PRESSEMEDDELELSE

                                                                                                                         31. august 2007

 

Europa-kommissionen accepterer dansk klimaplan

 

Fredag middag godkendte Europa-kommissionen med en mindre justering det danske forslag til Danmarks klimaplan for 2008-2012, den såkaldte nationale allokeringsplan.

 

”Det er dagens gode nyhed, at kommissionen i dag har accepteret den danske klimaplan. Kommissionen har lagt en meget stram linje over for medlemslandenes forslag til allokeringsplaner, og hvor andre lande har fået besked om at lave planen om, skal vi blot justere en smule på, hvor meget virksomhederne må købe af kvoter i udlandet. Det gør vi så øjeblikkeligt, hvorefter godkendelsen er en realitet. Som dansk klimaminister glæder jeg mig over, at EU’s miljøkommissær Stavros Dimas kalder i dag vores klimaplan for ’solid’, og han understreger, at Danmark har forstået, hvordan EU’s klimahandelssystem er et vigtigt redskab i kampen mod klimaforandringer”, siger miljøminister Connie Hedegaard (K).

 

Planen beskriver, hvordan Danmark vil fordele sine CO2-kvoter til virksomheder for at sikre, at Danmark lever op til sin klimaforpligtelse. Europa-kommissionen har tidligere behandlet 23 landes planer, og i 20 tilfælde har kommissionen underkendt den fordeling, landene har foreslået. Derfor har landene måttet skære i den mængde kvoter, de uddeler til virksomheder. Det er ikke sket i Danmarks tilfælde.

 

EU-kommissionen har godkendt planen under forudsætning af, at Danmark foretager en mindre justering af den andel af virksomhedernes forpligtelser, som de kan dække ved at gennemføre klimaprojekter i udlandet, de såkaldte JI/CDM-kreditter.

 

Det betyder, at de virksomheder, der er omfattet af kvotedirektivet, kan dække lidt mindre af deres CO2-udledning ved JI/CDM-projekter. I allokeringsplanen var der lagt op til, at virksomhederne skulle kunne benytte kreditter svarende til 19 procent af deres kvotetildeling. Det bliver nu ændret til 17 procent. Justeringen vil blive ligeligt fordelt mellem de sektorer, der er omfattet af kvotefordelingen.

 

”At fordelingen skal ændres en smule, er en konsekvens af, at Folketingets partier ikke afsluttede energiforhandlingerne inden sommerferien. Det har betydet, at regeringen har måttet afsætte ekstra midler til projekter i øst- og udviklingslande. Men det er en mindre justering. Virksomhederne kommer til at dække lidt mindre af deres udledning ved projekter i udlandet, men de har stadig meget gode og fleksible muligheder for at leve op til de krav, vi pålægger dem”, siger Connie Hedegaard.

 

Danmark har påtaget sig en af verdens hårdeste reduktionsforpligtelser på klimaområdet, nemlig at nedbringe vores CO2-udslip med 21 procent i perioden 2008-2012 i forhold til 1990.

 

Læs mere om Den Nationale Allokeringsplan på Miljøstyrelsens netsted.

 

Yderligere informationer

Ida Ebbensgaard, pressechef, Departementet, telefon 72 54 60 40, mobil 20 81 58 92

Anton Beck, kontorchef, Miljøstyrelsen, telefon 72 54 42 56

Stefan Krüger Nielsen, specialkonsulent, Miljøstyrelsen, telefon 72 54 42 95