Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Den 6. december 2006

 

 

 

 SAMLENOTAT

Rådsmøde (Landbrug og fiskeri) den 19.-21. december 2005

 

 

 

6.

Forslag til Formandskabets konklusioner vedrørende en strategi for Fællesskabets dyresundhedspolitik 2007-2013

 

Vedtagelse af formandskabs konklusioner

side 2

 

 


 NOTAT OM RÅDSMØDE

(Landbrug og Fiskeri) den 19.-21. december 2006

 

 


1.     Forslag til Formandskabets konklusioner vedrørende en strategi for Fællesskabets dyresundhedspolitik 2007-2013

DS 846/06

 


Resumé

Det tidligere østrigske og nuværende finske formandskab gennemførte i samarbejde med Kommissionen den 7. november 2007 en konference om udviklingen af en strategi for Fællesskabets dyresundhedspolitik for årene 2007-2013.

 

Formandskabet ønsker med konklusionerne at opridse rammerne for Fællesskabets fremtidige dyresundhedspolitik.

 

Regeringen forholder sig positivt til forslaget.

 

Baggrund

Formandskabet har med dokument DS 846/06 af 27. november 2006 fremsat forslag om Formandskabs konklusioner vedrørende en strategi for Fællesskabets dyresundhedspolitik 2007-2013.

 

Dokumentet er oversendt fra Rådet til Danmarks faste repræsentation ved EU den 27. november 2006.

 

Formandskabet ønsker med konklusionerne at opridse rammerne for Fællesskabets fremtidige dyresundhedspolitik.

 

Nærhedsprincippet

Vedtagelse af formandskabs konklusioner er ikke en retsakt. Nærhedsprincippet er derfor ikke relevant.   

 

Formål og indhold

Baggrund for forslaget til konklusioner er, at det tidligere østrigske og nuværende finske formandskab i samarbejde med Kommissionen den 7. november 2006 afholdte en konference om udviklingen af en strategi for Fællesskabets dyresundhedspolitik for årene 2007-2013.

 

Konferencen drøftede nogle af aspekterne af den evaluering af Fællesskabets dyresundhedspolitik for årene 1995-2004, som Kommissionen har fået et eksternt konsortium til at gennemføre. Evalueringsrapporten blev offentliggjort i juli 2006.

 

Konferencen drøftede bl.a.: Udfordringer til en fremtidig dyresundhedspolitik. Muligheden for at skabe en bedre smittebeskyttelse på de enkelte bedrifter, bedre udryddelse og overvågning af sygdomme og kontrol med ulovlig indførsel  af potentielt risikomateriale. De velfærds- og dyresundhedsmæssige aspekter af lange transporter blev også drøftet. Foruden hvordan der sikres en harmoniseret finansiel ramme for deling af udgifter og ansvar i forbindelse med udviklingen af en fremtidig dyresundhedspolitik.

 

Formandskabets konklusioner slår bl.a. fast, at en fremtidig strategi for dyresundhed skal sikre generel offentlig sundhed og dyrevelfærd. Dette skal ske i samspil med den eksisterende EU politik inden for bl.a. landbrug, miljø, handel og det indre marked.

 

Lovgivning på området skal være styret af risikovurderinger og vurderinger af eksisterende regler. Det må sikres, at større interessenter bliver inddraget i beslutninger om nye politikker. Herunder, at der om nødvendigt bliver udviklet nye metoder til at dette kan ske.

 

Der skal fokuseres mere på at forhindre sygdomme, bl.a. ved at fremme foranstaltninger vedrørende smittebeskyttelse hos de enkelte landmænd ved hjælp af støtte fra eksisterende fonde.

 

Tiltag til bekæmpelse af sygdomme skal tage højde for miljømæssige, handels- og dyrevelfærdsmæssige aspekter. Vaccination kan finde anvendelse, hvor det skønnes nødvendigt. Bekæmpelsespolitikken skal gennemføres på en måde, så offentligheden får fuld indblik i de gennemførte tiltag.

 

Regler for import skal i højere grad fokusere på at vurdere risikoen ved at importere fra et pågældende land. Samarbejdet mellem ansvarlige myndigheder – herunder især ved at inddrage toldmyndighederne – skal styrkes for at forhindre illegal import.

 

Der bør sikres specifik støtte til tredjelande for at hjælpe dem med at forbedre deres status på dyresundhed, så denne kommer i overensstemmelse med EU-krav.

 

Muligheden for at give økonomisk kompensation i forbindelse med dyresygdomme skal gennemgås med skyldig hensyn til EU´s begrænsede budget, internationale forpligtelser i forbindelse med statsstøtte og behovet for at kompensere landmanden for tab som konsekvens af en given dyresygdom.

 

Der skal sikres, at der er de fornødne ressourcer til at forske i dyresundhed og dyrevelfærd. Herunder at EFSA kan udføre de nødvendige risiko vurderinger i forbindelse med udbrud af en given husdyrsygdom.

 

Der lægges endvidere op til videre drøftelser vedrørende bl.a.:

 

 

 

 

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke udtale sig om udkastet. 

 

Gældende dansk ret

Ikke relevant

 

Konsekvenser

Vedtagelse af Formandskabs konklusionerne har ikke umiddelbart statsfinansielle, lovgivningsmæssige eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Beskyttelsesniveauet berøres i sagens natur ikke af konklusionerne, men vil kunne styrkes ved en gennemførelse af de omtalte foranstaltninger.

 

Eventuel senere udmøntning i relation til økonomisk kompensation i forbindelse med dyresygdomme vil kunne indebære udgiftskonsekvenser, som der i givet fald vil skulle tages særskilt stilling til.  

 

Høring

Der er ikke foretaget høring.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen forholder sig positivt til de fremlagte konklusioner.

 

Det er regeringens grundholdning, at sygdomsudbrud helt grundlæggende er en erhvervsrisiko, som må dækkes af erhvervet. Endvidere skal økonomisk kompensation i forbindelse med dyresygdomme kun gives i særlige tilfælde med veterinære problemer.  Støtten bør da være midlertidig og begrænset, og som udgangspunkt finde sted inden for det veterinære regelsæt.

 

Orientering om andre landes positioner

Man er fra dansk side ikke bekendt med officielle tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.

 

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.