Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 1. maj 2007

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering orienterende notat om optagelse af 11 nye genetisk modificerede majssorter på EU´s fælles sortsliste over landbrugsplanter.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Ellen Marie Friis Johansen


 

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Plantedirektoratet/SFS

Den  23. april 2007

J.nr.: PD 06-153-000001

KLV/SVP/ANFR/TAER

FVM 436

 

 

Orienterende notat til Folketingets Europaudvalg 

 

om optagelse af 11 nye genetisk modificerede majssorter på EU´s fælles sortsliste over landbrugsplanter

 

EU-Kommissionen har den 1. marts 2007 optaget 11 nye genetisk modificerede (GM) sorter af majs på EU’s fælles sortsliste over landbrugsplanter[1]. Sorterne har først været optaget på den spanske sortsliste. Efter optagelse på de nationale sortslister sker der en automatisk optagelse på EU’s fælles sortsliste.

 

De 11 nye sorter stammer alle fra den genetisk modificerede majslinie ”MON810”, som er resistent over for angreb af visse sommerfuglelarver, herunder ”Den europæiske majsborer”.

 

Folketinget er tidligere blevet orienteret om optagelse af MON810-majssorter på EU’s fælles sortsliste. Første gang var i 2004, hvor de første 17 sorter blev optaget. Anden gang var i 2005, hvor yderligere 14 sorter blev optaget. Ultimo 2005 og primo 2006 er yderligere 5 sorter blevet optaget.

 

Der er nu i alt 47 genetisk modificerede majssorter på den fælles sortsliste. De stammer alle fra MON810-majs, og har først været optaget på de nationale sortslister i Frankrig, Spanien og Tyskland.

 

Nationale forbud mod dyrkning af MON810-majssorter

Polen og Grækenland ansøgte i 2005 begge om at nedlægge forbud mod dyrkning af de daværende 17 genmodificerede majssorter på EU’s fælles sortsliste.

 

Polen begrundede sin ansøgning med, at majsens modenhedsklasser ikke egner sig til polske forhold. Ansøgningen er blevet imødekommet for 16 af sorterne.

 

Grækenlands begrundelse for at ansøge om et dyrkningsforbud var landets manglende regler om sameksistens mellem GM-, konventionelle og økologiske afgrøder samt at der ikke er fastsat regler for mærkning af utilsigtet forekomst af GM-frø i konventionelle frø.

 

Danmark støttede den græske ansøgning.

 

Kommissionen har i en beslutning af 10. januar 2006 påbudt Grækenland at ophæve forbuddet mod markedsføring af sorterne. Grækenland har efterfølgende forlænget forbuddet med nye begrundelser om bl.a. risici for menneskers sundhed og miljøet. Yderligere har Grækenland løbende forbudt dyrkning af nye MON810-majssorter i takt med, at de er blevet optaget på den fælles sortsliste.

 

Kommissionen anmodede herefter EU’s fødevaresikkerhedsmyndighed, EFSA, om at vurdere de græske begrundelser. Senest har EFSA den 7. november 2006 udtalt, at det er usandsynligt, at der vil være negative effekter på menneskers eller dyrs sundhed eller på miljøet ved dyrkning af MON810-majs i Grækenland.

 

 

 



[1] Sortslisteoptagelsen er sket via et supplement til den 25. konsoliderede udgave af EU’s fælles sortsliste over landbrugsplantearter (den fælles sortsliste) fra den 23. februar 2007