Til

                      udvalgets medlemmer og stedfortrædere

 

 

 

 

 

 

 

Regeringens lovprogram på 2006-07 – på energiområdet

 

Vedlagt omdeles et uddrag af statsministerens skriftlige redegørelse i Folketinget tirsdag den 3. oktober 2006, som vedrører Det Energipolitiske Udvalgs arbejdsområde.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

Jan Rasmussen,

udvalgssekretær


Transport- og energiministeren

- vedrørende energiområdet

 

 

Lovgivning

 

Ændring af lov om anvendelse af Danmarks undergrund, lov om kontinentalsoklen, lov om elforsyning, lov om Energinet.dk, lov om kystbeskyttelse, lov om havne og forskellige andre love (Gennemførelse af direktiver om naturbeskyttelse på havet m.v.) (Nov I)

Lovforslaget giver hjemmel til at sikre gunstig bevaringsstatus for visse arter og naturtyper, når der gives tilladelse til projekter på havet om bl.a. indretninger til indvinding af olie og naturgas, opstilling af havvindmøller og kystbeskyttelsesforanstaltninger. Forslaget giver endvidere mulighed for, at fremtidige naturbeskyttelsesdirektiver kan finde anvendelse i forhold til energianlæg på havet. De nævnte ændringer gennemfører dele af EU-direktiver. Lovforslaget indeholder desuden mindre tekniske ændringer af el-, varme- og naturgasforsyningslovene.

Ændring af lov om sikkerhed m.v. for offshoreanlæg til efterforskning, produktion og transport af kulbrinter (Arbejdsgiverens strafansvar m.v.) (Nov I)

Der er tale om en række justeringer af loven, herunder en begrænsning af arbejdsgiverens strafansvar i lyset af de i 2005/06 gennemførte ændringer i arbejdsmiljøloven. Herudover vil lovens anvendelsesområde som følge af EU-direktiver blive udvidet til også at omfatte indkvarteringsfaciliteter på skibe i det omfang ansatte på offshoreanlæg indkvarteres på sådanne og ikke på anlægget.

Ændring af lov om CO2-kvoter (Tildeling af CO2-kvoter for 2008-2012) (Dec I)

Lovforslaget vedrører tildeling af CO2-kvoter i perioden 2008-2012. Tildelingen sker på baggrund af den nationale allokeringsplan, som skal godkendes af EU-Kommissionen. Forslaget indeholder desuden enkelte administrative forenklinger og ændringer baseret på de hidtidige erfaringer med administration af loven.

Ændring af lov om tilskud til elproduktion (Regelforenkling) (Jan II)

Der er tale om en række præciseringer og forenklinger af lovgrundlaget bl.a. i lyset af indhøstede erfaringer med administrationen af loven.

Ændring af lov om elforsyning m.v. (Pristillæg til elproduktion fra Rødsand m.v.) (Jan II)

Forslaget giver hjemmel til udbetaling af pristillæg til elproduktion fra den udbudte havvindmøllepark ved Rødsand samt eventuel udmøntning af øvrige udbudsvilkår i det omfang, disse kræver lovændringer. Forslaget giver endvidere hjemmel til at fastsætte nærmere regler for forsøgsanlæg m.v. for elproduktionsanlæg på havet, f.eks. havvindmøller, herunder regler om uddelegering af kompetencer, nettilslutning, afregning m.v. Forslaget vil også give mulighed for at fastsætte bestemmelser om tilslutning af kraftværker. Endelig forventes forslaget at indeholde en række tekniske justeringer af en række energilove.

Lov om energiforbrugende produkter (Jan II)

Forslaget gennemfører direktiv 2005/32/EF – det såkaldte eco-designdirektiv – som har til formål at nedbringe energi- og miljøbelastningen fra energiforbrugende produkter.


Redegørelser

• Energipolitisk redegørelse 2007 (Apr II)