Folketinget - Sundhedsudvalget

 

 

 

 

 

 

Den 27. oktober 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3619


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Sundhedsudvalg har i skrivelse af 5. oktober 2006 (Ad SUU alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 4:

 

Spørgsmål 4:

”Er det farligt for mennesker at indtage stoffet Aspartam og er det korrekt, at konsekvensen ved indtagelse kan være, at man kan udvikle alvorlige sygdomme?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Sødestoffet aspartam sælges under Handelsnavnet NutraSweet, og dets anvendelse reguleres i Positivlisten (”Fortegnelse over tilsætningsstoffer til fødevarer”). Aspartam er i dag godkendt til brug i bl.a. læskedrikke, desserter, yoghurt etc. I Positivlisten er angivet hvilke mængder aspartam, der må tilsættes i forskellige fødevaregrupper.

 

Som for andre tilsætningsstoffer til fødevarer, skal også anvendelsen af aspartam fremgå af produktets ingrediensliste, enten mærket som ”sødestof (aspartam)” eller som ”sødestof (E951)”. Produkter, indeholdende aspartam, skal ligeledes mærkes med  ”indeholder en phenylalaninkilde” af hensyn til personer, der lider af phenylketonuri (Føllings syge).

 

I forbindelse med godkendelse af aspartam har stoffet været igennem en grundig toksikologisk og sundhedsmæssig vurdering.

 

Senest har EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) foretaget en vurdering af nye data vedr. aspartams mulige risiko for at være kræftfremkaldende. Vurderingen afstedkom 3. maj 2006 en udtalelse fra EFSA, som fortsat vurderede, at anvendelsen af aspartam ikke indebærer nogen sundhedsrisiko.

 

For så vidt angår spørgsmålet om, hvorvidt indtagelse af aspartam kan udvikle alvorlige sygdomme, har forskerne i forbindelse med de toksikologiske vurderinger af aspartam ligeledes vurderet aspartams nedbrydnings- og omdannelsesprodukter. I menneskets tarmkanal nedbrydes aspartam til asparaginsyre, phenylalanin samt methanol.

 

Både asparaginsyre og phenylalanin er stoffer, der er kendte for at have en giftvirkning på nervesystemet, når det drejer sig om større mængder. Meget høje koncentrationer af phenylalanin kan således fremkalde hjerneskader. Personer med phenylketonuri (Føllings syge) mangler evnen til at omsætte phenylalanin fra fødevarernes proteiner og skal derfor have kost med meget lavt indhold af phenylalanin samt undgå aspartam. Det er netop derfor, at der for aspartams vedkommende er et krav om en særlig mærkning – ” indeholder en phenylalaninkilde”.

 

Med hensyn til de to øvrige nedbrydningsprodukter, asparaginsyre og methanol (træsprit) har det vist sig, at indtaget af aspartam ikke giver sundhedsmæssige problemer i relation til disse to stoffer.

 

Endelig er aspartam undersøgt for allergifremkaldende reaktioner. Undersøgelser på både børn og voksne har vist, at aspartam ikke er allergifremkaldende”.

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø