Fødevarestyrelsen og Plantedirektoratet

 

22.11.2006

 

 

 

Notat til Folketinget

 om beretning fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om implementeringen af forordning (EF) 1829/2003 om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer

 

 

EU-Kommissionen har den 25. oktober 2006 offentliggjort en rapport over implementeringen af forordning (EF) 1829/2003 om genmodificerede fødevarer og foderstoffer[1]. Ifølge forordning (EF) 1829/2003, Artikel 48, skulle Kommissionen senest den 7. november 2005 på baggrund af de indvundne erfaringer udarbejde en beretning om anvendelsen af forordningen, som sendes til Europa-Parlamentet og Rådet, eventuelt sammen med relevante forslag til ændringer eller udvidelser. Rapporten og alle forslag gøres tilgængelige for offentligheden.

 

Kommissionens rapport var sat på dagsordenen (under punktet ’evt.’) til orientering på Rådsmødet (landbrug og Fiskeri) den 20.-21. november 2006.

 

Den aktuelle rapport om indførsel af de nye GMO regler, er udarbejdet af Kommissionen og baseret på svar fra medlemslandene på et spørgeskema om erfaringerne med anvendelsen af reglerne i praksis. Danmark indsendte bemærkninger hertil i 2005.

 

Rapporten indeholder en gennemgang af de erfaringer, der er opnået indtil nu med anvendelsen af reglerne. Dette vedrører blandt andet anvendelsen af mærkningsbestemmelserne, godkendelsesreglerne samt erfaringerne med fund af ikke-godkendte GMO’er fra tredjelande.

 

Det kan oplyses, at en lignende rapport om implementeringen af forordning (EF) 1830/2003 om GM fødevarer og foder[2] blev offentliggjort i maj 2005. Folketinget blev orienteret herom ved notat af 22. maj 2006. 

 

Konklusioner og væsentligste indhold i rapporten for forordning (EF) 1829/2003 er gengivet nedenfor.

 

Konklusioner

Kommissionen konkluderer, at da reglerne i forordning 1829/2003 kun har eksisteret i relativt kort tid er erfaringerne med deres anvendelse begrænsede. Yderligere erfaringer bør indhentes, inden der kan gives et fuldt billede af, hvordan reglerne fungerer i praksis. Kommissionen vurderer derfor, at det er for tidligt at komme med forslag til eventuelle udvidelser af lovgivningen på området.

 

En fornyet rapport vil blive udarbejdet efter en tilstrækkelig tidsperiode med henblik på at give yderligere indsigt i de forskellige aspekter af lovgivningens anvendelse

 

Implementeringen af forordning (EF) 1829/2003

Siden indførelsen af de nye godkendelsesregler i forordning (EF) 1829/2003 er der godkendt én GMO i henhold til de nye godkendelsesprocedurer. Derudover er der godkendt en række GMO’er under de tidligere regler i henhold til overgangsreglerne i forordning (EF) 1829/2003.

 

Kommissionen besluttede i april 2006, at indføre nogle praktiske forbedringer vedrørende risikovurderingen af GMO’er og muligheden for aktindsigt i dokumenter indsendt i forbindelse med ansøgninger. Formålet med disse forbedringer var også at ensrette procedurer under henholdsvis udsætningsdirektivet og forordning 1829/2003. Dette resulterede i juni 2006 i en revideret strategi fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i relation til risikovurderingen af GMO’er og de nye initiativer i retning af at styrke samarbejdet med medlemsstaternes risikovurderingseksperter.

 

Vedrørende omfanget af markedsføringen af produkter mærket med GMO på det europæiske marked, konkluderer rapporten, at dette fortsat er meget begrænset på fødevareområdet. Situationen er dog ikke ens i alle medlemsstater, idet nogle har en del produkter på markedet medens andre stort set ikke har nogen produkter. GM-mærkede foderprodukter markedsføres i langt større udstrækning end GM fødevarer.

 

Siden indførelsen af de nye GMO-regler har der været tre større sager vedrørende forekomst af ulovlige ikke-godkendte GMO’er på EU’s marked. Det drejer sig om fund af ikke-godkendte genmodificerede papayaer fra Hawaii (Tyskland), fund af forurening af majsfoderprodukter fra USA med ikke-godkendt Bt10-majs og fund af ris fra USA forurenet med ikke-godkendt LL601-ris. Sagen om ikke-godkendte papaya har ikke haft relevans for Danmark, da der ikke importeres papaya fra Hawaii til Danmark. De to øvrige sager har ført til en midlertidig indførelse af særlige importrestriktioner i hele EU for visse majsfoderprodukter og visse typer ris med oprindelse i USA.

 

Afklaringen af fermenterede produkters status

I forbindelse med vedtagelsen af forordning (EF) 1829/2003 afgav Kommissionen en erklæring om, at den senest i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten over implementeringen af forordningen, ville afklare spørgsmålet om hvorvidt produkter fremstillet ved hjælp af genmodificerede mikroorganismer, hvori der ikke forekommer rester af mikroorganismerne i det færdige produkt, er omfattet af forordningens anvendelsesområde.

 

I forhold til dette spørgsmål forklarer Kommissionen i rapporten, at såfremt de genetisk modificerede mikroorganismer anvendes som tekniske hjælpestoffer ved fremstillingen af fødevarer eller foder, er fødevaren eller foderet ikke omfattet af anvendelsesområdet for forordningen.

 

Bemærkninger vedrørende implementeringen af forordningens Artikel 47

Rapporten skal ifølge forordning (EF) 1829/2003, Artikel 48, især fokusere på anvendelsen af forordningens Artikel 47, der omhandler overgangsforanstaltninger for utilsigtet eller teknisk uundgåelig forekomst af genetisk modificeret materiale, som endnu ikke er godkendt i EU, men for hvilket der er foretaget en gunstig risikovurdering. Denne overgangsforanstaltning blev indført af hensyn til de ansøgere, som havde indsendt ansøgninger før vedtagelsen af de nye regler, for hvilke der var udarbejdet en positiv risikovurdering i EU, men hvis ansøgninger på grund af det eksisterende de facto moratorium for godkendelse af genmodificerede produkter i EU, ikke havde ført til godkendelse af produkterne. For disse relativt få GMO’er tillades et utilsigtet eller teknisk uundgåeligt indhold på maksimalt 0,5%.

 

Kommissionen redegør i rapporten for, at overgangsreglerne for disse GMO’er i henhold til Artikel 47 vil gælde i tre år indtil 18. april 2010. Listen over GMO’er, der opfylder ovennævnte kriterier er i mellemtiden blevet reduceret, idet en række af produkterne nu er blevet godkendt til markedsføring i EU.

 

 

 



[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1829/2003 af 22. september 2003 om genetisk modificerede fødevarer og foderstoffer

[2] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1830/2003 af 22. september 2003 om sporbarhed og mærkning af genetisk modificerede organismer og sporbarhed af fødevarer og foder fremstillet heraf og om ændring af direktiv 2001/18/EF