MILJØstyrelsen                                                                                                      28. november 2006

Pesticider                                                                                                                 MAS

EUK                                                                                                                        lkj

                                                                                                                                DEP-249-00001

 

 

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Forslag til Kommissionens beslutning om fordeling af kvoter til essentielle anvendelser af ozonlagsnedbrydende stoffer i 2007 under Forordning 2037/2000

 

1.  Status

Produktion, import, eksport, markedsføring og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer har i EU været reguleret siden 1991, pt. ved Forordning 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget. Ovennævnte forslag til Kommissionsbeslutning skal behandles den 8. december 2006 i forvaltningskomitéen for forordning 2037/2000. Forslaget foreligger kun i udkast på engelsk.

 

Der skal stemmes om forslaget i overensstemmelse med forvaltningsproceduren, og det vil således blive vedtaget, såfremt der ikke blandt medlemsstaterne er et kvalificeret flertal imod. I så fald kan Rådet med et kvalificeret flertal omgøre Kommissionens beslutning.

 

2.  Formål og indhold

Fællesskabet er ved at udfase produktion og anvendelse af ozonlagsnedbrydende stoffer. Det er dog stadig muligt at anvende disse stoffer uden særskilt dispensation til nogle få såkaldte ”essentielle” og ”kritiske” anvendelser og som råstof i den kemiske industri. Forslaget vedrører de ”essentielle” anvendelser, som for eksempel omfatter visse laboratorieanalyser og anvendelse som drivmiddel i astmasprays.

 

Ifølge EU forordning nr. 2037/2000 om stoffer, der nedbryder ozonlaget, skal Kommissionen hvert år på baggrund af ansøgninger fra interesserede firmaer fastsætte de mængder, der kan anvendes til ”essentielle anvendelser”, og de firmaer, der kan anvende dem.

 

Forslaget er i overensstemmelse med Montreal Protokollens bestemmelser om beskyttelse af ozonlaget og ligger inden for de kvoter, som EU fik tildelt på det 18. partsmøde under Montrealprotokollen, som afholdtes fra den 30. oktober til 3. november 2006.

 

Forslaget omfatter i alt ca. 571 ODP-tons ozonlagsnedbrydende stoffer (ODP-tons angiver, at mængderne af de forskellige stoffer for sammenligningens skyld er korrigeret for deres evne til at nedbryde ozonlaget). I 2006 omfattede den tilsvarende beslutning i alt ca. 1200 ODP-tons ozonlagsnedbrydende stoffer.

 

Et dansk firma, der sælger kemikalier til laboratoriebrug, er omfattet af forslaget med en tildeling på 97,2 ODP kg.

 

3.  Nærhedsprincippet

Da formålet med forslaget er at udmønte EU reguleringsbeføjelser i allerede gældende fællesskabsregulering (Forordning 2037/2000), finder Regeringen, at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

 

4. Konsekvenser for Danmark

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige eller økonomiske og administrative konsekvenser for Danmark.

 

Forslaget er neutralt i forhold til beskyttelsesniveauet i Danmark.

 

Forslaget indebærer, at der tillades et begrænset udslip af ozonlagsnedbrydende stoffer til atmosfæren. Da nedbrydningen af ozonlaget er et globalt miljøproblem, påvirkes også miljøet i Danmark i mindre omfang. Det vurderes dog, at forslaget søger at begrænse forbruget, og dermed udslippet, så meget som muligt, idet det kun omfatter anvendelser, hvortil der ikke findes anvendelige ikke ozonlagsnedbrydende alternativer.

 

5.  Høring

Forslaget har været i høring i EU-specialudvalget vedr. miljøspørgsmål i november 2006, hvor der er kommet følgende høringssvar:

 

Fagligt Fælles Forbund (3F) kan støtte forslaget. 3F ser dog gerne, at der samtidig blev indført krav for, hvornår de ozonlagsnedbrydende stoffer skal være udfaset, idet kun sådanne krav medvirker til fremskyndelse af alternative metoder eller stoffer.

 

6.  Forhandlingssituationen

Forslaget har ikke været til forhandling.

 

Det forventes, at forslaget vil blive vedtaget ved komitémødet den 8. december 2006.

 

7.  Dansk holdning

Det er generelt Danmarks holdning, at ozonlaget skal beskyttes mest muligt.

 

Det vurderes, at Kommissionen med forslaget søger at begrænse forbruget og udslippet af ozonlagsnedbrydende stoffer mest muligt, og der er for 2007 tale om en betydelig reduktion i den godkendte mængde til essentiel anvendelse i forhold til 2006. Forslaget er i øvrigt i overensstemmelse med bestemmelserne i Montreal-protokollen til beskyttelse af ozonlaget.