17. april 2007

 

Orientering om dagsordenen til uformelt økonomi- og finansministermøde den 20.-21. april 2007 i Berlin  

På det uformelle økonomi- og finansministermøde den 20.-21. april 2007 ventes følgende punkter behandlet:

 

1.       ”Social Bridges”

Der ventes en drøftelse af hvordan den økonomiske politik, herunder finanspolitikken, via uddannelse og løbende opkvalificering kan bidrage til i højere grad at bygge ”sociale broer”, dvs. at forbedre beskæftigelses-mulighederne og øge den sociale samhørighed i samfundet. Det er også tænkeligt, at man i denne sammenhæng vil komme ind på flexicurity.

 

2.      Finansiering af fremtiden: kvalitet af de offentlige finanser

Drøftelsen ventes at indeholde to dele. Første del ventes at fokusere på hvorledes kvaliteten og effekten af de offentlige udgifter kan forbedres, og hvordan inddragelsen af effektmålinger kan spille en rolle heri. Anden del ventes at fokusere på de offentlige indtægter og hvorledes man i fremtiden kan sikre en stabil og produktivitetsfremmende finansiering af de offentlige udgifter.

 

3.      Omvendt betalingspligt for moms

Der vil på det uformelle ECOFIN også være en drøftelse af mulighederne for at indføre generel omvendt betalingspligt for moms, som led i bekæmpelse af momssvig. Omvendt betalingspligt mellem virksomheder vil betyde, at det er køberen af et produkt, som afregner momsen, i stedet for sælgeren.

 

4.      Finansielle markeder og den økonomiske situation

Der ventes en drøftelse af den seneste internationale økonomiske udvikling og udviklingen i den finansielle sektor i EU, samt rammerne for overvågning og håndtering af finansiel stabilitet og eventuelle systemiske risici ved de såkaldte hedge fonde. Endvidere ventes punktet at inkludere en opfølgning på IMF’s forårsmøde i Washington i april 2007.

 

Derudover er der, forud for selve det uformelle ECOFIN, lagt op til en drøftelse i kredsen af eurolande.