Notat

23. april 2007

J.nr.

Ref. srn

 

 

Side 1/1

Resumé af Havmølleudvalgets anbefalinger om mulige arealer til havvindmøller

Energistyrelsen nedsatte ultimo 2005 et havvindmølleudvalg med tilhørende referencegruppe.

Udvalget har gennemført en vurdering af de samfundsmæssige interesser i relation til nettransmissionsforhold, sejlads, natur, landskab og råstofindvinding mv. Udvalget har endvidere vurderet mulighederne for nettilslutning af større vindmølleparker på havet og herunder belyst de tekniske, økonomiske og planlægningsmæssige muligheder for ilandføring og konsekvenser for det bagvedliggende net ved de forskellige potentielle udbygningsområder. Endvidere er den teknologiske udvikling af vindmøller vurderet.

Udvalget anbefaler en planlagt og koordineret udbygning af vindkraft og transmissionsnet med henblik på at opnå den bedste samfundsøkonomi.

Rapporten identificerer en række mulige placeringer, der vil kunne rumme en udbygning med havvindmøller med en samlet kapacitet på omtrent 4600 MW. 4600 MW havvindmøller vil årligt kunne producere ca. 18 TWh, svarende til ca. 8 % af det samlede energiforbrug i Danmark eller godt 50 % af det nationale elforbrug. For alle placeringer er der foretaget en række afvejninger af bl.a. netomkostninger og havdybder. Det er således ikke alle placeringer, der på kort sigt vil være økonomisk attraktive, ligesom ikke alle placeringer vil være lige velegnede ud fra eksempelvis natur- og landskabelige hensyn.

Udvalget har set nærmere på 23 konkrete placeringsmuligheder á 44 km2 svarende til et samlet areal på 1012 km2 fordelt på 7 hovedområder. Udvalget anbefaler, at en eventuel udbygning af hensyn til omkostninger sker i en prioriteret rækkefølge, startende med:

-                     Djursland-Anholt i Kattegat og Horns Rev i Vesterhavet.

-                     Jammerbugten og ud for Ringkøbing Fjord i Vesterhavet.

-                     Ved Store Middelgrund i Kattegat.

-                     Kriegers Flak og Rønne Banke i Østersøen.

Der er i rapporten behandlet en række områder som udvalget ikke umiddelbart finder egnede til opstilling af storskala havvindmølleparker.