Kære<DOCUMENT_START> Christian H. Hansen.

 

Tak for dit brev af 6. februar 2007 vedrørende arbejdsgruppen om hold af svin. Du oplyser bl.a., at Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri på sit møde den 24. januar 2007 havde lejlighed til at drøfte mit brev af 19. januar 2007, som var vedlagt et revideret udkast til kommissorium for arbejdsgruppen, og at udvalget i den forbindelse finder det utilfredsstillende, at jeg beslutter at nedsætte en arbejdsgruppe med et langt bredere sigte end svins beskæftigelses- og rodemateriale, og at arbejdsgruppen ikke vil kunne færdiggøre sit arbejde i så god tid, at der kan fremsættes et lovforslag til oktober 2007 i overensstemmelse med pålægget fra udvalgets flertal.

 

Det fremgår desuden af dit brev, at et flertal i udvalget forventer at blive løbende orienteret om arbejdsgruppens arbejde, og at arbejdsgruppens forslag vedrørende beskæftigelses- og rodemateriale til svin skal tage udgangspunkt i de dyrevelfærdsmæssige behov under hensyntagen til rimelige praktiske og økonomiske rammer for bedrifterne. Udvalgsflertallet bemærker endvidere, at resultatet af arbejdsgruppens arbejde skal udmøntes i et lovforslag, som fremsættes senest i forbindelse med Folketingets åbning i oktober 2007, ligesom arbejdsgruppen skal suppleres med 1 medlem efter indstilling fra Økologisk Landsforening.

 

I den forbindelse vil jeg med hensyn til arbejdsgruppens opgaver gerne indledningsvis fremhæve, at jeg jo ved flere lejligheder i de senere år har tilkendegivet, at jeg havde til hensigt at gendanne arbejdsgruppen om hold af svin, når resultaterne af en række vigtige forskningsprojekter forelå. Allerede under 1. behandlingerne den 7. juni 2005 og den 16. maj 2006 af beslutningsforslag nr. B 82 og nr. B 127 om bedre velfærd for søer og pattegrise i produktion, tilkendegav jeg således, at jeg ville bede arbejdsgruppen om hold af svin om at udtale sig om en lang række af de spørgsmål vedrørende forholdene for svin under produktion, som har været rejst under de seneste års debat, og som vurderes at være af væsentlig dyrevelfærdsmæssig betydning. Det gælder bl.a. – men ikke udelukkende - spørgsmålet om rode- og beskæftigelsesmateriale til svin.

 

På denne baggrund stiller jeg mig noget uforstående overfor, at man fra udvalgets side finder det utilfredsstillende, at jeg nu indfrier det løfte, som jeg tidligere har givet om at gendanne arbejdsgruppen om hold af svin og få den nødvendige faglige udredning af en række centrale dyrevelfærdsmæssige spørgsmål af betydning for svineproduktionen.

 

Jeg er naturligvis helt på det rene med, at udvalgsflertallet ønsker en meget hurtig behandling af spørgsmålet om rode- og beskæftigelsesmateriale til svin, og at den omstændighed, at arbejdsgruppen også skal behandle andre spørgsmål, ikke må virke forsinkende på behandlingen af dette emne. Jeg er naturligvis enig i dette synspunkt og har netop af denne grund også tilpasset det endelige kommissorium for arbejdsgruppen, således at arbejdsgruppen er bedt om en forlods behandling af problemstillingen vedrørende rode- og beskæftigelsesmateriale.

 

Jeg vil desuden sikre, at arbejdet i arbejdsgruppen søges tilrettelagt således, at behandlingen af dette emne kan afsluttes hurtigst muligt efter, at de nødvendige forskningsresultater på området foreligger. Jeg lægger i den forbindelse helt afgørende vægt på, at et lovgivningsinitiativ kan iværksættes hurtigst muligt i det kommende folketingsår – og at dette lovgivningsinitiativ i overensstemmelse med udvalgsflertallets ønske tager udgangspunkt i de dyrevelfærdsmæssige behov under hensyntagen til rimelige praktiske og økonomiske rammer for landbrugsbedrifterne.

 

Jeg er også indstillet på at holde udvalget orienteret om fremdriften i arbejdsgruppens arbejde.

 

Afslutningsvis skal jeg med hensyn til arbejdsgruppens sammensætning bemærke, at Økologisk Landsforening er medlem af Landbrugsraadet, som bliver repræsenteret i arbejdsgruppen. Jeg vil imidlertid sikre, at Økologisk Landsforenings synspunkter kommer til at indgå i arbejds-

gruppens drøftelser, f.eks. i form af, at foreningen deltager i et eller flere af arbejdsgruppens

møder.

Med venlig hilsen

Lene Espersen