Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

J.nr. 223

Den 9. oktober 2006

 


 


Vedrørende forslag til folketingsbeslutning (beslutningsforslag B 104) om en handlingsplan for at nedbringe pesticidrester i dansk frugt og grønt.

 

Under behandlingen af beslutningsforslag nr. B 104 den 19. maj 2006 lovede jeg at ville orientere udvalget om udfaldet af drøftelserne mellem Dansk Gartneri og Fødevarestyrelsen om mulighederne for at analyseresultaterne kan spores tilbage til den enkelte avler, jf. i øvrigt teksten herom i udvalgets beretning over forslaget af 7. juni 2006.

 

I den anledning ønsker jeg at oplyse udvalget om det videre forløb i sagen:

 

Fødevarestyrelsen har overfor mig oplyst, at styrelsen og Dansk Gartneri henover sommeren har drøftet muligheden for at spore analyseresultater tilbage til avleren. Desuden har man drøftet de juridiske muligheder for udlevering af analyseresultater. Det er nu aftalt, at Fødevarestyrelsen fra den 1. januar 2007 udleverer analyseresultater ud fra de oplysninger, der er registreret på prøven om oprindelse (identifikation af avler) til Dansk Gartneri. Det sker i det omfang oplysninger om avleridentifikation er tilgængelige. Den nærmere procedure herfor er endnu ikke fastlagt i detaljer, men aftales nærmere.

 

Udlevering af analyseresultaterne skal ske på baggrund af en fuldmagt fra medlemmer af Dansk Gartneri til Dansk Gartneri. Fuldmagten skal give Dansk Gartneri bemyndigelse til at modtage og anvende analyseresultaterne på vegne af de enkelte avlere. Fødevarestyrelsen vil herefter, på baggrund af oplysninger om hvorvidt avleren har givet fuldmagt til Dansk Gartneri, sende analyseresultaterne til Dansk Gartneri.

 

Dansk Gartneri vil således på vegne af avleren modtage og anvende analyseresultaterne med henblik på rådgivning af avlerne vedrørende brug af pesticider, således at den enkelte gartner kan optimere anvendelse af pesticider i produktion med henblik på nedbringelse af pesticidbelastningen af dansk frugt og grønt.

 

Dansk Gartneri har overfor Fødevarestyrelsen givet udtryk for, at der er stor tilslutning blandt medlemmerne til, at Dansk Gartneri kan modtage og anvende analyseresultaterne med henblik på en bedre og mere målrettet rådgivning af avlerne. Det finder jeg meget positivt, og jeg mener, at dette nye initiativ til bedre rådgivning af de danske gartnere vil bidrage til at nå målene i regeringens pesticidhandlingsplan.

 

 

 

 

 

Lars Barfoed

/ Thomas Elvensø