Notat

30. april 2007

 

Referat fra uformelt økonomi- og finansministermøde den 20.-21. april 2007 i Berlin  

Dagsordenspunkt:               ”Social Bridges” (frokostdrøftelse)

 

Ministrene drøftede, hvordan den økonomiske politik, herunder finanspolitikken, via uddannelse, løbende opkvalificering og fleksible arbejdsmarkeder kan bidrage til i højere grad at bygge ”sociale broer”, dvs. at forbedre beskæftigelses-mulighederne og øge den sociale samhørighed i samfundet.

 

Dagsordenspunkt:               Finansiering af fremtiden: kvalitet af de offentlige

finanser

 

Ministrene havde en drøftelse af de offentlige indtægter, og hvorledes man i fremtiden kan sikre en stabil og produktivitetsfremmende finansiering af de offentlige udgifter. Til drøftelsen var inviteret en ekstern oplægsholder, der præsenterede overvejelser om den økonomisk mest hensigtsmæssige indretning af skattesystemerne. Ministrene drøftede bl.a. fordele og ulemper ved at basere de offentlige indtægter på indirekte skatter og grønne afgifter.

 

Ministrene drøftede desuden, hvordan kvaliteten og effekten af de offentlige udgifter kunne forbedres, herunder gennem såkaldte ”performance indikatorer”.

 

Dagsordenspunkt:               Omvendt betalingspligt for moms (morgenmads-drøftelse)

 

Ministrene havde en drøftelse af mulighederne for at indføre generel omvendt betalingspligt for moms som led i bekæmpelse af momssvig. Ministrene var enige om, at der er behov for flere analyser af effekterne af at anvende generel omvendt betalingspligt, herunder effekter på det indre marked, likviditetseffekter for virksomhederne, administrative byrder og muligheden for nye svigstyper. Kommissionen vil blive bedt om at forelægge resultaterne af analyserne inden udgangen af 2007.

 

Dagsordenspunkt:               Finansielle markeder og den økonomiske situation

 

Ministrene havde en drøftelse af den seneste internationale økonomiske udvikling og udviklingen i den finansielle sektor i EU.

 

Ministrene drøftede endvidere de såkaldte hedgefonde. Ministrene var enige om, at der bl.a. er behov for at undersøge hedgefondes betydning for den finansielle stabilitet og overveje, om hedgefondes information og transparens over for kreditorer og investorer er tilstrækkelig. Der forventes at blive vedtaget råds-konklusioner om hedgefonde på det kommende ECOFIN-møde den 8. maj 2007.

 

Ministrene drøftede desuden en midtvejsrapport om rammerne for overvågning og håndtering af finansiel stabilitet.

 

Endelig var der en kort opfølgning på IMF’s forårsmøde i Washington i april 2007.