, foreslår vi, at sagen fremlægges for Folketinget.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Vagn Ytte Larsen                           Winnie Vitzansky

Formand                                         Direktør