UDENRIGSMINISTERIET                                                                EUK j.nr. 400.A.5-0-0

Nordgruppen                                                                                        Den 27. juli 2007

                                           

 

 

R E F E R A T

                                                                                                                 

 

Ã…bning af regeringskonferencen den 23. juli 2007.

 

I margen af Rådsmødet (almindelige anliggender og eksterne forbindelser) den 23. juli 2007 afholdtes det første møde i regeringskonferencen om en ændringstraktat til de eksisterende traktater (Reform-traktaten). I forbindelse med åbningen blev et første udkast til en ændringstraktat udleveret (oversendt til Folketingets Europaudvalg den 23. juli 2007).

 

Der var ikke tale om forhandlinger, men om en kort, formel åbning af regeringskonferencen med indlæg fra formandskabet, Kommissionen, Europa-Parlamentet samt en enkelt delegation.

 

Det portugisiske formandskab takkede Kommissionen, den Europæiske Centralbank og Europa-Parlamentet for deres positive udtalelser om iværksættelse af regeringskonferencen. Formandskabet understregede behovet for at nå til en hurtig løsning og tilkendegav, at det var ambitionen at nå til enighed om en traktattekst i forbindelse med det uformelle møde mellem stats- og regeringscheferne i Portugal den 18.- 19. oktober 2007. Det er forventningen, at traktaten herefter vil kunne undertegnes inden årets udgang. Det blev endvidere fremhævet, at formandskabet helt og holdent ville følge mandatet fra Det Europæiske Råd. Endelig bemærkedes det, at man ville sikre den nødvendige åbenhed om arbejdet, hvorfor alle dokumenter fra regeringskonferencen ville blive gjort offentligt tilgængelige, herunder via en særlig hjemmeside for regeringskonferencen (http://www.consilium.europa.eu/cms3_fo/showPage.asp?lang=da&id=1297&mode=g).

 

Kommissionen støttede formandskabets ambition om at opnå enighed om en ændringstraktat til oktober.  Mandatet fra Det Europæiske Råd var klart og måtte respekteres.  EU havde i lang tid været optaget af at drøfte institutioner, procedure, reformer og traktater. Efter regeringskonferencen var der behov for, at EU koncentrerede sig om at levere konkrete resultater til gavn for borgerne.

 

Fra Europa-Parlamentets side blev formandskabets tilgang støttet, herunder den skitserede tidsplan, og at mandatet fra Det Europæiske Råd – som man bakkede fuldt ud op om – udgjorde grundlaget for forhandlingerne i regeringskonferencen. Det var afgørende at sikre et EU med 27 medlemmer, som var beslutningsdygtigt, og som kunne handle effektivt såvel internt som eksternt.

 

En delegation rejste enkelte spørgsmÃ¥l om beslutningsprocedurerne i RÃ¥det, som man forudsÃ¥ afklaret under regeringskonferencen.Â