Om en virksomhed skal være autoriseret eller registreret skal vurderes i henhold til den gældende autorisationsbekendtgørelse og vejledning. Kun de få steder det har betydning for at kunne vælge den rigtige branche, fremgår det om branchen skal autoriseres eller registreres.
Engrosvirksomheder med behandling
|
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer |
246300 |
2 – 4 |
Bryggerier |
159600 |
2 – 4 |
Brødfabrikker
F.eks. rug- og franskbrød, boller mv. |
158110 |
2 -Â 4 |
Chokolade- og sukkervarefabrikker |
158400 |
2 – 4 |
Dagbåde med kogning af rejer, muslinger m.m. ombord |
0501C |
2 – 4 |
Fabriksfartøjer |
0501A |
2 – 4 |
Frysefartøj med frysning af fiskevarer og eventuel indpakning, emballering og frostlagring |
0501B |
2 – 4 |
Ferske fiskevarer, fars og filetfabrik
F. eks. slagtning, udskæring og filetering af fisk |
152010A |
4 – 6 |
Fiskevarevirksomheder, hel- og halvkonserves
F.eks. konservering af fisk, krebs og bløddyr ved varmebehandling, frysning, tørring, i saltlage eller på dåse |
152010 |
4 – 6 |
Fiskevarevirksomheder, kun røgning, gravning og saltning |
152020 |
4 – 6 |
Fjerkræslagterier, EU og eksport til 3. lande |
151200 |
4 – 6 |
Frugt og grøntsager, behandling
F.eks. skrælning /snitning af frugt og grønt, tilberedning af saft, marmelade, pommes frites m.m.. Køl, dybfrost og konserves
|
153A |
2 – 4 |
Frysehuse med indfrysning, kød, EU og eksport til 3.lande |
631200C |
4 – 6 |
Frysehuse med indfrysning, kød, hjemmemarkedÂ
Anvender rundt identifikationsmærke |
631200E |
4 – 6 |
Gelatinevirksomheder |
1513L |
4 – 6 |
Hakket kød, EU og eksport til 3. lande |
1513E |
6 – 8 |
Hakket kød, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke |
1513F |
6 – 8 |
Honning
F.eks. honningcentraler (Biavlere er primærproducenter) |
158900C |
2 – 4 |
Industrigasser |
241100 |
2 – 4 |
Isværker |
631200G |
0,5 |
Kager med fløde/creme, smørrebrød, sandwich |
158200A |
4 – 6 |
Kager og kiks
F.eks. formkager, småkager, wienerbrød mv. |
158200 |
2 – 4 |
Kollagenvirksomheder |
1513M |
4 – 6 |
Konsumis, også ikke mælkebaseret is |
155200 |
4 – 6 |
Kreaturslagterier, EU og eksport til 3. lande
Omfatter bl.a. slagtning af kvæg, heste, får og geder |
151120 |
4 – 6 |
Krydderier, smagspræparater mv.
F.eks. eddike, soja, blanding af krydderier mv. (Aromastoffer placeres under 246300, Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer) |
158700 |
2 – 4 |
Kødproduktvirksomheder, EU og eksport til 3. lande |
1513B |
6 – 8 |
Kødproduktvirksomheder, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke |
1513J |
6 – 8 |
Maltfabrikker |
159700 |
2 – 4 |
Margarinefabrikker mv. |
154300 |
2 – 4 |
Maskinsepareret kød, EU og eksport 3. lande |
1513N |
4 – 6 |
Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer
F.eks. produktion af plast, glas og keramik mv. |
212100 |
2 – 4 |
Mayonnaise, remoulade, dressing, ketchup mv. |
158700A |
4 – 6 |
Mejerier
Alle former for mejerier, f.eks. konsummælk, smør, ost og mælkekonserves |
155110 |
4 – 6 |
Mineralvandsfabrikker mv. |
159800 |
2 – 4 |
Mølleriprodukter, stivelse og stivelsesprodukter
F.eks. mel, gryn, kerner, morgenmadscerealier, kartoffelmel mv. |
156A |
2 – 4 |
Næringsstofpræparater og kosttilskud
F.eks. vitaminer, kosttilskud med eller uden tilsatte næringsstoffer |
158910 |
2 – 4 |
Nødder og nøddeprodukter |
158900B |
2 – 4 |
Olier og fedtstoffer, animalske
F.eks. smeltet fedt og fedtegrever |
154B |
2 – 4 |
Olier og fedtstoffer, vegetabilske
F.eks. oliemøller, olieraffinering |
154A |
2 – 4 |
Opskæringsvirksomheder, EU og eksport til 3. lande
Opskæring alle dyrearter |
1513A |
4 – 6 |
Opskæringsvirksomheder, hjemmemarked  Anvender rundt identifikationsmærke |
1513D |
4 – 6 |
Osteudskæringsvirksomheder |
155110A |
1 – 2 |
Pastaprodukter og lignende varer
F.eks. frisk og tørret pasta |
158500 |
2 – 4 |
Salatfabrikker |
158900D |
4 – 6 |
Slagtebusser
Slagtning eller slagtemæssig behandling som assistance til primærproducenters hjemmeslagtning af egne dyr |
511790A |
1 – 2 |
Slagterier, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke
Slagtning af alle dyrearter |
151A |
4 – 6 |
Spiritus, vin, vermouth mv. |
159A |
2 – 4 |
Sukkerfabrikker og –raffinaderier |
158300 |
2 – 4 |
Svineslagterier, EU og eksport til 3. lande |
151110 |
4 – 6 |
Tarmvirksomheder EU og eksport til 3. lande
Virksomheder, der renser, salter, tørrer eller varmebehandler maver, blærer og tarme. |
151130 |
4 – 6 |
Te og kaffe |
158600 |
2 – 4 |
Tilberedt kød, EU og eksport til 3. lande |
1513P |
4 – 6 |
Tilberedt kød, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke |
1513Q |
4 – 6 |
Toskallede bløddyr, ekspeditionscentre
Konditionering (fjerne sand, mudder el. slim), vask, sortering, indpakning og emballering |
511710B |
2 – 4 |
Toskallede bløddyr, renseanlæg
Mikrobiologisk rensning |
0501D |
4 – 6 |
Toskallede bløddyr, udsandingsanlæg
Udsanding |
0501E |
2 – 4 |
Vildthåndteringsvirksomheder, vildtlevende vildt, EU og eksport til 3. lande |
151C |
4 – 6 |
Vildtslagterier, opdrættet vildt, EU og eksport til 3. lande |
151B |
4 – 6 |
Ægproduktvirksomheder |
158900A |
4 – 6 |
Engrosvirksomheder uden behandling |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Agenturhandel med nærings- og nydelsesmidler
En agent ejer ikke varen, men formidler handel mellem sælger og køber |
511790 |
1 - 2 |
Engroshandel, autoriseret
Uemballerede eller letfordærvelige fødevarer (undtagen kød, fisk, frugt og grønt), f.eks., oplagring af uemballeret sukker eller mælk og mælkeprodukter |
513C |
1 – 2 |
Engroshandel, fisk, registreret
· Kontorvirksomheder med salg af fiskevarer |
513E |
1 – 2 |
Engroshandel, kød, registreret
· Kontorvirksomheder med salg af kød |
513F |
2 - 4 |
Engroshandel, andre animalske fødevarer end fisk og kød, registreret
· Kontorvirksomheder med salg af andre animalske fødevarer end fisk og kød,  |
513G |
1 – 2 |
Engroshandel, vegetabilske fødevarer, registreret
· Kontorvirksomheder med salg af alle typer vegetabilske fødevarer, · Kornlagre hvor korn oplagres i bulk  · Virksomheder med opbevaring og salg af emballerede, ikke-letfordærvelige fødevarer (undtagen frisk frugt og grønt) f.eks. vinlagre og konserveslagre |
513B |
1 – 2 |
Fisk og fiskevarer, engroshandel
F.eks. køle- og frostlagre, emballering , oplagring, (undtagen helkonserves) |
513810 |
1 -Â 2 |
Fisk og fiskevarer, engroshandel , indpakning
F.eks. køle- og frostlagre, indpakning, emballering , oplagring, (undtagen helkonserves) |
513810A |
2 – 4 |
Fiskeauktioner |
511710 |
1 -Â 2 |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, EU og eksport til 3. lande
F.eks. køle- og frostlagre, emballering , oplagring (undtagen helkonserves) |
513200A |
2 – 4 |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, indpakning, EU og eksport til 3. lande
F.eks. køle- og frostlagre, indpakning, emballering , oplagring (undtagen helkonserves) |
513200G |
4 - 6 |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke
F.eks. køle- og frostlagre, emballering , oplagring (undtagen helkonserves) |
513200D |
2 – 4 |
Frugt og grøntsager, engroshandel
F.eks. sortering, indpakning, emballering og oplagring (undtagen helkonserves) |
513100 |
1 -Â 2 |
Grænsekontrolsteder, fødevarer (hygiejnelovgivning) |
631200D |
1 -Â 2 |
Kød og kødprodukter, engroshandel, EU og eksport til 3. lande
Undtagen fjerkræ, som har egen branche
F.eks. køle- og frostlagre, emballering oplagring (undtagen helkonserves) |
513200 |
2 – 4 |
Kød og kødprodukter, engroshandel, indpakning, EU og eksport til 3. lande
Undtagen fjerkræ, som har egen branche
F.eks. køle- og frostlagre, indpakning, emballering og oplagring (undtagen helkonserves) |
513200E |
4 - 6 |
Kød og kødprodukter, engroshandel, hjemmemarked
Anvender rundt identifikationsmærke
F.eks. køle- og frostlagre, emballering, oplagring (undtagen helkonserves) |
513200B |
2 - 4 |
Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, engroshandel |
515610 |
1 – 2 |
Oplagring af animalske fødevarer, autoriseret
F.eks. køle- og frostlagre |
513200F |
2 - 4 |
Oplagrings- og pakhusvirksomhed, lagerhoteller, autoriseret
F.eks. køle- og frostlagre (undtagen animalske fødevarer, der har egen branche) |
631200A |
1 – 2 |
Oplagrings- og pakhusvirksomhed, lagerhoteller, registreret |
631200B |
1 – 2 |
Pakning (indpakning og emballering) i forbindelse med engroshandel
(undtagen fisk, fjerkræ, kød, æg, frugt og grøntsager, der har egne brancher) |
513D |
1 – 2 |
Samlecentraler, fisk, uden handel |
511710A |
1 – 2 |
Samlecentraler, mælk, uden handel |
511710C |
1 – 2 |
Transportvirksomhed, engros, autoriseret
Virksomheder med transport af uemballerede eller let fordærvelige fødevarer, f.eks. frost- eller kølevogne |
602410A |
1 – 2 |
Transportvirksomhed, engros, registreret
Virksomheder med transport af emballerede, ikke let-fordærvelige fødevarer |
602410B |
0,5 |
Ægpakkerier |
513300A |
1 – 2 |
Detailvirksomheder med engroskarakter |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Catering med salg til andre virksomheder
Herunder institutioner, fly, tog m.m. (Engros med behandling) |
555200A |
6 - 8 |
Distributionsterminaler/ - centre
Ferskvareterminaler (alle fødevarer) (Engros uden behandling) |
631200F |
1 - 2 |
Engrossupermarkeder, engroshandel med diverse fødevarer
Supermarkeder for virksomheder
Afdelinger med behandling i tilknytning til engrossupermarkedet skal have selvstændige brancher. Engrossupermarkedet oprettes som en virksomhed med en hovedbranche og diverse bibrancher.
Specialiseret engroshandel har egne brancher f.eks. som opskæringsvirksomhed.
(Engros uden behandling) |
513 A |
1 - 2 |
Kvindemælkscentraler (Engros med behandling) |
158800 |
2 - 4 |
Detailvirksomheder |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Anden detailhandel end butikshandel
F.eks. postordresalg, homeparties, kødformidling og automater der drives af en virksomhed, der ikke i forvejen er en fødevarevirksomhed |
526300 |
 0,5 |
Apoteker, materialister og helsekostforretninger |
523A |
0,5 |
Automatvirksomheder
Virksomheder, der driver automater med emballerede fødevarer som f.eks. slik, chokolade, sandwich, chips, varme og kolde drikke m.m. |
526300A |
1 - 2 |
Bagerforretninger/ -afdelinger
Omfatter også konditori med servering af kaffe og te |
158120 |
2 – 4 |
Børneinstitutioner, f.eks. vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og skoleboder, skolekantiner, autoriseret
Kun virksomheder, der er autoriseret iht. Autorisations-bekendtgørelsen |
5552B |
1 – 2 |
Catering og diner transportable
Virksomheden placeres under en restaurantbranche, slagter, bager el. lign., hvis der er udleveringsområde med almindeligt salg fra forretningen |
555200 |
2 – 4 |
Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med behandling
Forretninger uden tilberedning placeres under 521120, Kiosker |
522420 |
2 – 4 |
Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med behandling, der højst har åbent 6 måneder om året.
Sæson-iskiosker |
522420S |
1 – 2 |
Dagligvareforretninger, kolonialhandel
F.eks. minimarked, tankstation og supermarked uden behandling, brødudsalg, gÃ¥rdbutikker. Omfatter ogsÃ¥ virksomheder med â€bake-offâ€.
â€Bake-off†kan ogsÃ¥ placeres i den branche, den naturligt hører til som følge af afdelingens fysiske beliggenhed i dagligvareforretningen. |
521110 |
1 – 2 |
Detailforretninger med behandling, øvrige
Detailforretninger med behandling, f.eks. mjød- og ølbryggeri, snapselaug, museumsmølle og lignende, der ikke kan placeres under sædvanlige brancher som bager, slagter, fiskeforretning, restaurant eller lignende. |
522790 |
1 – 2 |
Fisk- og vildtforretninger/ -afdelinger
Omfatter også fiskebiler med behandling herunder filettering og flåning |
522300 |
2 – 4 |
Fiskebiler uden tilberedning kun salg |
522300A |
1 – 2 |
Frugt- og grøntforretninger |
522100 |
1 – 2 |
Hospitals- og institutionskøkkener
Undtagen afdelings-, bofællesskabs- og anretterkøkkener, som placeres under en restaurantbranche |
5551A |
2 – 4 |
Kiosker
Begrænset salg af et begrænset udvalg af fødevarer, hovedsageligt salg af aviser, blade og tobaksvarer |
521120 |
0,5 |
Materialer og genstande bestemt til kontakt med fødevarer, fremstilling hovedsageligt med detailsalg
Små virksomheder med salg til forbrugere, f.eks. keramikere med detailsalg |
524440 |
0,5 |
Osteforretninger |
522710 |
2 – 4 |
Restauranter, cafeterier, kantiner mv.
Herunder hører også afdelings-, bofællesskabs- og anretterkøkkener med mere end 12 spisegæster |
553010 |
2 – 4 |
Restauranter, cafeterier, kantiner mv., der højst har åbent 6 måneder om året – Sæsonrestauranter |
553010S |
1 – 2 |
Restauranter, cafeterier, kantiner mv. med begrænset vareudvalg/enkel behandling, f.eks. brug af halvfabrikata
Herunder hører også visse afdelings-, bofællesskabs- og anretterkøkkener med mere end 12 spisegæster samt grill-forretninger, pølsevogne, tankstationer m. pølsevognssortiment, værtshuse med parisertoast |
553020 |
1 – 2 |
Servering i tog, fly og busser  Personbefordrings-virksomheder - med behandling og salg af fødevarer i tog, fly og busser samt til besætninger på skibe
Restauranter på færger registreres stadig som restauranter |
553010B |
1 - 2 |
Slagter-, viktualie- og smørrebrødsforretninger/ -afdelinger/delikatesseafdelinger
Omfatter også virksomheder med saltning og røgning af kød for private |
522200 |
2 – 4 |
Skoleboder, behandling i mindre omfang, registreret
Kun skoleboder, der skal registreres i henhold til autorisationsbekendtgørelsen
|
5552C |
1 – 2 |
Stader og boder
Undtagen skoleboder der hører til i andre brancher |
526210 |
1 – 2 |
Transportvirksomheder, detail
Virksomheder med transport til private |
602410D |
1 – 2 |
Virksomhed med servering for en lukket kreds af højst 12 spisegæster.
F.eks. kantinevirksomhed, pensionater, institutioner. - jf. autorisationsbekendtgørelsens § 13 og § 14. |
553010C |
Efter behov |
Vinforretninger |
522500 |
0,5 |
Værtshuse, bodegaer mv. uden behandling
(værtshuse med behandling placeres under en restaurantbranche) |
554010 |
0,5 |
Fødevarevirksomheder med primærproduktion |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Biavlere, registreret |
012520 |
Ved mistanke |
Indvindingsanlæg, kildevand og naturligt mineralvand |
410000 |
0,5 |
Mælkeproducenter med branchekode og kvalitetsrådgivning |
012110 |
0,05 |
Mælkeproducenter uden branchekode og kvalitetsrådgivning |
012110A |
0,33 |
Slagtning på gården af strudsefugle, hjortedyr og bison
med henblik på slagtemæssig behandling på slagteri |
151D |
1 |
Spirevirksomheder |
153B |
4 – 6 |
Tankkølefartøjer |
050100 |
1 |
Virksomheder med strygning af rogn til konsum
Kun strygning af rogn fra fisk i akvakulturbrug ved ferske vande eller på søterritorier |
0502A |
1 |
Øvrige registrerede primærproducenter |
011300A |
1 |
Primærproducenter med direkte levering til den endelige forbruger |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Primærproducent med salg til forbruger, aktiviteten registreret
Stalddørssalg af æg, mælk, hele stykker vildt, kød af fjerkræ, opdrættede kaniner, opdrættet fjervildt, kød af vildt, fisk og krebsdyr men ikke toskallede bløddyr, pighuder, sækdyr og havsnegle jf. Autorisationsbekendtgørelsen
GÃ¥rdbutikker placeres under dagligvareforretning. |
5263B |
0,5 |
Øvrige |
Autoriseret / registreret |
Branchenr. i ScanJour |
Vejledende, årlig frekvens for planlagt kontrol gennemført som audit |
Foreninger formidling af grønlandske, færøske fødevarer
Indførsel, oplagring, distribution og formidling |
Registreret |
913390 |
- |
Laboratoriekontrol
Egenkontrollaboratorier, der er oprettet og drives i tilknytning til en fødevarevirksomhed og som ikke inspiceres af 3. part |
- |
743010 |
1 |
Markeder og festivaler mv. |
- |
923300 |
Efter behov |
Virksomheder under etablering |
- |
98A |
- |
Risikovurdering af fødevarevirksomheder på branche-niveau
De vejledende frekvenser for kontrolbesøg gennemført som audit i fødevarevirksomheder er fastsat ud fra det risikovurderingssystem, som beskrives i de følgende afsnit.
Brister i fødevaresikkerheden kan opstå som følge af
Epidemiologisk undersøgelser viser, at biologiske risici er de hyppigst forekommende og afstedkommer hovedparten af alvorlige fødevarebårne sygdomme. Derfor lægger Fødevarestyrelsens system til risiko-vurdering af virksomheder i fødevarebrancherne stor vægt på risici for mikrobiologisk forurening.
Risikovurderingssystemet tager også højde for risici forbundet med kemiske stoffer i fødevarer. Risikoen ved indholdet af kemiske stoffer i fødevarer adskiller sig fra mikrobiologiske forureninger ved, at der oftest er tale om langtidseffekter.
Kilderne til en lang række af både de mikrobiologiske og kemiske risici ligger i primærproducent-leddet, og disse risici skal forebygges ved kilden. Fødevarestyrelsens risikovurderingssystem bygger på, at risici – ud over at blive forebygget ved kilden - også kan og skal reduceres
i fødevarevirksomhederne ved styring via kritiske kontrolpunkter i produktionen, gennem produktionshygiejne og ved andre foranstaltninger til begrænsning af mikrobiologiske og kemiske risici.
Risikovurderingssystemet rummer ikke faktorer, der tager højde for risici for skader og sygdomme, forårsaget af fysiske genstande og fremmedlegemer i fødevarer. Dette betyder ikke, at fysiske genstande og fremmedlegemer i fødevarer ikke vurderes som trusler mod fødevaresikkerheden. Denne vurdering begrundes med, at det ikke er muligt at foretage en differentiering af sådanne risici mellem virksomheder/brancher, da risici på dette område må formodes at være relativ ens virksomheder og brancher imellem.
Risikovurderingssystemet tager udgangspunkt i, at den enkelte forbruger er klar over, hvordan man håndterer fødevarer med henblik på at reducere eller eliminere sygdomsrisici som følge af mikroorganismer. Det kan imidlertid gennem registrering af sygdomstilfælde konstateres, at forbrugere alligevel bliver syge af mikroorganismer, især gennem indtag af kød og kødprodukter (kilde: Zoonosecentrets årsrapporter). Risikovurderingssystemet indeholder derfor en særlig vægtning af mikrobiologiske risici knyttet til kød engros-brancherne, for at tage højde for de trusler mod fødevaresikkerheden, der kan opstå, hvis der er sammenfaldende svigt i både kød engros virksomhedernes håndtering af mikrobiologiske risici og forbrugernes håndtering af fødevarerne.
Klassificering af de enkelte brancher i frekvenskategorier sker med udgangspunkt i vurdering af brancherne i forhold til 7 risikofaktorer.
De 7 risikofaktorer er:
Risikofaktor 1 |
Mikrobiologiske risici forbundet med fødevaretype og slutproduktanvendelse. |
Risikofaktor 2 |
Mikrobiologiske risici forbundet med typen og omfanget af håndtering i fødevarevirksomheden. |
Risikofaktor 3 |
Processer, der reducerer mikrobiologiske risici. |
Risikofaktor 4 |
Særlige mikrobiologiske risici forbundet med kød engros virksomheder. |
Risikofaktor 5 |
Kemiske stoffer fra primærproducentleddet i fødevarer. |
Risikofaktor 6 |
Risici for kemiske stoffer i fødevarer som følge af håndtering i fødevarevirksomheder. |
Risikofaktor 7 |
Fødevarevirksomhedernes forbrugergrundlag vurderet på baggrund af fødevarevirksomhedernes størrelse. |
Disse syv risikofaktorer forklares i detaljer i efterfølgende afsnit.
Risikovurderingssystemet bygger på tre hovedgrupper af risici, som hver især bidrager til at fremhæve risici i bestemte brancher eller grupper af brancher, f.eks. er brancher med behandling af fødevarer kendetegnet ved bestemte håndteringsprocesser, som indebærer nogle risici, som forekommer i mindre grad i brancher uden.
Hovedgruppe 1. Fødevaretype, slutprodukt-anvendelse samt art af virksomhedernes håndtering med udgangspunkt i mikrobiologiske risici (risikofaktor 1-3).
I denne hovedgruppe ligger vægtningen af risici på typen af fødevare og vil som udgangspunkt stille brancherne ens – uanset om der er tale om detail eller en gros og uanset størrelsen af virksomhederne ( eller deres produktion) i brancherne.
Omdrejningspunktet for denne gruppe af risici er, om fødevaren klassificeres som høj-, middel- eller lav-risiko-fødevare samt om fødevaren er â€klar-til-konsum†(KTK) dvs. â€ready-to-eat†eller â€ikke-klar-til-konsum†(ikke-KTK).
OgsÃ¥ i forhold til arten af virksomhedernes hÃ¥ndtering af fødevarer i forhold til de mikrobiologiske risici lægges der vægt pÃ¥, hvilken risiko-kategori (høj-, middel- eller lavrisiko-fødevare) fødevaren falder inden for, og om der er tale om KTK eller â€ikke-KTKâ€. Risikofaktoren vedr. reduktion af mikrobiologiske risici berører brancher med behandling i bÃ¥de detail- og engros-leddet.
Hovedgruppe 2. Kemiske risici, hvor kilden er primærproducentleddet og/eller fødevarevirksomheders håndtering af fødevarer (risikofaktor 5-6)
I denne gruppe er omdrejningspunktet, om fødevarevirksomheder modtager råvarer fra en primærproducent, og om virksomhedens håndtering af fødevarer indebærer risici for forurening med kemiske stoffer, eller at kemiske stoffer dannes i fødevarer som følge af bestemte behandlings-processer. Brancher, der modtager råvarer fra primærproducentleddet, går på kryds og tværs af detail og engros brancher. Det samme gælder risici for kemiske forureninger o.lign. ved håndteringsprocesser i virksomheden, hvor brancher med behandling (både detail og engros) dog rummer mulighed for forekomst af flest risici. Denne gruppe risici medvirker med andre ord mest af alt til at vægte brancher med behandling højest.
Hovedgruppe 3. Fødevarevirksomhedernes forbrugergrundlag vurderet på baggrund af fødevarevirksomhedernes størrelse (risikofaktor 7)
Risikovurderingssystemet tager ogsÃ¥ højde for â€størrelsen†af virksomhederne inden for de enkelte brancher og â€størrelsen†af produktionen. Som mÃ¥l for produktionens størrelse bruges antal ansatte i virksomhederne, idet det med rimelighed kan antages, at jo flere medarbejdere, der er ansat i en fødevarevirksomhed, jo større produktion. Store virksomheder er mere kontrolkrævende end smÃ¥. Udgangspunktet for risikovurderingen er, at jo større produktionen er, jo flere forbrugere vil være udsat, hvis der sker brist i fødevaresikkerheden.
I risikovurderingssystemet er â€størrelse†standardiseret sÃ¥ledes, at engros brancher med behandling vægtes højt, mens detail brancher og engros brancher uden behandling vægtes lavere.
Uden for de tre hovedgrupper falder de særlige mikrobiologiske risici forbundet med kød engros brancher (risikofaktor 4), som vægter kød engros brancher højere end alle andre brancher.
Ud over de 7 risikofaktorer vil der for nogle brancher være en særlig korrektionsfaktor, der tager højde for særlige forhold, som systemet ikke kan rumme, f.eks., at en branche kun er virksom en del af året el.lign. specielle forhold, som ikke meningsfuldt kan håndteres i risikovurderingsmodellen, f.eks. brancher med begrænset kundegrundlag eller brancher, hvor virksomhederne kun har åbent en del af året.
Risikoklassificeringen foregår på den måde, at brancherne tildeles risikopoint i forhold til hver enkelt af de syv risikofaktorer. Hver enkelt risiko-faktor har tilknyttet et risiko-pointskema, hvor branchen får et antal point afhængig af fødevaretype, håndtering, risiko-reducerende processer og forbrugergrundlag.
Med udgangspunkt i det samlede antal risiko-points, som den enkelte branche opnår efter vurdering af de syv risikofaktorer, placeres branchen i en frekvens-kategori, som enten er høj, middel eller lav. Jf. skemaet nedenfor
Frekvens-kategori for kontrolbesøg gennemført som audit |
Risiko-point |
Frekvens-interval for audit |
Høj2 |
Større end eller lig med 91 |
6 – 8 |
Høj1 |
71-90 |
4 – 6 |
Middel |
36-70 |
2 – 4 |
Lav (2) |
16-35 |
1 – 2 |
Lav (1) |
Mindre end eller lig med 15 |
0,5 |
Nogle typer fødevarer er underlagt større grad af risiko for at blive udsat for forurening med sygdomsfremkaldende mikroorganismer end andre typer fødevarer, og nogle typer fødevarer understøtter i højere grad væksten af sygdomsfremkaldende mikroorganismer end andre. Hertil kommer, at forskellige håndteringsprocesser i virksomheder kan bidrage til rekontamination med produktionsrelaterede eventuelt sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Omvendt vil bestemte behandlingsprocesser reducere eller fjerne sygdomsfremkaldende mikroorganismer og dermed mindske risikoen ved den enkelte fødevare. Med dette udgangspunkt klassificeres fødevarer i risikokategorierne høj, middel og lav:
Risiko-kategorier |
Fødevare |
Høj: Fødevarer, som kan indeholde sygdomsfremkaldende mikroorganismer, og som kan fremme væksten af sygdoms-fremkaldende mikroorganismer. |
Rå animalske produkter: F.eks. fersk kød, fersk fjerkrækød, kød af vildt og opdrættet vildt, hakket/tilberedt kød (stadig ferskkød), fisk, to-skallede bløddyr, krebsdyr, mælk, æg. |
Middel: Fødevarer, som har gennemgået behandlings-processer, der reducerer mængden af sygdomsfremkaldende bakterier, men hvor virksomhedens håndtering samtidig rummer risici for rekontamination med produktionsrelaterede sygdomsfremkaldende bakterier. |
Animalske produkter, som har gennemgået processer, der reducerer mikrobiologiske risici: F.eks. kødprodukter, pasteuriseret mælk, mejeri-produkter, konsumis, kager med creme, smørrebrød, mælkebaseret konfekture, chokolade, pasteuriserede æg og æggeprodukter, halvkonserves. |
Lav: Fødevarer, som kan indeholde sygdoms-fremkaldende mikroorganismer, men hvor egenskaber ved fødevaren normalt ikke vil fremme væksten af disse samt fødevarer, som har gennemgået en behandlingsproces, der reducerer mængden af sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Og
Fødevarer, som har gennemgået behandlings-processer, som fjerner alle sygdoms-fremkaldende mikroorganismer. |
Rå vegetabilske produkter: F.eks. frugt og grønt, sukker, kornprodukter (f.eks. mel og gryn), honning, gryn, nødder.
Risiko-reducerede vegetabilske produkter: F.eks. morgenmadsprodukter, brød, kager og kiks (uden creme), frisk og tørret pasta, drikkevarer tilsat kulsyre, sukkerbaseret slik, alkoholiske drikkevarer, fedt, olie, eddike, soya, krydderier, te/kaffe
Konserverede animalske og vegetabilske produkter: F.eks. helkonserves eller UHT-mælkeprodukter. |
Hvorvidt fødevaren er klar til konsum (KTK) – dvs. at blive indtaget uden yderligere behandling – hos forbrugeren er også en afgørende risikofaktor. KTK-fødevarer er en større kilde til risiko for fødevarebårne sygdomme end fødevarer, der varmebehandles umiddelbart inden indtag.
Ved â€slutprodukt†forstÃ¥s den form, som produktet videresælges i til næste led i forsyningskæden, dvs. enten til en anden engros virksomhed, til en detail virksomhed eller til forbrugeren. Slutproduktet kan enten have form af KTK eller IKKE-KTK.
Point-skema til risikofaktor 1: Mikrobiologiske risici forbundet med fødevaretype og slutproduktanvendelse. |
Point |
Højrisiko-fødevarer, som er KTK som slutprodukt. |
20 |
Middelrisiko-fødevarer, som er KTK som slutprodukt. |
15 |
Højrisiko-fødevarer, som er IKKE-KTK som slutprodukt. |
10 |
Mellemrisiko-fødevarer, som er IKKE-KTK som slutprodukt. |
5 |
Lavrisiko-fødevarer (både KTK og IKKE-KTK som slutprodukt) |
0 |
Arten af fødevarevirksomhedens håndtering og behandling af fødevarer spiller en vigtig rolle i bedømmelsen af mulige risici for mikrobiologisk forurening af produkterne i en fødevarevirksomhed. I den forbindelse har det stor betydning, om der er tale om håndtering af KTK-fødevarer eller IKKE-KTK-fødevarer, dvs. om der er risiko for forurening af fødevarer, som skal indtages af forbrugeren uden videre behandling, eller om fødevaren skal varmebehandles inden indtag. Det har ligeledes stor betydning, om virksomheden håndterer uemballerede eller kun færdigemballerede fødevarer. Virksomheder, som har håndtering af uemballerede fødevarer, er forbundet med større risiko for mikrobiologisk forurening af fødevarer end virksomheder, som kun håndterer færdigemballerede fødevarer i forbindelse med f.eks. oplagring, transport og salg.
Med hensyn til virksomhedens håndtering af fødevarer koncentrerer interessen sig om de behandlings- og lignende håndteringsprocesser, som medfører, at fødevarer kommer i kontakt med råvarer, mennesker, redskaber, maskiner, produktbærende flader o.lign., der indebærer risici for forurening med sygdomsfremkaldende mikroorganismer.
Begrebet â€behandlingsprocesser†dækker alle former for â€Ã¦ndringer†af fødevarer og omfatter f.eks. slagtning, opskæring, udskæring, hakning, varmebehandling (herunder opvarmning og genopvarmning), pasteurisering, tørring, fermentering, vask/rengøring, marinering, køling, frysning, saltning, maling (af f.eks. kaffebønner eller korn) osv.
â€Lignende hÃ¥ndteringsprocesser†er behandling af fødevarer, som ikke medfører ændringer af fødevaren, men som indebærer, at fødevaren kommer i kontakt med rÃ¥varer, mennesker, redskaber osv. og omfatter f.eks. indpakning, aftapning og servering.
Risiko-pointskema til risikofaktor 2: Mikrobiologiske risici forbundet med typen og omfanget af håndtering i fødevarevirksomheden. |
Point |
Høj-risikofødevarer behandles eller håndteres i lignende processer med henblik på KTK-fødevarer som slutprodukt. |
20 |
Middelrisikofødevarer behandles eller håndteres i lignende processer med henblik på at producere KTK-fødevarer som slutprodukt. |
15 |
Lavrisiko-fødevarer behandles eller håndteres i lignende processer med henblik på både KTK- og IKKE-KTK-fødevarer som slutprodukt, og Høj-, mellem- og lavrisiko-fødevarer behandles eller håndteres i lignende processer med henblik på IKKE-KTK-fødevarer som slutprodukt. |
10 |
Udelukkede lagring, distribution, salg mv. af færdigemballerede fødevarer (alle typer). |
5 |
Risici ved sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan begrænses betydeligt ved såkaldte risiko-reducerende processer i behandlingen i form af f.eks. kogning, stegning, pasteurisering, varmrygning, saltning, fermentering o.lign.[1] Brancher, som i behandling af høj- og middel-risikofødevarer udsætter disse for risiko-reducerende processer, inden salg til enten en anden engrosvirksomhed, en detailvirksomhed eller direkte til forbrugeren, får en reduktion af de samlede risiko-point, hvis alle virksomhedens produkter gennemgår en risikoreduktion. F.eks. vil en pølsevogn få en sådan point-reduktion, da pølserne opvarmes, mens en sushi-restaurant, der også sælger stegt kylligekød på spid ikke vil få en tilsvarende risikoreduktion, da restauranten samtidig sælger rå fisk.
Risiko-pointskema til risikofaktor 3: Processer, der reducerer mikrobiologiske risici i høj- og middelrisikofødevarer. |
Point |
Fødevaren underlægges risiko-reducerende proces(ser) inden salg |
-10 |
Fødevaren underlægges IKKE risiko-reducerende proces(ser) inden salg |
0 |
Risikofaktor 4: Særlige mikrobiologiske risici forbundet med kød en gros virksomheder.
En afgørende forudsætning for at kunne undgå fødevarebårne sygdomme, fremkaldt af patogene mikroorganismer, er, at forbrugerne ved, hvordan man håndterer og behandler fødevarer på en hygiejnisk korrekt måde. I praksis er registrerede tilfælde af fødevarebårne sygdomme vidnesbyrd om, at forbrugerne ikke altid er i stand til at behandle og håndtere fødevarer korrekt. Et sammenfald mellem svigt i fødevarevirksomheders systemer til håndtering af mikrobiologiske risici og forbrugernes evne til at håndtere og behandle fødevarer korrekt repræsenterer en stor risiko for udbrud af fødevarebårne sygdomme. Denne risiko er især knyttet til kød og kødprodukter og til kød engros virksomhederne, som gennem distribution kan medvirke til en meget stor geografisk spredning af produkterne og til mange forbrugere. Derfor kalkuleres der med en særlig risiko forbundet med kød engros virksomheder, da det i praksis viser sig, at fødevarebårne sygdomme meget hyppigt opstår som følge af indtag af kød og kødprodukter.
Risiko-pointskema til risikofaktor 4: Særlige mikrobiologiske risici forbundet med kød engros virksomheder |
Point |
Virksomheden er en kød engros virksomhed med eller uden behandling (slagteri, opskæring, kødprodukt, køle- og frysehuse, engroshandel, kontorvirksomheder mv.) |
30 |
Virksomheden er IKKE en kød engros virksomhed med eller uden behandling (slagteri, opskæring, kødprodukt, køle- og frysehuse, engroshandel, kontorvirksomheder mv.) |
0 |
Risikofaktor 5: Kemiske stoffer fra primærproducentleddet i fødevarer.
Når fødevarevirksomheder modtager råvarer eller halvfabrikata udefra – dvs. fra primærproducenter, fra engros virksomheder eller som importerede varer – er der risiko for, at fødevarerne indeholder kemiske stoffer i uønskede mængder, enten i form af kemiske stoffer eller i form af indhold af naturlige toksiner.
Fødevarer, der modtages fra primærproducenter kan være forurenede med
· veterinære lægemidler,
· proceshjælpemidler i form af f.eks. pesticider, med miljøforureninger (dioxin, PAH, tungmetaller, PCB el.lign.),
· eller kan indeholde naturlige toksiner (f.eks. Lektiner, Solanin eller mykotoksiner).
Ud over, at risici skal forbygges ved kilden – dvs. i primærproducentleddet – skal fødevarevirksomheder sikre sig, at fødevarer, hvor indholdet af kemiske stoffer overstiger fastsatte grænseværdier, ikkeviderebehandles, videresælges osv. Dvs., at virksomhederne skal have de nødvendige procedurer f.eks. i form af laboratorieundersøgelser, dokumentkontrol mv. til at sikre, at fødevarer, som modtages fra primærproducentleddet med et uacceptabelt indhold af kemiske stoffer, ikke â€slipper†videre ind i forsyningskæden. Samtidig skal virksomheden indrette sine processer pÃ¥ en sÃ¥dan mÃ¥de, at indholdet af naturlige toksiner reduceres eller ikke bliver større end højst nødvendigt. For at synliggøre denne risiko tildeles alle brancher, der modtager fødevarer direkte fra primærproducentleddet, risikopoint.
Virksomheder, som importerer fødevarer i form af råvarer eller halvfabrikata, vurderes individuelt med hensyn til risici for indhold af kemiske stoffer. For detail brancher og engros brancher uden behandling kan der reguleres på tiden på det enkelte kontrolbesøg. For engros virksomheder med behandling kan frekvensen for den enkelte virksomhed justeres, hvis der er behov for at afsætte tid til bl.a. kontrol med importerede varer. Dette sker i denne vejlednings bilag 2.
Risikofaktor 5: Kemiske stoffer fra primærproducentleddet i fødevarer. |
Point |
Virksomhederne i branchen modtager fødevarer fra primærproducentleddet |
5 |
Virksomhederne i branchen modtager IKKE fødevarer fra primærproducentleddet |
0 |
Risikofaktor 6: Risici for kemiske forureninger af fødevarer i forbindelse med håndtering i fødevarevirksomheder.
Håndtering af fødevarer i fødevarevirksomheder indebærer risici for forurening med kemiske stoffer. Det drejer sig om:
Risikoen for forureninger med rengørings- og desinfektionsmidler samt forurening med smøremidler anses som ens på tværs af alle virksomheder/brancher. Hvis der i en branche kun er risiko for denne type kemiske forurening, gives der derfor ikke risikopoint herfor (svarende til, at alle brancher får lige mange/få points).
Hvis der er risiko for forurening med rengørings- og desinfektionsmidler samt materialer og genstande kombineret med en af de tre andre af de oven for beskrevne kemiske forureningstyper, tildeles branchen fem risikopoints.
Hvis der er risiko for førstnævnte kombineret med to af de tre andre, tildeles branchen 10 risikopoints.
Hvis der slutteligt er er risiko for førstnævnte kombineret med alle tre andre, tildeles branchen 15 risikopoints.
Brancher med virksomheder, som fremstiller produkter, som i sig selv ikke er fødevarer, men som fremstilles med henblik på at komme i kontakt med fødevarer (aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer, industrigasser, materialer og genstande samt næringsstofpræparater og kosttilskud) behandles særskilt i risikovurderingssystemet, da kun nogle af risikofaktorerne finder anvendelse på denne type virksomheder. Point, der tildeles via de relevante risikofaktorer, suppleres med point-givning via korrektionsfaktoren.
Virksomhedens størrelse spiller en stor rolle, fordi mængden af fødevarer, virksomheden producerer, har betydning for, hvor mange forbrugere, der udsættes for potentiel risiko.
Det vil som regel være sådan, at fødevarevirksomheder med mange ansatte producerer større mængder af fødevarer og dermed udsætter flere forbrugere for potentiel risiko end fødevarevirksomheder med få ansatte.
Antal ansatte i fødevarevirksomheder anvendes derfor som mål for, hvor mange forbrugere, virksomhedens produkter kommer ud til, dvs. som mål for størrelsen af forbrugergrundlaget.
Ud over at en stor produktion af fødevarer repræsenterer en potentielt større risiko for forbrugerne, hvis virksomhedens systemer svigter, end det er tilfældet med en virksomhed med en lille produktion, så er fødevareproduktion i store virksomheder forbundet med flere andre risici end små virksomheder.
For det første er mange store virksomheder kendetegnet ved stor funktionel arbejdsdeling, store systemer og mindre overskuelige arbejdsgange, som indebærer risici for kommunikationssvigt og længere reaktionstid i tilfælde af f.eks. svigt i fødevaresikkerheden.
For det andet er store virksomheder som udgangspunkt mere kontrolkrævende, fordi der er tale om store systemer og faciliteter, som kræver mere tid at få overblik over sammenlignet med små virksomheder med arbejdsprocesser og fysiske forhold, som er enkle og overskuelige. Det tager længere tid at kontrollere og verificere store virksomheders egenkontrolsystemer.
Som risikofaktor fastsættes fødevarevirksomhedernes forbrugergrundlag, vurderet på baggrund af virksomhedernes størrelse i meget standardiseret form. Denne standardisering skal skabe den nødvendige differentiering af kontrolomfanget mellem detail brancher og engros brancher uden behandling på den ene side og en gros brancher med behandling på den anden side.
De forudsætninger, der ligger til grund for denne standardisering er, at:
Virksomheder i alle detail brancher, i alle engros brancher uden behandling samt brancher med detailvirksomheder med engroskarakter (Engros uden behandling) betragtes som små virksomheder, dvs. med 1-9 ansatte, og dvs. som mindre kontrolkrævende. I forhold til kompleksitet betragtes disse brancher som kendetegnet ved ukomplicerede behandlingsanlæg med få og overskuelige arbejdsprocesser og kun simpel teknologi.
Virksomhederne i engros brancherne med behandling herunder detailvirksomheder med engroskarakter (Engros med behandling) betragtes som mellemstore virksomheder med 10-49 ansatte og med en kompleksitet kendetegnet ved mere komplicerede behandlingsanlæg med større arbejdsdeling, en hel del produktbærende flader, større mekaniseringsgrad og forskellige typer teknologi. Disse brancher betragtes som mere kontrolkrævende end detail virksomheder og engros virksomheder uden behandling.
Risikopoint tildeles således:
Størrelsen af virksomhederne i de enkelte brancher fastsættes som udgangspunkt i meget standardiseret form med henblik på, at der foretages en individuel tilpasning af den enkelte virksomhed på baggrund af denne vejlednings bilag 2. Alle detail brancher, engrosbrancher uden behandling samt detailvirksomheder med engroskarakter (Engros uden behandling), fastsættes som små virksomheder (1-9 ansatte). Alle brancher inden for engros med behandling og brancher detailvirksomheder med engroskarakter (Engros med behandling) fastsættes som mellemstore virksomheder (10-49 ansatte).
Risiko-pointskema til risikofaktor 7: Fødevarevirksomhedernes forbrugergrundlag vurderet på baggrund af fødevare-virksomhedernes størrelse. |
Point |
Alle engros brancher med behandling |
30 |
Alle engros brancher uden behandling |
10 |
Alle detail brancher |
10 |
Udover pointgivning via de syv risiko-faktorer er der mulighed for at korrigere den samlede pointsum, hvis der gør sig særlige forhold gældende for en branche, som der ikke er taget højde for gennem de syv risiko-faktorer. Det kan f.eks. være, at virksomhederne i branchen typisk kun er virksomme i kortere tid af året. Korrektions-point er tildelt skønsmæssigt.
Brancher med virksomheder, som fremstiller produkter, som i sig selv ikke er fødevarer, men som fremstilles med henblik på at komme i kontakt med fødevarer (aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer, industrigasser, materialer og genstande samt næringsstofpræparater og kosttilskud) behandles særskilt i risikovurderingssystemet, da kun nogle af risikofaktorer finder anvendelse på denne type virksomheder. Point, der tildeles via de relevante risikofaktorer, suppleres med point-givning via korrektionsfaktoren.
Eksemplet viser, hvordan frekvensen for branchen med sæson-restauranter (branchenr. 553010S) er fastlagt ved brug af risikovurderingssystemet:
Sammentælling, risiko-point, bilag 1, branchenr. 553010S, Restauranter, sæson |
Point |
Risikofaktor 1: Mikrobiologiske risici forbundet med fødevaretype og slutproduktanvendelse. |
15 |
Risikofaktor 2: Mikrobiologiske risici forbundet med typen og omfanget af håndtering i fødevarevirksomheden. |
20 |
Risikofaktor 3: Processer, der reducerer mikrobiologiske risici. |
0 |
Risikofaktor 4: Særlige mikrobiologiske risici forbundet med kød en gros virksomheder. |
0 |
Risikofaktor 5: Kemiske stoffer fra primærproducent-leddet i fødevarer |
5 |
Risikofaktor 6: Risici for kemiske stoffer i fødevarer som følge af håndtering i fødevarevirksomheder (emballage (materialer og genstande), tilsætningsstoffer, procesforureninger/stegeprocesser). |
15 |
Risikofaktor 7: Fødevarevirksomhedernes forbrugergrundlag vurderet på baggrund af fødevarevirksomhedernes størrelse (detail branche) |
10 |
Korrektionsfaktor (producerer kun en del af året) |
-30 |
Risiko-point, bilag 1, i alt for branchen |
35 |
Pointsummen på 35 risikopoint placerer branchen i frekvens-kategorien Lav2 (L2) svarende til 1 årligt kontrolbesøg gennemført som audit.
Forklaring til point-givningen i eksemplet:
Oversigt over brancher med tildeling af risikopoint på baggrund af risikovurdering samt med angivelse af frekvens for kontrolbesøg gennemført som audit for 2006:
|
Frekvenser: |
Risikofaktor 1, fødevaretype og slutptodukt |
Risikofaktor 2, håndtering, mikrobiologi |
Risikofaktor 3, risikoreduktion, mikrobiologi |
Risikofaktor 4, særlige risici, kød engros |
Risikofaktor 5, kemi, primærproducenter |
Risikofaktor 6, håndtering og kemi |
Risikofaktor 7, størrelse og forbrugergrundlag |
Korrektiosfaktor |
Risiko-point i alt |
Frekvensinterval |
Frekvens |
Detail 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
526300 |
Anden detailhandel bortset fra butikshandel |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
523A |
Apoteker, materialister og helsekostforretninger |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
521120 |
Kiosker |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
524440 |
Materialer
og genstande til kontakt med fødevarer, detailsalg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
522500 |
Vinforretninger |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
554010 |
Værtshuse, bodegaer mv. uden behandling |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
Detail 1-2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
526300A |
Automatvirksomheder |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
5552B |
Børneinstitutioner f.eks. vuggestuer, børnehaver, fritidshjem og skoleboder, skolekantiner, autoriseret |
15 |
20 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
-15 |
35 |
L2 |
1-2 |
522420S |
Chokolade- og konfektureforretninger/ -afdelinger med behandling, højst åbent 6 måneder om året, Sæson - iskiosker |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
-25 |
25 |
L2 |
1-2 |
521110 |
Dagligvareforretninger, kolonialhandel |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
522790 |
Detailforretninger med behandling, øvrige |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
522300A |
Fiskebiler kun salg |
10 |
10 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
522100 |
Frugt- og grøntforretninger |
0 |
15 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
553020 |
Restaurant, cafeterie, kantine m.m. begr. vareudv./enkel behandling |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
-15 |
35 |
L2 |
1-2 |
553010S |
Restauranter, cafeterier, kantiner m.m., sæsonrestauranter |
15 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
10 |
-30 |
35 |
L2 |
1-2 |
553010B |
Servering i tog, fly og busser |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
5552C |
Skoleboder, behandling i mindre omfang, registreret |
5 |
5 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
25 |
L2 |
1-2 |
526210 |
Stader og boder |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
602410D |
Transportvirksomhed, detail |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
Detail 2-4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
158120 |
Bagerforretninger/ -afdelinger |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
555200 |
Catering og diner transportable |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
10 |
0 |
70 |
M |
2-4 |
522420 |
Chokolade- og konfektureforretninger/-afdelinger med behandling |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
522300 |
Fisk- og vildtforretninger/ -afdelinger, fiskebiler |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
10 |
0 |
70 |
M |
2-4 |
5551A |
Hospitals- og institutionskøkkener |
15 |
20 |
0 |
0 |
0 |
15 |
10 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
522710 |
Osteforretninger |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
45 |
M |
2-4 |
553010 |
Restauranter, cafeterier, kantiner m.m. |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
10 |
0 |
70 |
M |
2-4 |
522200 |
Slagter-, viktualie- og smørrebrødsforretninger/-afdelinger |
20 |
20 |
0 |
0 |
0 |
15 |
10 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
Detail med engroskarakter 1-2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
631200F |
Distributionsterminaler/ - centre |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
513 A |
Engrossupermarkeder |
15 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
Detail med engroskarakter 2-4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
158800 |
Kvindemælkscentraler |
15 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
0 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
Detail med engroskarakter 6-8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
555200A |
Catering med salg til andre virksomheder |
20 |
20 |
0 |
30 |
5 |
15 |
30 |
0 |
120 |
H2 |
6-8 |
Engros med behandling 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
631200G |
Isværker |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 |
-30 |
10 |
L1 |
0,5 |
Engros med behandling 1-2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
155110A |
Osteudskæringsvirksomheder |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
5 |
30 |
-30 |
35 |
L2 |
1-2 |
511790A |
Slagtebusser |
10 |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
Engros med behandling 2-4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
246300 |
Aromaer, tilsætningsstoffer, kulturer og enzymer, |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 |
35 |
65 |
M |
2-4 |
159600 |
Bryggerier |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
158110 |
Brødfabrikker |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
15 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
158400 |
Chokolade- og sukkervarefabrikker |
15 |
15 |
-10 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
0501C |
Dagbåde med kogning af rejer, muslinger m.m. ombord |
15 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
5 |
30 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
0501A |
Fabriksfartøjer |
15 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
-5 |
70 |
M |
2-4 |
153A |
Frugt og grønsager, behandling |
5 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
0501B |
Frysefartøj med frysning af fiskevarer og evt. indpakning, emballering og frostlagring |
10 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
158900C |
Honning, behandling |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
30 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
241100 |
Industrigasser |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
40 |
M |
2-4 |
158200 |
Kager og kiks |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
15 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
158700 |
Krydderier, smagspræparater mv. |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
159700 |
Maltfabrikker |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
154300 |
Margarinefabrikker mv. |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
15 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
212100 |
Materialer og genstande i kontakt med fødevarer |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
40 |
M |
2-4 |
159800 |
Mineralvandsfabrikker mv. |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
15 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
156A |
Mølleriprodukter, stivelse og stivelsesprodukter, |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
158910 |
Næringsstofpræparater og kosttilskud |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 |
35 |
65 |
M |
2-4 |
158900B |
Nødder og nøddeprodukter |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
10 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
154A |
Olier og fedtstoffer, animalske |
0 |
10 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
154B |
Olier og fedtstoffer, vegetabilske |
0 |
10 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
158500 |
Pastaprodukter og lignende varer |
0 |
10 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
50 |
M |
2-4 |
159A |
Spiritus, vin, vermouth m.v., |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
10 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
158300 |
Sukkerfabrikker og –raffinaderier |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
10 |
30 |
0 |
55 |
M |
2-4 |
158600 |
Te og kaffe |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
511710B |
Toskallede bløddyr, ekspeditionscentre |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
0501E |
Toskallede bløddyr, udsandingsanlæg |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
60 |
M |
2-4 |
Engros med behandling 4-6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
152010A |
Ferske fiskevarer, fars og filetfabrik |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
152010 |
Fiskevarevirksomheder, hel- og halvkonserves |
20 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
80 |
H1 |
4-6 |
152020 |
Fiskevarevirksomheder, røgning, gravning og saltning |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
151200 |
Fjerkræslagterier, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
631200C |
Frysehuse med indfrysning, kød, EU og eksport til 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
631200E |
Frysehuse med indfrysning, kød, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
1513 L |
Gelatinevirksomheder |
15 |
15 |
-10 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
158200A |
Kager med fløde/creme, smørrebrød, sandwich |
15 |
20 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
1513M |
Kollagenvirksomheder |
15 |
15 |
-10 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
155200 |
Konsumis, også ikke mælkebaseret is |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
15 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
151120 |
Kreaturslagterier, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
1513N |
Maskinsepareret kød, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
158700A |
Mayonnaise, remoulade, dressing, ketchup m.v. |
15 |
20 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
155110 |
Mejerier (mælk, smør, ost, mælkekonserves) |
15 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
1513D |
Opskæringsvirksomhed, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
1513A |
Opskæringsvirksomheder, alle dyrearter, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
158900D |
Salatfabrikker |
15 |
20 |
0 |
0 |
0 |
10 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
151A |
Slagterier, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
151110 |
Svineslagterier, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
151130 |
Tarmvirksomheder EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
-10 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
1513P |
Tilberedt kød, EU og eksport til 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
1513Q |
Tilberedt kød, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
85 |
H1 |
4-6 |
0501D |
Toskallede bløddyr, renseanlæg mikrobiologisk |
20 |
20 |
0 |
0 |
5 |
5 |
30 |
0 |
80 |
H1 |
4-6 |
151C |
Vildthåndteringsvirksomheder, vildtlevende vildt, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
151B |
Vildtslagterier, opdrættet vildt, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
5 |
5 |
30 |
0 |
90 |
H1 |
4-6 |
158900A |
Ægproduktvirksomheder |
15 |
20 |
-10 |
0 |
5 |
15 |
30 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
Engros med behandling 6-8 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1513E |
Hakket kød, EU og eksport til 3. lande |
20 |
20 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
105 |
H2 |
6-8 |
1513F |
Hakket kød, hjemmemarked |
20 |
20 |
0 |
30 |
0 |
5 |
30 |
0 |
105 |
H2 |
6-8 |
1513B |
Kødproduktvirksomheder, EU og eksport 3. lande |
15 |
20 |
-10 |
30 |
0 |
15 |
30 |
0 |
100 |
H2 |
6-8 |
1513J |
Kødproduktvirksomheder, hjemmemarked |
15 |
20 |
-10 |
30 |
0 |
15 |
30 |
0 |
100 |
H2 |
6-8 |
Engros uden behandling 0,5 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
602410B |
Transportvirksomhed, engros, registreret |
0 |
5 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
15 |
L1 |
0,5 |
Engros uden behandling 1-2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
511790 |
Agenturhandel med nærings- og nydelsesmidler |
0 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
  1-2 |
513G |
Engroshandel, animalsk, registreret, undt. kød og fisk |
0 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
1-2 |
513C |
Engroshandel, aut., uemb./letford., undt. kød, fisk, frugt og grønt |
5 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
513B |
Engroshandel, vegetabilsk, registreret, emb./ikke letford., undt. frugt, grønt |
0 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
1-2 |
513E |
Engroshandel,fisk, registreret |
0 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
1-2 |
513810 |
Fisk og fiskevarer,engroshandel, køle- og frostlagre, emballering, oplagring undt. helkonserves |
10 |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
511710 |
Fiskeauktioner |
10 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
-5 |
35 |
L2 |
1-2 |
513100 |
Frugt og grønsager, engroshandel, sortering, indpakning , emballering og oplagring undt. hekonserves |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
10 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
631200D |
Grænsekontrolsteder, fødevarer |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 |
30 |
L2 |
1-2 |
515610 |
Materialer og genstande i kontakt med fødevarer, engroshandel |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
1-2 |
631200B |
Oplagrings- og pakhusvirk., lagerhotel, registreret |
0 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
15 |
35 |
L2 |
1-2 |
631200A |
Oplagrings- og pakhusvirks., lagerhotel autoriseret undt. animalske |
15 |
5 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
513D |
Pakning (indpakning og emballering) engroshandel, undt. fisk, fjerkræ, æg, frugt og grønt |
0 |
10 |
0 |
0 |
5 |
5 |
10 |
0 |
30 |
L2 |
1-2 |
511710A |
Samlecentraler, fisk, uden handel |
10 |
10 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
511710C |
Samlecentraler, mælk, uden handel |
|
10 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
602410A |
Transportvirksomhed, engros, autoriseret, køl og frost |
20 |
5 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
-5 |
35 |
L2 |
1-2 |
513300A |
Ægpakkerier |
10 |
10 |
0 |
0 |
5 |
0 |
10 |
0 |
35 |
L2 |
1-2 |
Engros uden behandling 2-4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
513F |
Engroshandel, kød, registreret |
0 |
5 |
0 |
30 |
5 |
0 |
10 |
15 |
65 |
M |
2-4 |
513810A |
Fisk og fiskevarer,engroshandel, køle- og frostlagre, indpakning, emballering, oplagring undt. helkonserves |
15 |
15 |
0 |
0 |
0 |
5 |
10 |
0 |
45 |
M |
2-4 |
513200A |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, EU og eksport 3. lande |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
65 |
M |
   2-4 |
513200D |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
513200 |
Kød og kødprodukter, engroshandel, EU og eksport 3. lande undt. fjerkræ,. Køle frostlagre, emballering og oplagring undt. helkonserves |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
513200B |
Kød og kødprodukter, engroshandel, hjemmemarked |
10 |
10 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
513200F |
Oplagring af animalske fødevarer, autoriseret køle- frostlagre |
15 |
5 |
0 |
30 |
5 |
0 |
10 |
0 |
65 |
M |
2-4 |
Engros uden behandling 2-4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
513200G |
Fjerkrækød og fjerkrækødprodukter, engroshandel, EU og eksport 3. lande. Køle frostlagre, indpakning, emballering og oplagring undt. helkonserves |
15 |
15 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
75 |
   H1 |
4-6 |
513200E |
Kød og kødprodukter, engroshandel, EU og eksport 3. lande undt. fjerkræ. Køle frostlagre, indpakning, emballering og oplagring undt. helkonserves |
15 |
15 |
0 |
30 |
0 |
5 |
10 |
0 |
75 |
H1 |
4-6 |
[1] Det skal for en god orden skyld nævnes, at nogle af disse processer, der har til hensigt at reducere mikrobiologiske risici, til gengæld kan give et indhold af kemiske stoffer, f.eks. PAH ved røgning.