Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København

Dato             21. november 2006

J nr.            

 

 

Til Udvalgets orientering fremsendes vedlagt forslag til lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning og lov om varmeforsyning, som Energistyrelsen d.d. har sendt i ekstern høring.

Lovforslaget indeholder en række elementer,  som især er led i opfølgningen på de energipolitiske aftaler af 29. marts 2004, ændrede ejerforhold indenfor elforsyningen og det afholdte udbud af havvindmølleparken Rødsand 2.

Forslaget indeholder således bestemmelser, hvorved hovedtrækkene i udbudsvilkårene for Rødsand 2 bliver indskrevet i elforsyningsloven. 

 

Endvidere indeholder lovforslaget ændringer i modregningsbestemmelserne, bl.a. for at sikre, at der ikke sker dobbelt modregning i det kommunale bloktilskud, når en kommune vil sælge naturgasaktiviteter, som udøves i en koncernstruktur, hvori også indgår el- eller varmeforsyningsaktiviteter.

 

Andre lovændringer foreslås med henblik på at styrke rammerne for en velfungerende elforsyning. Der foreslås således bestemmelser om fordeling af omkostninger ved nettilslutning af værker og om tilsyn og kontrol med udbetalingen af pristillæg m.v.  (PSO-betalinger).

 

I lovforslaget foreslås endvidere, at Energinet.dk sidestilles med kommuner og får hjemmel til at varetage aktiviteter, som har tilknytning til virksomhed efter elforsyningsloven. Herved får Energinet.dk mulighed for f.eks. at udleje overskydende kapacitet i bredbåndskabler, som er ophængt eller nedlagt med et primært elforsyningsmæssigt formål.

 

I den forbindelse vil jeg gøre Udvalget opmærksom på, at Energinet.dk har overtaget en virksomhed, som allerede havde indgået sådanne aftaler. Ved vedtagelse af lovforslagets bestemmelser om sideordnede aktiviteter sikres, at Energinet.dk dels kan videreføre disse aftaler til udløb, men også kan indgå lignende nye aftaler eller forlænge de eksisterende.

 

Endelig foreslås en række mere teknisk prægede ændringer i de tre love, herunder visse regelforenklinger.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen