MILJØstyrelsen                                                                                          2. februar 2007
Kemienheden                                                                         LH/ASC
Forslag til Kommissionens direktiv om 30. tilpasning til den tekniske udvikling af Rådets direktiv 67/548/EØF (stofdirektivet) om tilnærmelse af lovgivning om klassificering, emballering og etikettering af farlige stoffer.
Kommissionen sendte den 21. december 2006 ovennævnte forslag til medlemslandene.
Forslaget har hjemmel i stofdirektivet og skal til afstemning den 16. februar 2007 ved forskriftsproceduren.
Stofdirektivet har til formÃ¥l at harmonisere lovgivning om anmeldelse af nye stoffer og klassificering, mærkning og emballering af farlige stoffer i EU.Â
Formålet med forslaget er at tilpasse stofdirektivets bilag I (listen over farlige stoffer) samt tilpasse visse noter til bilag I og til bilag V (testmetoder) på baggrund af aktuel videnskabelig/teknisk viden.
Blandt de stoffer, der omfattes af 30. tilpasning, har nedenstående haft særlig dansk interesse:
· Alle nikkelforbindelserne er som noget nyt bl.a. blevet klassificeret som kræftfremkaldende ved indånding og som skadelige for barnet under graviditeten.
· Borsyre og borater foreslås nu klassificeret som skadelige for forplantningsevnen og for barnet under graviditeten.
· Bisphenol A findes udbredt i plasticforbindelser, og det er mistænkt for hormonforstyrrende effekt. Nu foreslås en klassificering for uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet tilføjet.
Forslaget vil samlet set højne beskyttelsesniveauet i Danmark.
Regeringen agter at støtte forslaget, selvom en strengere klassificering end den foreslåede havde været ønskelig for enkelte stoffer. Det er imidlertid ikke realistisk at opnå ændringer i klassificeringerne. Regeringen vil arbejde for, at de af EU Kommissionen foreslåede ændringer af tidsfristen for Kommissionens udsendelser af arbejdsdokumenter forøges fra de foreslåede 21 kalenderdage til 28 kalenderdage og i særligt hastende tilfælde forlænge tidsfristen fra 7 kalenderdage til 14 kalenderdage. Endvidere vil regeringen arbejde for at få en præcisering af, hvornår en situation er at betragte som hastende.