Pressemeddelelse

                                                             

 

22. maj 2007

 

 

Dansk Energi: Nu skal der handles for at nå energi- og klimamål

 

Vi har set masser af visioner og mål for udviklingen på energi- og klimaområdet i det forløbne år. Nu er det tid at handle. Elselskaberne er parat til at løse sin del af opgaven og bidrage med de nødvendige investeringer. Men der er nu brug for modige politiske beslutninger og et stærkt europæisk samarbejde, hvis de gode tanker skal blive til virkelighed.

 

Det var budskabet fra formanden for Dansk Energi, Poul Arne Nielsen, på foreningens Årsmøde i Århus i dag, tirsdag den 22. maj.

 

- Det ambitiøse mål er et skridt på vejen til en bæredygtig fremtid. Mål uden handling er tom snak. 2007 skal derfor være handlingens år. Det skal være året, hvor der skabes sammenhæng mellem dansk og europæisk energipolitik. Året, hvor der er politisk vilje til at investere i fremtidens energisystem, sagde Poul Arne Nielsen.

 

- Det kommer til at betyde meget for Danmark, når vi skal nå 30 pct. vedvarende energi i 2025 og 20 pct. vedvarende energi i EU i 2020. Det bliver en kæmpe opgave, som kun lykkes, hvis vi får et langt tættere europæisk samarbejde. Infrastrukturen skal være i orden, så vindenergien kan nå frem til de kunder, som skal bruge den.

 

- En fornuftig strategi for udbygningen af vedvarende energi i Danmark, er at starte med det mest oplagte. Lav systemer, så biomasse og affald kan bruges i kraftværkerne – det kan gøres uden store investeringer – og kan reducere anvendelsen af kul med 10 pct. Samtidig øges VE-andelen fra ca. 15 til 17 pct. Men der er langt fra 17 til målet i regeringens strategi på 30 pct. Der vil være meget vind i de sidste 13 pct. Men er det nu klogt at låse sig fast på en dansk model, før vi kender de europæiske løsninger? En fordobling af vindkraften vil resultere i megen el-eksport og det vil kræve tocifrede milliardbeløb til et nyt transmissionsnet.  Hvordan vi mest omkostningseffektivt kommer frem til det mål, vil afhænge af de europæiske rammer, sagde Poul Arne Nielsen  

 

Der skal tænkes smart, og der skal tænkes økonomisk. Det er store penge vi taler om her – og de skal bruges, så fornuftigt som overhovedet muligt. Det er jo kunderne, som kommer til at betale.

 

Læs Poul Arne Nielsens tale på årsmødet på www.danskenergi.dk

 

Yderligere information:

Bestyrelsesformand Poul Arne Nielsen, 40 149 447

Direktør Hans Duus Jørgensen, 25 291 910

Informationschef Torben Hvidsten, 22 750 471

 

Dansk Energi, Rosenørns Alle 9, 1970 Frederiksberg C, tlf.: 35 300 400, fax: 35 300 401

e-mail: [email protected], hjemmeside: www.danskenergi.dk