Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 24. april 2007

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering referat fra Rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 16. april 2007.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Ellen Marie Friis Johansen


Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

2.1. Kontoret for europapolitik og internationale anliggender / EMFJ

Den 24. april 2007

FVM 435

 

 

Referat af møde i Rådet (landbrug og fiskeri) den 16. april 2007 for så vidt angår de punkter, der hører under Fødevareministeriets ressort

 

1. Forslag om reform af markedsordningen for frugt og grønt

Rådet drøftede to spørgsmål, som formandskabet havde stillet om henholdsvis holdninger til afkobling af forarbejdningsstøtte og krisestyring. Hovedparten af medlemsstaterne støttede principielt afkobling af forarbejdningsstøtten, idet en række lande pegede på behovet for en overgangsperiode. Adskillige medlemsstater støttede indførslen af krisestyringsinstrumenter, idet mange dog fandt forslaget utilstrækkeligt. Fra dansk side støttede man en fuld afkobling uden overgangsordninger. For så vidt angår krisestyring understregede man fra dansk side, at Fællesskabet ikke bør finansiere krisestyringsaktiviteter udover eventuelle tiskud til producentorganisationerne og bad desuden Kommissionen om en afklaring af, hvad der næmere ligger i krisestyringsaktiviteterne.

 

Det blev på baggrund af debatten konkluderet, at Kommissionen var åben over for en beskeden overgangsperiode for udfasning af forarbejdningsstøtten.

 

Rådet vil fortsætte arbejdet med forslaget med henblik på at opnå politisk enighed i Rådet i juni.

 

2. Krydsoverensstemmelse

Kommissionen  præsenterede sin rapport om krydsoverensstemmelse, som indeholder en række forslag om forenkling for både landmændene og administrationen i medlemslandene. Rapporten blev positivt modtaget af alle medlemsstater.

 

Alle lande hilste rapporten velkommen. Flere lande, herunder Danmark, lagde stor vægt på, at Kommissionen fremlagde en konkret tidsplan for forenklingsarbejdet med henblik på ikrafttrædelse senest ved udgangen af 2007.

 

Kommissionen meddelte, at man forventer at afslutte drøftelsen om rapporten ved rådsmødet i juni, og at der forventes at blive fremlagt juridiske tekster i form af ændringsforslag i forvaltningskomitéen for direkte betalinger til oktober 2007 og i Rådet m.h.p. vedtagelse inden årets udgang.

 

 

 

3. Genopretning af europæisk ål

Kommissionen præsenterede indledningsvist et nyt kompromisforslag, hvor de væsentligste ændringer var, at procentsatsen for fangsten af glasål, der skal anvendes i udsætningsprogrammer nu var 65 % samt at ikrafttrædelsesdatoen var udsat tre måneder til 31. marts 2008.

 

Senere under rådsmødet præsenterede Kommissionen 2. kompromisforslag som indeholdt en udskydelse af tidsfristerne på 1 år i bestemmelserne om godkendelsen af nationale planer. For så vidt angik andelen af fangsten af glasål til genudsætning var den gradvise indfasning ændret fra 45 til 60 %. Kommissionen ville endvidere åbne mulighed for genudsætning via akvakultur. Endelig blev der mulighed for at vælge mellem at reducere indsats eller fangst i havvand på linje med forslagets bestemmelser om ferskvand.

 

Der blev ikke opnået polistik enighed, og forslaget forventes drøftet ved det næste rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 7. – 8. maj 2007.

 

4. Flerårig plan for torsk i Østersøen

Rådet drøftede tre spørgsmål, som formandskabet havde stillet om henholdsvis planens mål, forslag til forvaltning og kontrol samt særlige behov for fritidsfiskeri. Der var generelt opbakning til et forenklet havdagesystem som foreslået af Danmark. Kommissionen holdt fast i målene i planen og understregede at situationen var særligt bekymrende for torsken i den østlige del af Østersøen. Kommissionen understregede desuden vigtigheden af at nå til enighed inden udgangen af juni 2007. Forslaget forventes drøftet igen ved rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 11. – 12. juni 2007.

 

Der var fra flere sider ros til Danmark for afholdelse af konferencen om fiskerikontrol, som blev afholdt i København den 28. – 29. marts 2007.

 

5. Forenkling og forbedring af den fælles fiskeripolitik

Kommissionen orienterede om den halvårlige rapport om forenkling på fiskeriområdet, og lagde op til en række yderligere forenklingstiltag.

 

6. Miljømærkning for fiskevarer

Meddelelsen blev drøftet. Der var udarbejdet forslag til tre løsningmodeller til brug for drøftelsen, og der kunne konstateres generel opbakning til løsningsmodel 3 om opstilling af mindstekrav til frivillige ordninger, hvilket også blev støttet fra dansk side. Danmark var generelt positivt stemt overfor miljømærkning, og understregede behovet for at komme videre i processen, da det haster på grund af den stigende interesse for miljømærkning.

 

7. Forslag om intervention af majs og forslag om finansiering af interventioner

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

8. International genopretningsplan for tun

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

9. Finansiering af RAC’erne

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

10. Fiskeriaftale med Rusland

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

11. Forslag om godtgørelse af transportomkostninger til områder beliggende i den yderste periferi

Punktet var ikke på dagsordenen.

 

Øvrige punkter

Under eventuelt anmodede Danmark om de øvrige medlemslandes opbakning til at styrke myndighedernes og forbrugernes tillid til viderebehandling og videreforarbejdning af landbrugets primærproduktion, herunder dyretransporter til tredjelande. Der blev fra dansk side opfordret til, at der fra Rådet blev givet en kraftig opfordring til de europæiske landbrugs- og transportorganisationer om at overveje, hvordan man via f.eks. fælles etiske kodeks, frivillige aftaler og oplysningskampagner bedst styrker den offentlige tillid til landbrugserhvervet. Kommissionen og en række medlemsstater støttede varmt den danske opfordring.