STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:12. september 2005    

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål 9 stillet af Udvalget for Forretningsordenen.

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Til brug for Folketingets overvejelser om brug af digital signatur beder udvalget om statsministerens bemærkninger til, hvilken fremgangsmåde der kan benyttes, når et svar forsynet med en ministers digitale signatur sendes fra centraladministrationen til Folketinget for at sikre, at svaret hidrører fra den pågældende minister. Sikkerheden skal som minimum svare til sikkerheden ved den eksisterende praksis for en ministers skriftlige besvarelse af spørgsmål fra Folketinget.”

 

 

Svar:

 

Spørgsmålet har været forelagt Den Digitale Taskforce under Finansministeriet, der har oplyst følgende:

 

”Den Digitale Taskforce forstår Udvalget for Forretningsordenens spørgsmål således, at det ønskes belyst:

 

A.     Hvilken form for digital signatur ministerierne kan benytte ved fremsendelsen af besvarelse af et givent § 20- eller udvalgsspørgsmÃ¥l samt

 

B.     Hvorledes der opnÃ¥s sikkerhed pÃ¥ linie med eksisterende praksis for, at en digitalt fremsendt besvarelse hidrører fra en given minister.

 

Ad. A.

Ved afsendelsen af en besvarelse til Folketinget kan besvarelsen enten påføres en med­arbejdersignatur eller virksomhedssignatur. En medarbejdersignatur er knyttet til en given person i et ministerium, medens virksomhedssignaturen bedst kan betegnes som ”ministeriets stempel”.

 

Anvender et ministerium virksomhedssignaturen ved fremsendelsen, opnår Folketinget sikkerhed for, at besvarelsen kommer fra det givne ministerium. Vælger ministeriet i stedet at anvende en medarbejdersignatur, opnår Folketinget sikkerhed for, at en given person i et givent ministerium er afsender af besvarelsen.

 

Begge typer signatur vil forpligte et ministerium udadtil i samme omfang, som medarbejderens underskrift på breve m.v. i dag forpligter ministeriet.

 

Alle ministerier har i dag som følge af eDag2 en virksomhedssignatur, der umiddelbart kan ibrugtages ved besvarelsen af § 20- og udvalgsspørgsmål, hvorimod anvendelse af medarbejdersignaturer kan kræve investeringer fra ministeriernes side.

 

Ad. B.

I dag består en besvarelse dels af et besvarelsesnotat, dels et følgebrev – begge i papir-udgave. Ministeren underskriver ofte følgebrevet men ikke selve besvarelsen.

 

Denne fremgangsmåde accepteres i dag af Folketinget som sikkerhed for, at ministeren har set og godkendt besvarelsen. Sikkerheden består i proceduren - at ministeren altid forelægges følgebrevet til underskrift i sammenhæng med besvarelsesnotatet.

 

Etableres der en praksis, hvorefter en besvarelse udelukkende fremsendes til Folketinget digitalt med en digital signatur, vil sikkerheden for, at ministeren har læst og godkendt besvarelsen fortsat bestå i proceduren - at besvarelsesnotat og følgebrev forelægges samlet for ministeren inden digital afsendelse til Folketinget.

 

Konklusion

Besvarelser af § 20- samt udvalgsspørgsmål kan fremsendes digitalt til Folketinget med såvel en medarbejder- som en virksomhedssignatur. Begge signaturer vil forpligte det pågældende ministerium. En minister vil altid være politisk ansvarlig for de besvarelser af § 20- og udvalgsspørgsmål, der udgår fra et ministerium – uanset om besvarelserne fremsendes med virksomheds- eller medarbejdersignatur.

 

Anvendelse af virksomhedssignaturen vil kunne ske umiddelbart uden ekstraomkostninger for ministerierne.

 

Sikkerhed for, at en besvarelse fremsendt med digital signatur hidrører fra en given minister bør - som i dag - opnås via de interne procedurer.

 

Det er altid ministerens ansvar, at ministeriets administration er tilrettelagt betryggende, og at ministeriets procedurer fungerer således, at der ikke afsendes besvarelser eller i øvrigt træffes afgørelser på ministerens vegne, uden at dette sker efter instruktion eller i henhold til almindelige delegationsprincipper.”

 

Jeg kan henholde mig til det af Finansministeriet oplyste.