Folketinget — Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg, den 1. oktober 2007

 

 

 

 

 

 

Til

udvalgets medlemmer og stedfortrædere.

 

 

Resumé af Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris studietur til Bulgarien og Rumænien den 26. - 31. august 2007.

 

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri aflagde i dagene 26. – 31. august 2007 besøg i Bulgarien og Rumænien. Programmet og deltagerlisten er optrykt som bilag 1 til dette resumé.

 

Mandag den 27. august 2007

Udvalget indledte beklageligvis sit besøg i Bulgarien med en flyforsinkelse, der indebar, at besøget i de moderniserede markedshaller i Sofia centrum, besøget på et udendørs lokalt marked og besøget hos fødevareproducenten i Tandem måtte aflyses.

Udvalget kørte derfor efter ankomsten til Sofia direkte til Pirin nationalpark, som breder sig over en stor del af Pirinbjergene. Pirinbjergene ligger mod sydvest ved grænserne til Grækenland og Makedonien. Pirin fik status som nationalpark i 1934 for at sikre beskyttelsen af skovene og den store variation i flora og fauna. Det blev først en naturpark i 1962, og i 1974 blev området udvidet til at dække det meste af bjergene, så det i dag er på 40.332 ha, hvor der er mere end 150 højt beliggende bjergsøer.

Siden 1984 har parken stået på listen over UNESCO´s World Cultural and National Heritage sites. Udvalget besøgte herefter Rozhen klosteret, som muligvis inkluderes i Natura 2000.

PÃ¥ siden af Pirin-bjergene ligger en af Bulgariens mindste byer – den fredede by Melnik. Byen ligger i landets sydvestlige hjørne tæt pÃ¥ Byen Sandanski. Udvalget blev i Melnik modtaget af byens borgmester Mr. Devedschiev, som orienterede udvalget om landdistriktsudvikling i Bulgarien og Melniks fremtidige udfordringer m.m.  Herefter viste borgmesteren udvalget rundt i byen og underholdt om distriktets vinproduktion. Byens gamle huse og gader var alle fredede af UNESCO. Husene var indrettet til vinproduktion i stuetagen og til bolig pÃ¥ 1. og 2. sal.

Udvalget afsluttede dagen med at være vært ved en middag hos vinproducenten i ”Kordopulova hus”.

 

Tirsdag den 28. august 2007

Udvalget startede dagen med et besøg på et bulgarsk ejet animalsk landbrug, hvor landmand Ivan Shavkov orienterede om bestanden. Han havde overtaget produktionen i 2002. Bestanden var nu på 35 malkekvier, og han producerede 400 l mælk om dagen, som han brugte til bl.a. osteproduktion til lokalområdet og til eksport til Canada, men ikke til EU. Han leverede mælk til 3-4 mejerier, men havde problemer med at få betaling fra dem. Han ville meget gerne leve op alle EU-krav og standarder, men han havde problemer med at få information fra myndighederne herom. Myndighederne var efter hans opfattelse ligeglade med EU-krav og standarder. Han ville også gerne investere i ny produktionsanlæg, så han kunne leve op til krav om hygiejne og dyrevelfærd.

Derefter besøgte udvalget Carlsbergs bryggeri Pirinski Pivo i byen Blagoevgrad i det sydvestlige Bulgarien tæt ved den græske, makedonske og serbiske grænse.

Direktør Nikolay Dobrev viste rundt på bryggeriet og fortalte om Calrsbergs engagement. Bryggeriet var et af 2 bryggerier, som Calrsberg havde købt i Bulgarien. Bryggeriet Pirinsko Pivo blev grundlagt i 1969 og var blevet privatiseret i 2002, hvor Carlsberg købte det. Carlsberg havde siden kraftigt moderniseret bryggeriet, og i dag arbejdede der i alt 130 mennesker på bryggeriet. I 2006 var der blevet produceret 108 hekto liter øl på bryggeriet, og i 2007 efter en modernisering forventede man at komme op på en årlig produktion på 1 mio. hekto liter. Bryggeriet producerede kun til Bulgarien. Bryggeriets markedsandel var nået op på 27 pct., hvilket gjorde bryggeriet til Bulgariens næststørste.

Bryggeriet importerede næsten alle råvarerne til brygningen fra udlandet herunder fra Ægypten, Tyskland, Østrig og Serbien, fordi de ikke kunne være sikre på at få tilstrækkelig med råvarer af en høj kvalitet fra Bulgarien. Produktionen var ISO 14.000 certificeret, HACCEP-certificeret og certificeret af Loyd i 2007. Til produktionen blev der brugt vand fra bjergene, som var meget friskt og rigt på mineraler, og det var ikke nødvendigt at forarbejde vandet.  Spildevandet fra produktionen blev ikke renset, men blev dog korrigeret for ph-værdi. Der ville blive installeret et rensningsanlæg i 2008.

Alle faserne af produktionen blev nøje overvåget og kontrolleret i bryggeriets laboratorium, og alle data om produktionen blev elektronisk arkiveret, så der var fuld sporbarhed. Hvis egenkontrollen afslørede kvalitetsproblemer, blev øllet destrueret. Som følge af HACCEP-systemet havde myndighederne altid krav på at få adgang til produktionen og til at kontrollere egen-kontrolprogrammet.

Endelig havde udvalget møde med vicelandbrugsminister Byurhan Abazov, hvor landbrugsreformen i Bulgarien og fremtiden for Bulgarien som EU-medlem og landbrugsland blev drøftet. Buyrhan Abazov fortalte, at sammenbruddet af det socialistiske system i 90érne indebar, at ejendomsretten på meget kort tid ændredes fra 50 års statsejerskab af landbrugsjorden og statslige forarbejdningskooperativer til en privatisering af landbrugsjorden. I dag domineredes landbruget stadig af meget små selvforsynende familielandbrug. 89 pct. af alle mælkeproducenter havde således kun 1-2 køer. Familierne havde en beskeden produktion og deltog i en omfattende bytteøkonomi. Men der var ved at opstå større landbrug, der forsøgte at forbedre deres produktion. Imidlertid havde de enkelte landmænd ikke tilstrækkelig uddannelse, erfaring og rådgivning til at stå for en større produktion. De fremtidige udfordringer blev en strukturtilpasning, uddannelse af landmænd, forædling af dyrene og produktkvaliteten og investeringer i moderne udstyr.

 

Han oplyste, at staten ikke ønskede at intervenere i ejendomsretten til landbrugene, som i dag var for små til, at bønderne kunne producere fødevarer til andet end eget forbrug. 12 pct. af den potentielle landbrugsjord blev ikke dyrket og mange ventede blot på, at prisen på landbrugsjord steg, inden de ville sælge den.

Bulgariens forhandlinger med EU-kommissionen resulterede i, at landbruget fra optagelsen i 2007 langsomt ville begynde at modtage direkte landbrugsstøtte fra EU på linie med de andre nye medlemslande. Processen var, at støtten startede med at ligge på 25 pct. i 2007 og sluttede på 100 pct. i 2016. Derudover havde Bulgarien i opstartsfasen en særlig god adgang til forskellige fonde specifikt til udvikling af landområder, så landbrugssektoren kunne komme hurtigere op på EU-niveau. Bulgarien ville meget gerne samarbejde med Danmark i udviklingen af landbrugsprogrammer, og blandt andet var der indført mælkekvoter i samarbejde med Danmark og efter dansk model.

EU´s standarder og krav havde endvidere medført, at ud af 900 fødevarevirksomheder var 260 virksomheder blevet lukket. Kontrol af fødevarer og fødevarevirksomheder lå de bulgarske myndigheder meget på sinde, men der var mange myndigheder involveret i kontrollen, hvilket vanskeliggjorde kontrollen. Det var derfor et stort ønske at samle al fødevarekontrol i en myndighed.

Udvalget sluttede dagen af med at rejse til Rumænien, hvor fødevareministeren og familie- og forbrugerministeren var værter ved en middag.

 

Onsdag den 29. august 2007

Udvalget lagde ud med et besøg på Obor-markedet i Bukarest. Markedet havde eksisteret siden 1400-tallet, og var det største marked i Bukarest. Markedet var primært et fødevaremarked, med der var i tilknytning til markedet også mange andre udsalgssteder af alt fra boligindretning, stoffer og hårde hvidevarer m.v. Udvalget fik en rundvisning primært på fødevaremarkedet, hvor uvalget så på lokale specialiteter og drøftede fødevaresikkerhed, fødevarekontrol m.v.

Herefter mødtes udvalget med den rumænske landbrugsminister Decebal Traian Remes. Decebal Traian Remes, der selv havde en svinefarm, orienterede udvalget om den aktuelle situation for landbruget i Rumænien, som var præget af den vejrmæssigt dårlige sommer i Rumænien med meget høje varmetemperaturer og tørke. Det havde medført en ualmindelig dårlig høst, og regeringen var ifølge lovgivningen forpligtet til at udbetale erstatninger til landmændene for den dårlige høst. Dette blev suppleret med en indsamling til fordel for landmændene.

Landbrugsministeren havde appelleret til EU med henblik på at få støtte til de tørkeramte landmænd, men da landmændene havde vanskeligt ved at dokumentere de tidligere års høstudbytte, var det meget vanskeligt, at få EU-støtte til de udsatte landmænd.

Systemskiftet i 1989 startede processen med tilbagegivelse af jord til landmændene, og denne proces var endnu ikke tilendebragt. Befolkningen havde i gennemsnit fået 0,5 ha jord tilbage. Kun meget få ejere havde fået al deres jord tilbage, og en gård med 5 ha jord, var en meget stor gård og en sjældenhed. Regeringen havde endvidere gennemført en lov, der indebar, at tidligere jordejere højest kunne få 10 ha jord tilbage.

De rumænske landbrug var derfor typisk subsistenslandbrug, som udelukkende producerede til familien, der ejede bruget. Den absolut største udfordring på landbrugsområdet var således at gennemføre reformer, der muliggjorde en koncentration af landbrugsjorden hos færre, større og dermed mere konkurrencemæssige brug.

Dertil kom, at landmændene manglede landbrugsmæssig uddannelse og rådgivning, og de måtte også investere i landbrugsmaskiner, hvis de skulle fremme udviklingen i landbruget.

Udviklingen forventedes tillige at blive præget at udenlandske investeringer i landbruget. Når blot en udenlandsk investor etablerede et selskab i Rumænien, kunne man erhverve jord. Det var også en udfordring for myndighederne at håndtere de udenlandske investeringer.

Endelig fremhævede ministeren problemer med uddannelse af landmændene i bl.a. bogføring som en hindring for dokumentation af deres produktion, hvilket igen medførte problemer med at leve op til EU´s betingelser for udbetaling af landbrugsstøtte. Der var således store opgaver for regeringen med at støtte og reformere landbruget, så det kunne komme på højde med EU-standarder.

Udvalget besøgte herefter det økologiske gartneri Leoser på 50 ha i udkanten af Bukarest. Udvalget fik en omvisning på gartneriet af marketingdirektør Constantin Stanciu. Gartneriet var et at de største gartnerier i Rumænien. Gartneriet havde netop udskiftet sin ejerkreds. Virksomheden drev også et andet gartneri og havde i alt 175 ha med drivhuse, 10.000 ha landbrug, ejede en konservesfabrik og et netværk af lastkølevogne. 60-90 pct. af produktionen blev eksporteret til Tjekkiet og Schweiz. Der var i alt beskæftiget 3.000 medarbejdere i virksomheden, og på gartneriet Leoser var der ansat 600. En del af arbejderne var straffearbejdere.

Hovedparten af produktionen var økologisk. Man ville dog investere i 13 ha nybyggede drivhuse efter hollandsk model, hvor afgrøderne blev dyrket i rockwoll, hvilket indebar, at man overgik til konventionel produktion. 80 pct. af omkostningerne gik til opvarmning af drivhusene, hvilket var en af grundene til af de overgik til hollandske drivhuse, idet disse var meget bedre isoleret. Produktionen bestod primært af tomater og agurker og om vinteren af salat.

Ambassadør Ulrik Helweg-Larsen var herefter vært ved en frokost, hvor han gav udvalget en orientering om særlige politiske og aktuelle politiske problemstillinger i Rumænien.

Udvalget drog herefter mod Chris-Wines vingård i Villa Bona Terra, men måtte på grund af trafikale problemer opgive besøget og kørte i stedet til Brasov, hvor udvalget overnattede.

 

Torsdag den 30. august 2007

Udvalget lagde ud med en omvisning på slottet i Bran, hvorefter udvalget besøgte et danskejet nyetableret mejeri i Campulung. Administrerende direktør Keld Pedersen oplyste, at det danske mejeri Nordex Food i efteråret 2006 opkøbte mejeriet i Rumænien med henblik på at etablere egen produktion af hvid ost/feta ost til Balkanområdet. Mejeriet er en del af Nordexgruppen, som er Danmarks næststørste mejeri. I alt sælger Nordexgruppen ca. 30.000 tons fødevarer om året til detajl-, catering- og industrikunder i alle verdensdele.

Keld Pedersen oplyste, at mejeriet det seneste år havde været genstand for en gennemgribende renovering og nu stod klar med produktionsudstyr på højde med Nordex Foods øvrige mejerier. Nu manglede mejeriet kun de sidste godkendelser fra myndighederne, inden de snarest gik i gang med produktionen. De havde dog lavet en prøveproduktion, som udvalget fik lov til at smage på. Prøveproduktionen havde været kvalitetsmæssigt i orden. Der blev stillet de samme krav til kontrollen med produktionen, som der stilles i Danmark.

Produktionen ville i første omgang gå til Rumænien, men på sigt var det planen at eksportere fabrikkens produkter til de omkringliggende lande.

Herefter gik turen til DanBred Romania, som er en danskejet svinefarm etableret af DanAvl i Rumænien. DanAvl er en dansk virksomhed, der sælger svin til mere end 35 lande.  Direktør Lauritz Søndergaard viste rundt på svinefarmen og orienterede om farmen. Han fortalte, at han tilbage i 1999 havde haft 2 rumænske landbrugselever på sin gård i Danmark. Det var i samarbejde med disse to elever, det var besluttet at erhverve farmen i 2005. Farmen var et tidligere kollektiv. Den var renoveret i 1995, var gået konkurs i 1996 og havde stået tom frem til 2005. IØ-fonden var med som partner ved købet, og de havde modtaget støtte fra både EU og IØ-fonden. Efter 2 års produktion havde de nu købt IØ-fonden ud af projektet. De havde lavet en VVM-redegørelse efter danske standarder, og havde fået en miljøgodkendelse af de lokale myndigheder for de næste 10 år. De havde forpligtet sig til både at overholde danske og rumænske miljøregler og var tre gange blevet kontrolleret af IØ-fonden.

DanBread Romania producerede på årsbasis 20.000 svin, heraf 2.000 søer. Farmen havde imidlertid kapacitet til at producere op til 40.000 svin om året. Svinefarmen var på 13,6 ha og bestod af 13 stalde, som udvalget dog ikke havde tid til at besigtige indvendigt. Der var plads til 10.000 slagtesvin, 1.800 svin i løbestalden og 720 i fødestalden. Der var 56 ansatte på farmen, og der blev udelukkende produceret til hjemmemarkedet. Rumænien var underforsynet med svineprodukter, så der var ingen aktuelle planer om forsøge sig på eksportmarkedet. Eksport ville også forudsætte, at Rumæniens problem med svinepest blev løst, ellers ville prisen blive alt for lille. Af hensyn til smitterisikoen ved svinepest fik hver medarbejder 3,5 gris om året, som kompensation for, at de ikke måtte besøge lokale folk, det holdt svin.

De havde kontakt til 10 lokale slagterier, som de forhandlede slagtepris med hver uge, når det blev slagtet.

De lagde stor vægt på at have et godt samarbejde med de lokale myndigheder. Det gode samarbejde blev understreget af, at udvalget blev inviteret hjem til den lokale borgmester, hvor problemerne i lokalområdet blev drøftet, og farmen blev rost for det gode samarbejde.

 

Fredag den 31. august 2007

Fredag besigtigede udvalgets Carrefour i Banesa, som var et af fire Carrefour-hypermarkeder i Bukarest. Udvalget fik en guidet rundvisning i hypermarkedet. Carrefour er en fransk international supermarkedskæde, som er repræsenteret i de største rumænske byer. Carrefour-gruppen har på verdensplan 1.102 hypermarkeder, 2.458 supermarkeder og ca. 9.000 øvrige butikker. Carrefours omsætning i Rumænien steg i første halvdel af 2007 med 27 pct. I 2006 omsatte Carrefour for 608,9 mio. Euro alene i Rumænien. Det blev oplyst, at der i hypermarkedet var en medarbejder ansat til af kvalitetskontrollere varerne. Myndighederne kom i udgangspunktet kun på kvalitetskontrol, hvis der blev klaget over varerne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilag 1

Program og deltagerliste for

Fødevareudvalgets studietur til Bulgarien og Rumænien

den 26. - 31. august 2007

 

 

Deltagere:

 

Folketingets fødevareudvalg:

Christian H. Hansen (DF), formand

Joan Erlandsen (V)

Karsten Nonbo (V)

Kirsten Brosbøl (S)

Bjarne Laustsen (S)

Ole Glahn (RV)

Poul Henrik Hedeboe (SF)

Allan Niebuhr (K)

 

Fødevareudvalgets sekretariat:

Udvalgssekretær Eva Esmarch

Kontorkonsulent Tommy Jørgensen

 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri:

Minister Hans Chr. Schmidt

Ministersekretær Jakob Munkhøj Nielsen

Pressesekretær Mette Thorn

 

Ministeriet for familie- og forbrugeranliggender:

Kontorchef Paolo Drostby

 

 

 

 

 

 

 

Dag og tid

Aktivitet

Bemærkning

Søndag
26. august

 

 

 

 

 

15:45

Seneste check-in i Kastrup

Terminal 3

 

 

 

17:05

Afgang

Lufthansa LH3085

 

 

 

18:50

Mellemlanding i München

 

 

 

 

19:20

Afgang fra München

Lufthansa LH3438

 

 

 

22:20

Ankomst til Sofia

Ambassadør Svend Bøje Madsen og ambassadesekretær Bongki Engel modtager delegationen.

 

 

 

23:00

Afgang til hotel

 

 

 

 

23:30

Indkvartering på Hotel Crystal Palace

Crystal Palace
1504 Sofia,
14, Shipka Str.
Tlf. +359 2 9 489 489
Fax: +359 2 9 489 490
E-mail: [email protected]

Web: www.crystalpalace-sofia.com

 

 

 

Mandag
27. august

 

 

 

 

 

Fra 07:00

Morgenmad

 

 

 

 

07:45

Check-ud fra hotel

Bagagen med i bussen

 

 

 

08:00

Afgang til de moderniserede markedshaller i Sofias centrum. Rundvisning ved den daglige leder.

 

 

 

 

09:00

Afgang til stort lokalt udendørsmarked

10 minutters gang fra markedshallerne

 

 

 

10:00

Afgang til Tandem

 

 

 

 

10:30

Besøg fødevareproducenten Tandem. Pølser og kødprodukter.

Præsentation og rundvisning ved Executive Director Mrs. Bianka Veleva

Tandem

Blvd. Ilianzi No 23, Sofia 1220

Tlf. (+ 359 2) 915-60-17

Fax: (+ 359 2) 915 60 29,
(+ 359 2) 915 60 42

Mail: [email protected]

Web: www.tandem.bg

 

 

 

12:00

Afgang fra Tandem til Melnik

Frokost i bussen i form af sandwichs

 

 

 

14:30

Ankomst Melnik.
Borgmester Mr. Devedschiev fortæller om landdistriktsudvikling, Melniks fremtidige udfordringer m.m. 

http://en.wikipedia.org/wiki/ Melnik,_Bulgaria

Mr. Devedschiev: tlf. 0888 154 245

 

 

 

16:30

Afgang til Rozhen klosteret, som muligvis inkluderes i Natura 2000

www.bulgarianmonastery.com/ rozhen_monastery.html)

 

 

 

17:00

Rundvisning i Rozhen klosteret

 

 

 

 

19:00

Besøg hos og middag hos vinproducent i ”Kordopulova hus”

 

(Udvalgets middag med deltagelse af Melniks borgmester)

Web: www.kordopulova-house.com

 

 

 

22:00

Afgang til Sandanski

Web: www.visitsandanski.info

 

 

 

22:30

Ankomst til Sandanski

Indkvartering på hotel Sveti Vrach

Sveti Vrach Spa hotel
Sandanski 2800

Tel. +359 746 000 000

Fax: +359 746 000 000

Web: www.spa-hotels-bulgaria.ltd.bg/ spa-hotel-sveti-vrach.htm

 

 

 

Tirsdag
28. august

 

 

 

 

 

07:00

Morgenmad

 

 

 

 

07:45

Check-ud fra hotel

Bagagen med i bussen

 

 

 

08:00

Afgang fra Sandanski

 

 

 

 

08:30

Besøg på et bulgarsk ejet landbrug (animalsk)

Mr. Ivan Shavkov
Tlf. 0896 75 62 25

 

 

 

09:15

Afgang til Blagoevgrad

 

 

 

 

11:15

Ankomst i Blagoevgrad

Rundvisning på bryggeriet Pirinsko Pivo – ejet af Carlsberg.

62, Sv. Dimitar Solunski Str.,
2700 Blagoevgrad
Tlf..: +359 73 239 69, +359 73 238 05
Fax: +359 73 211 22

 

 

 

12:45

Afgang fra Blagoevgrad

Frokost i bussen i form af sandwichs

 

 

 

14:45

Ankomst til Sofia

 

 

 

 

15:00

Møde med vice-landbrugs- og skovbrugsminister Byurhan Abazov

55, Hristo Botev Blvc./parlamentet


Tentative emner:

a) Landbrugsreform i Bulgarien

b) Landbrugsfinansiering

c) Fødevaresikkerhed

d) Fremtiden for Bulgarien som EU-medlem og landbrugsland.

 

 

 

16:40

Afgang til Sofia lufthavn

 

 

 

 

17:20

Check-in

 

 

 

 

18:20

Afgang til Bukarest med Tarum Romanian Airlines

RO 292

 

 

 

19:20

Ankomst Bukarest, Otopeni lufthavn (også Henri Coanda internationale lufthavn)

Ambassadør Ulrik Helweg-Larsen og ambassadesekretær Jacob Skude Rasmussen modtager delegationen.

 

 

 

 

20:30

Check-in på Hotel Novotel.
Herfra er der 5 min. gang til restaurant Terasa Doamnei.

37B Calea Victorei, district 1, 010061 Bucharest, Romania
Telefon: (+40) 21/3088500
Fax: +40 21/3088501
E-mail: [email protected]

 

 

 

 

20:45

Middag på restaurant Terasa Doamnei.
Ministrenes middag for udvalget.

Str. Doamnei 9, district 1, Bucharest, Romania

Tlf.: +40 21 3146481

Mail: [email protected]

 

 

 

Onsdag
29. august

 

 

 

 

 

Fra 06:30

Morgenmad

 

 

 

 

07:45

Check-ud fra hotel

Bagage med i bussen

 

 

 

08:00

Afgang til Obor, det største marked i Bukarest med både fødevarer og forbrugsartikler.

 

 

 

 

08:30

Besøg på markedet.

Ambassadør Ulrik Helweg-Larsen viser rundt.

 


 

09:30

Afgang til Landbrugsministeriet

Bulevardul Carol I, nr. 24, district 3, postal code 020921, Bucharest,

Kontaktpersoner: Janina Toader og Roxana Zarma

Tlf: (+40) 21 307 85 13 og (+40) 21 307 24 74

Fax: (+40) 21 313 47 66 eller (+40) 21 307 86 27

E-mail: [email protected] og [email protected]

 

 

 

10:00

Møde med minister for landbrug og landdistriktsudvikling Decebal Traian Remes

Tentative emner:

a) Landbrugsreform i Rumænien

b) Landbrugsfinansiering

c) Fødevaresikkerhed

d) Fremtiden for Rumænien som landbrugsland

 

 

 

11:00

Afgang til økologisk gartneri
(50 ha i udkanten af Bukarest)

Gartneri Leoser

Intrarea Serelor, Nr. 2, District 4, Bucharest

Kontaktperson: Marketing Director: Constantin Stanciu

Tlf: (+40) 21/332.12.86

 

 

 

 

11:30

Besøg på økologisk gartneri

 

 

 

 

12:30

Afgang til ambassadørboligen.

(Ministrene tager til lufthavnen, hvor de har fly hjem kl. 13.45.)

Blvd. Dacia 54

 

 

 

13:00

Ambassadørens frokost til udvalget. Briefing om særlige og aktuelle politiske problemstillinger.

 

 

 

 

14:15

Afgang til Chris-Wines vingård Villa Bona Terra (100 km nordøst for Bukarest)

Zoresti village, comuna Vernesti, Postal code: 127387, Buzau / Zoresti

Kontaktperson: Laurent Dubreuil

Tlf: (+40) 721 372 600

Fax: (+40) 238 540 097

E-mail: [email protected]

 

 

 

16:15

Besøg på vingård

 

 

 

 

18:00

Afgang til Brasov

 

 

 

 

20.00

Ankomst til Brasov.
Check-in på hotel Bella Musica i Brasov

Hotel Bella Musica

Gheorghe Bariciu Str., Nr. 2 Brasov, Romania

Tlf: (+40) 268 477 956    

Fax: (+40) 268 477 956

Mobil: +40 722 131 991

E-mail: [email protected]

20:30

Afgang til restaurant Keller Steakhouse

Brasov, str. Apollonia Hirscher

Tel.: 0268-472278

Email: [email protected]

 

Torsdag
30. august

 

 

 

 

 

Fra 07.30

Morgenmad 

 

 

 

 

08:45

Check-ud fra hotel

Bagage med i bussen

 

 

 

09:00

Afgang til Bran

 

 

 

 

09:30

Besøg på slottet i Bran

 

 

 

 

10:00

Afgang til dansk mejeri i Campulung

 

 

 

 

11:30

Besøg på mejeri (Nordex Food)

Nordex Food

Traian Str., Nr. 44, 5100 Campulung Muscel 11,  Arges County

Tlf: (+40) 248 511 044

Mobil: +40 728 11 25 51

Fax: (+40) 248 511 045

E-mail: [email protected]

Kontaktperson: Direktør Jan Degn

 

 

 

 

12:30

Afgang til dansk svinefarm

DanBred Romania
Soseaua Pitesti nr. 35
Com. Slobozia - 117660
Jud. Arges

Tlf.: 004 0248 698 370

Fax: 004 0248 698 470

Mobil: 004 0720 385 242

E-mail: [email protected]

 

 

 

 

14:00

Frokost og besøg på svinefarm

Svineproducenten er vært for frokosten for udvalget.

 

 

 

16:30

Afgang til Bukarest

 

 

 

 

18:30

Check-in på Hotel Novotel

37B Calea Victorei, district 1, 010061 Bucharest, Romania
Telefon: (+40) 21/3088500
Fax: +40 21/3088501
E-mail: [email protected]

 

 

 

19:00

Middag

 

 

 

 

 

Fredag
31. august

 

 

 

 

 

Fra 06.30

Morgenmad

 

 

 

 

08.00-10.15

Check-ud fra hotel

Bagage med i bussen

 

 

 

10:30

Afgang fra hotellet til Carrefour Baneasa

Carrefour Baneasa

Sos. Bucuresti –Ploiesti, nr 44 A, district 1, Bucharest, Romania

Kontaktperson: Cecilia Ciuperca

Tlf: (+40) 21 424 30 23

Fax: (+40) 21. 311 89 04

Mobil: (+40) 728 043 001  

E-mail: [email protected]

 

 

 

11:15

Besøg i Carrefour.
Rundvisning ved Cecilia Ciuperca fra Carrefour.

 

 

 

 

12:15

Afgang til lufthavnen

Frokost i form af sandwichs i bussen

 

 

 

12:40

Check-in i lufthavn

 

 

 

 

13:45

Afgang fra Bukarest

Cimber Air, QI 768

 

 

 

 

15:15

Ankomst i Kastrup

Terminal 3