Sammenslutningens oplæg
 marts 2006
Fremtidens eget beredskab
Det er væsentligt, at eget beredskab tilpasses det faktiske behov på den enkelte arbejdsplads, hvad angår dimensionering, udrustning og eventuel specialuddannelse.
Pligt til oprettelse af eget beredskab:
Nogle særlige arbejdspladser, skal ifølge nugældende regler have beredskabshjælpere der skal gennemgå forskellige specialkurser og være forsynet med specielt materiel og udstyr.
Det er især virksomheder, der har en særlig samfundsvigtig funktion, eller som udgør en risiko for omgivelserne, såfremt der sker en uønsket hændelse. (se bilaget)
Frivillig oprettelse af eget beredskab:
Der vil være arbejdspladser, som kun har behov for enkelte beredskabshjælpere der skal løse få opgaver, og som ikke er forsynet med specielt materiel og udstyr.
Det vil her være op til den enkelte arbejdsplads, hvor udbygget man ønsker eget beredskab.
Hvem udgør eget beredskab?
Eget beredskab kan opbygges af personer som i forvejen har beskæftigelse, der er beslægtet med de beredskabsopgaver, arbejdspladsen i øvrigt ønsker løst.
Beredskabshjælpere kan f.eks. være:
· vagter og andet sikringspersonale
· maskinmestre, montører og andre med specielt kendskab til bygninger / produktion
· medlemmer af sikkerhedsorganisationen
· udliciterede arbejdsopgaver via facility management firma.
Det er en fordel, hvis lederen af eget beredskab har en beredskabsuddannelse.
Det har stor betydning at alle medarbejdere ved, de kan få hjælp og vejledning fra beredskabshjælpere, i tilfælde af en uønsket hændelse.
Tilsynet med de pligtige arbejdspladser.
Det er den kommunale brandmyndighed, som - på kommunalbestyrelsens vegne - skal sikre, at arbejdspladser, der er omfattet af pligten, har oprettet et eget beredskab, der er dimensioneret og uddannet i samråd med myndigheden, samt at eget beredskab er operativt.
(nugældende regler findes i kapitel 5 i bekendtgørelse om bedriftværn af 11.juni 1998)
Ved at gennemføre dette sikrer den kommunale brandmyndighed også, at der på de pågældende arbejdspladser er et beredskab, der kan iværksætte en første indsats, og være en værdifuld hjælp under den senere indsats. Disse beredskaber skal indgå i myndighedens samlede planlægning.
1.
Medarbejderne der indgår i eget beredskab, kan i forbindelse med deres daglige arbejde og funktion ofte med fordel deltage aktivt i en række forebyggende opgaver, i samarbejde med ledelsen og arbejdspladsens arbejdsmiljøorganisation.
Eksempler på forebyggende opgaver:
Alt efter arbejdspladsens størrelse, produktion, beliggenhed m.v. kan eget beredskab også løse en række operative opgaver i samarbejde med ledelsen, redningsberedskabet og andre aktører i forbindelse med en uønsket hændelse.
Eksempler på operative opgaver:
Materiel og udstyr:
Arten og mængden af materiel og udstyr skal tilpasses de opgaver arbejdspladsen og eventuelt brandmyndigheden har valgt at pålægge eget beredskab.
Materiellet bør i størst muligt omfang indgå i arbejdspladsens daglige sikkerhed / produktion.
Herved kan det sikres, at det altid er i orden og up-to-date.
2.
Det er en forudsætning, at beredskabshjælpere er fortrolige med betjeningen af materiellet og er forsynet med det fornødne personlige udstyr.
Som eksempler kan nævnes:
Baggrund.
Eget beredskab i sin nuværende form er defineret ud fra beredskabslovens § 37 om Bedriftværn, og bekendtgørelse om bedriftværn af 11.juni 1998, men praksis har vist, at der er et større og større behov for en modernisering af eget beredskab så det bliver et praktisk redskab for den moderne, ansvarsbevidste virksomhed og institution.
Der er efter ændring af regelsættet omkring bedriftværn sket en reduktion af antallet af bedriftværn, uanset lovens klare regler.
Til gengæld har flere institutioner og virksomheder udformet deres eget beredskab, som straks kan tage sig af dagligdagens uønskede hændelser, samt assistere det kommunale redningsberedskab.
Det kan ud fra vore erfaringer konstateres,
Samarbejde
Sammenslutningen indgår gerne i et nærmere samarbejde med alle relevante offentlige og private interessenter, der kan fremme kendskabet til den nytteværdi, som ligger i eget beredskab.
3.