Aalholm Godskontor - Aalholm Parkvej 7 - 4880 Nysted - Telefon 54871200 - Telefax 54871105

 

 

 

                                                                                                             17. september 2007

Kære Ellen Trane Nørby

 

Da vi (’Kappelgruppen’) den 6. september 2007 var på besøg hos det Energipolitiske Udvalg, stillede du i forbindelse med vores foretræde nogle spørgsmål til vores holdning til havvindmølleparker og deres i visse tilfælde betragtelige visuelle effekt, hvilke vi ikke rigtig synes, at vi i den begrænsede tid fik uddybet nærmere.

 

Du nævnte bl.a. Nysted Havmøllepark som et sted, hvor der er en betydelig visuel effekt. Dette er vi helt enige i. Lad os hermed præcisere, at sagens kerne er, at vindmøller skal placeres hvor de generer mennesker, natur og landskab mindst muligt. Dette gælder for alle vindmøller og således også havmøller. Fordi vi ønsker havvindmøller ud på havet, er det altså ikke dermed sagt, at man bare skal placere dem uden omtanke, som man finder for godt. Ved planlægning for havmøller på havet skal der selvfølgelig gennemgås en lige så omhyggelig proces for at finde ud af, hvor de placeres bedst.

 

Mølleparken ved Nysted er således ikke et eksempel på en havmøllepark, der i sin placering tilgodeser den omkringboende befolkning. Som du var inde på, er den meget iøjnefaldende, og det er jo ikke kun beboere i et par huse, der må døje med synet. Næh, denne park på 72 store møller er placeret lige ud for en af landets smukkeste købstæder, som besøges af massevis af turister, og har fuldstændig spoleret et betydningsfuldt kystlandskab. Dette på trods af Energistyrelsens retningslinier om kun undtagelsesvist at acceptere kystnære vindmølleparker og kun hvor disse har underordnet betydning for bl.a. landskabelige forhold og områder med væsentlige kulturspor. Selv om møllerne er placeret på ca.10 km’s afstand fra kysten, kan man endvidere høre støj herfra.

 

For at føje spot til skade vil man nu bygge en udvidelse af denne park, der landskabsmæssigt vil få store konsekvenser for hele den sydøstlollandske kyststrækning, kun 1,7 km fra det tætteste punkt på land. Dette kan jo dårligt siges at være ’på havet’, men denne placering er valgt på trods af, at der eksisterer flere alternative områder længere væk fra kysten. Den eksisterende vindmøllepark er formodentlig også udelukkende placeret så langt som 10 km ude for at holdes ude fra det Natura 2000-område, der dækker de kystnære farvande i området, og hvis grænse møllerne er placeret umiddelbart udenfor.

 

Vi skal præcisere, at for os er ’havmøller på havet’ ikke det samme som ’havmøller i strandkanten’. Vi mener, at der selvfølgelig er lige store gener for de nærmest omkringboende, om møllen står på land eller på samme korte afstand ude i vandet. Pointen med havmøller på havet er jo, at de skal så langt væk, at man ikke er generet af dem.

 

Med venlig hilsen

 

PÃ¥ Kappelgruppens vegne

 

 

Deirdre Husted-Andersen