Investerer samfundet i vores fremtid?

Energi, miljø og infrastrukturanlæg holder længe med stor nytteværdi. Hvordan vurderer vi om investeringen er effektiv for samfundet?

 

Mandag den 21. maj 2007, kl. 12.00 – 16.00

Ingeniørhuset, Kalvebod Brygge 31-33, København V

 

Økonomer med teknologisk indsigt anbefaler, at vi sikrer vores investeringer i vedvarende teknologi med stor samfundsnytte, men kan og skal økonomi med et fastsat renteniveau alene afgøre om teknologien er bæredygtig? Sættes renten enten for lavt eller for højt kan intet eller alt lade sig gøre. Og forudsætningerne for beregningerne; hvad er de og holder de? En konstruktiv kritisk vurdering af renteniveauet og de økonomiske metoders begrænsninger og muligheder set i lyset af teknologiernes samlede samfundseffekt sættes til diskussion blandt oplægsholderne og deltagerne til arrangementet.

 

IDAs Energirapport 2030 viser en tydelig samfundsøkonomisk fordel ved at investere i vedvarende energi, mens finansministeriet kommer frem til et noget andet fremtidsbillede i regeringens udspil. Rapporten og argumenterne for at investere i teknologien præsenteres sammen med en dugfrisk undersøgelse af praksis for diskonteringsrater og deres betydning i Danmark og i vores nabolande som bl.a. IDA og Dansk Metal har fået udarbejdet. Institut for miljøvurdering præsenterer deres vurdering af de samfundsøkonomiske investeringer i miljøområdet. Foreningen af rådgivende Ingeniører præsenterer deres bud på en investeringsvurdering af større infrastrukturanlæg.

 

Program.

12.00              Registrering

12.10              Velkomst. Introduktion til dagens program ved Hans Jørgen Brodersen, STAV

12.15              IDA. Lars Bytoft, Formand for IDA

12.20              IDAs Energirapport 2030. De samfundsøkonomiske vurderinger. Prof. Henrik Lund, AAU 12.45         Samfundsøkonomiske omkostninger ved VE-udbygning - tilgange og usikkerheder, Afde-       lingschef, Peter Brixen, Finansministeriet.

13.10              Analyse, og følsomhedsvurdering ved diskontering i vedvarende energi.

                      Prof. Michael Skou Andersen, DMU

13.35              Pause

13.50              Investeringer i miljø, Uffe Nielsen Seniorøkonom, IMV

14.10              Investering i Infrastruktur, Henrik Garver, Markedschef, FRI               

14.30                            Investering i forhold til bæredygtig udvikling. Forskningsspecialist og IPCC medlem,

Kirsten Halsnæs, RISØ

14.50              Panel og diskussion med oplægsholderne. Spørgsmål fra inviterede og salen.

15.50              Opsamling og afslutning

 

Mødeleder: Hans Jørgen Brodersen, formand for STAV

 

Deltagergebyr. 250 kr.; 150 kr. for STAV, Senior- og studiemedlemmer af IDA og abonnenter af Information. Deltagelse i henhold til IDAs regler. Forfriskninger i løbet af dagen er inkluderet i prisen.

 

Tilmelding pÃ¥ www.ida.dk eller tlf. 33 18 48 18. Arr.nr. - Information-abonnenter tilmeldes pÃ¥ [email protected] – senest den 17. maj.

Arrangører: STAV, og Dagbladet Information