Til adressaterne på vedlagt høringsliste

 

 

 


12. juni 2007

J.nr. 030204/30011-0004

Ref. PEN

 

 

Side 1/2


Energistyrelsen

Amaliegade 44

1256 København K

 

Tlf     33 92 67 00

Fax    33 11 47 43

E-mail: [email protected]

www.ens.dk

 

Ekspeditionstid:

Mandag-torsdag 8.30-16

Fredag 8.30-15.30

CVR-nr. 59 77 87 14

EAN-nr. 5798000020009

 

 

Tlf dir

 

Høring af forslag til lov om energiforbrugende produkter

 

Vedlagt fremsendes i høring udkast til forslag til lov om energiforbrugende produkter.

 

Lovforslaget er et led i gennemførelsen i dansk ret af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/32/EF af 6. juli 2005 om rammerne for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design af energiforbrugende produkter (kaldet eco-design-direktivet).

 

Eco-design-direktivet er et rammedirektiv, der indeholder de generelle principper og kriterier for fastlæggelse af krav til miljøvenligt design, men hvor de efterfølgende gennemførelsesforanstaltninger vil fastsætte de konkrete krav til de enkelte produkter. På samme måde er lovforslaget en rammelov, der fastsætter de generelle principper og kriterier, men hvor de konkrete krav vil blive implementeret ved bekendtgørelser udstedt i medfør af loven. Da gennemførelsesforanstaltningernes konkrete udformning endnu ikke er kendte, er hjemlerne gjort tilstrækkeligt brede, så de vil kunne dække kommende gennemførelsesforanstaltninger, uanset hvilke produkttyper de måtte vedrøre.

 

Lovforslaget omfatter energiforbrugende produkter, dvs. alle former for apparater, motorer, kedler, maskiner og anlæg, der er afhængige af energitilførsel.

 

Lovforslaget har i en tidligere version været i ekstern høring i februar 2007.  Denne høring gav anledning til genovervejelse om hvorvidt lovforslaget gav mulighed for, at der i Danmark ville kunne føres et tilfredsstillende tilsyn og kontrol med markedet for energiforbrugende produkter. Disse overvejelser har ført til ændringer i § 10. Desuden er der foretaget konsekvensrettelser og redaktionelle ændringer.

 

Lovforslaget berører lovgivning på flere myndigheders område, men hovedvægten vil ligge inden for Energistyrelsens område. Lovforslaget er derfor udarbejdet som en rammelov med transport- og energiministeren som ressortminister, men hvor en række hjemler til at fastsætte regler om miljøkrav udmøntes efter forhandling med miljøministeren.

 

Lovforslaget er udarbejdet i samarbejde mellem Energistyrelsen og Miljøstyrelsen. Det forventes fremsat i Folketinget 3. oktober 2007.

 

Lovforslaget indeholder endvidere ændringer af lov nr. 450 af 31. maj 2000 om fremme af besparelser i energiforbruget. Ændringerne har til formål at indføre ensartede bestemmelser om offentliggørelse og videregivelse af oplysninger om resultater af tilsyn samt uddelegering af kontrolopgaver som i nærværende lovforslag. Desuden indeholder lovforslaget ændringer i lov nr. 585 af 24. juni 2005 om fremme af energibesparelser i bygninger. Disse ændringer skal gøre det muligt, at hovedresultaterne i energimærkningen af bygninger gøres offentligt tilgængelige, således at energiselskaberne kan målrette deres energispareaktiviteter i forhold til bygningsejerne.

Energistyrelsen skal hermed anmode om eventuelle bemærkninger til lovudkastet. Høringsparter og andre, som ønsker tidligere afgivne høringssvar taget i betragtning, kan meddele dette elektronisk på e-mail-adressen angivet nedenfor.

 

Bemærkninger bedes være Energistyrelsen i hænde senest fredag den 10. august 2007.

 

Høringssvar modtages gerne elektronisk pÃ¥ e-mail-adressen [email protected]

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Peter Nielsen