Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

PD/2.1

Sagsnr.:

Den 15. marts 2007

MMO/TAER

FVM  430

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

 

om forslag til forordning om permanent godkendelse af benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin

 

KOM-dokument foreligger ikke

 

Resumé

Kommissionen forventes snarest at fremsætte forslag til forordning om permanent godkendelse af benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin.  Benzoesyre ønskes tilsat foder til slagtesvin for at forsure gyllen og dermed mindske ammoniakfordampningen og dermed have en gavnlig effekt på miljøet. Forslaget skønnes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og EU positivt.

 

Baggrund

Kommissionen forventes snarest at fremsætte et forordningsforslag om permanent godkendelse af benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin. Forslaget forventes sat til afstemning ved mødet i Den Stående Komité for foderstoffer[1] den 26. marts 2007. Forslaget er endnu ikke modtaget.

 

Forslaget forventes fremsat med hjemmel i artikel 25 i fodertilsætningsstofforordning (EF) nr. 1831/2003 vedrørende overgangsforanstaltninger for ansøgninger om godkendelse af fodertilsætningsstoffer indgivet inden datoen for denne forordnings anvendelsesdato.

 

Forslaget behandles i en procedure III i Den Stående Komité for foderstoffer. Hvis der er kvalificeret flertal, udsteder Kommissionen forordningen. Opnås der ikke kvalificeret flertal, forelægger Kommissionen sagen for Rådet og underretter samtidig Europa-Parlamentet. Rådet kan med kvalificeret flertal vedtage forslaget uændret eller udtale sig imod det. Hvis der er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionen behandle sagen på ny. Handler Rådet ikke inden en frist på højst tre måneder, kan Kommissionen udstede forordningen.

 

Nærhedsprincippet

Forslaget vedrører gennemførelsesbestemmelser til en allerede vedtaget retsakt, hvorfor nærhedsprincippet er tilgodeset.

 

Formål og indhold

Tilsætningsstoffer godkendes til visse anvendelsesformål og visse dyrekategorier. Godkendelsesproceduren omfatter blandt andet en undersøgelse af stoffernes identitet, virkningsmekanisme og sikkerhed i forhold til dyr og mennesker. Endvidere må stofferne ikke have negativ effekt på miljøet. Stoffernes effektivitet over for de pågældende dyrearter skal ligeledes være dokumenteret.

 

Benzoesyre har siden 2003 været midlertidigt godkendt til brug i foder til slagtesvin som surhedsregulerende middel. Den midlertidige godkendelse udløber den 25. maj 2007. Firmaet bag ansøgningen har nu som vanligt i forbindelse med, at godkendelsen af den midlertidige godkendelse udløber, søgt om godkendelse uden tidsbegrænsning (såkaldt permanent godkendelse). Formålet med tilsætning af benzoesyre som surhedsregulerende middel til slagtesvins foder er at forsure svinenes urin, hvorved fordampningen af ammoniak reduceres og lugtgener fra gyllen mindskes og forholdene i stalden og omgivelserne derved forbedres.

 

De sikkerhedsmæssige aspekter ved brugen af benzoesyre som surhedsregulerende middel i foder til slagtesvin i forhold til dyr og mennesker og miljø blev som vanligt ved midlertidige godkendelser af tilsætningsstoffer afdækket i 2003, da den midlertidige godkendelse blev opnået. Dette blev fastslået i en udtalelse fra Den Videnskabelige Komité for foder (SCAN) (datidens EFSA) af 15. november 2002. SCAN rejste dog tvivl om, hvorvidt anvendelsen af benzoesyre i foder til slagtesvin, på trods af, at der skete en forsuring af svinenes urin, havde den ønskede effekt i form af en reduktion af ammoniakfordampningen. Effektiviteten af benzoesyre i foder til slagtesvin i form af reduceret ammoniakfordampning fra gyllen er, i forbindelse med ansøgningen om godkendelse uden tidsbegrænsning, blevet dokumenteret mere udførligt. Den af SCAN rejste tvivl om stoffets ønskede effekt er således ikke længere til stede.

 

Den midlertidige godkendelse blev i 2003 opnået i henhold til de tidligere regler for godkendelse af tilsætningsstoffer i tilsætningsstofdirektiv 70/524/EØF. Direktivet er nu afløst af tilsætningsstofforordningen 1831/2003. Benzoesyre blev i forbindelse med godkendelsen indplaceret i gruppen af ’surhedsregulerende midler’. Dette skete på trods af, at surhedsregulerende midler var beregnet til at regulere surhedsgraden i selve foderet og altså ikke som midler, der var beregnet til at regulere surhedsgraden af dyrenes urin med det formål at forbedre miljøet. På daværende tidspunkt var der ikke tidligere blevet godkendt stoffer med miljøforbedrende formål, hvorfor man ikke havde oprettet en sådan gruppe under det dagældende tilsætningsstofdirektiv 70/524/EØF. Under de nuværende regler i tilsætningsstofforordning 1831/2003 er det imidlertid muligt at indplacere stoffer i tilsætningsstofgruppen ’stoffer, der har en gavnlig effekt på miljøet’ under kategorien af zootekniske tilsætningsstoffer.

 

Udover at være midlertidigt godkendt som surhedsregulerende middel er benzoesyre også opført i Kommissionens register over godkendte fodertilsætningsstoffer i EU som ensileringsmiddel, som aromastof og som zooteknisk tilsætningsstof (”vækstfremmer”). Benzoesyre er også godkendt som konserveringsstof til fødevarer.

 

Tilsætningsstoffet har været behandlet ved flere møder i Den Stående Komité for foderstoffer, og Kommissionen har fundet, at de gældende krav for godkendelse uden tidsbegrænsning er opfyldt og vil følgelig fremsætte forslag om godkendelse af benzoesyre som surhedsregulerende middel til slagtesvin.

 

Udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

 

Gældende dansk ret

Området er reguleret ved forordning (EF) nr. 1831/2003 af 22. september 2003 om fodertilsætningsstoffer.

 

Konsekvenser

Forslaget har ingen statsfinansielle konsekvenser, administrative konsekvenser for det offentlige eller lovgivningsmæssige eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

 

Forslaget skønnes at påvirke beskyttelsesniveauet i Danmark og resten af EU positivt, idet stoffet har en gavnlig effekt på miljøet.

 

Høring

Notatet har været i høring i §2-udvalget (landbrug).

 

Landbrugsraadet (på vegne af Danish Meat Association, Dansk Svineproduktion og Dansk Landbrug) har meddelt, at organisationerne støtter Kommissionens hensigt om at fremsætte forslag om permanent at godkende benzoesyre som fodertilsætningsstof til slagtesvin.

 

Regeringens foreløbige generelle holdning

Danmark stemte i 2003 imod den midlertidige godkendelse af benzoesyre som surhedsregulerende middel til slagtesvin. Hovedårsagen til, at forslaget ikke blev støttet fra dansk side på daværende tidspunkt var usikkerhed i forhold til, om stoffet havde den ønskede effekt. Da der ikke længere er tvivl om stoffets effekt som miljøforbedrende stof og da det er påvist, at stoffet ikke medfører risici for dyr, mennesker og miljø, er det dansk holdning, at en godkendelse af stoffet kan støttes.

 

Det er fortsat misvisende, hvis stoffet kategoriseres som surhedsregulerende middel, idet den surhedsregulerende effekt ikke er tiltænkt foderet, men dyrenes urin. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, hvis godkendelsen bliver givet under gruppen af ’stoffer, der har en gavnlig effekt på miljøet’ under kategorien ’zootekniske tilsætningsstoffer’, hvilket er muligt under tilsætningsstofforordning 1831/2003.

 

Generelle forventninger til andres landes holdninger

Forslaget forventes sat til afstemning i Den Stående Komité for foderstoffer den 26. marts 2007.

 

Forslaget forventes vedtaget.

 

Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg

Forslaget om midlertidig godkendelse af benzoesyre til slagtesvin blev forelagt Folketingets Europaudvalg ved notat af 10. april 2003.

 



[1] Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed – Afdelingen for Dyreernæring