NOTAT


8. februar 2007

j.nr. 020210/20005-0039

ref. hc

Energiforsyningsområdet

 

Side 1/2


Resumé af høringssvar til udkast til bekendtgørelse om oprindelsesgaranti for elektricitet fra højeffektiv kraftvarmeproduktion.

 

I det følgende gennemgås hovedtrækkene i de indkomne høringssvar til udkastet til bekendtgørelse om oprindelsesgaranti for elektricitet fra højeffektiv kraftvarmeproduktion.

Baggrund.

Ifølge artikel 5 i ”kraftvarmedirektivet” (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv nr. 2004/8/EF af 11. februar 2004 om fremme af kraftvarmeproduktion på grundlag af en efterspørgsel efter kraftvarme på det indre energimarked og om ændring af direktiv 92/42/EØF) skal medlemslandene indføre oprindelsesgarantier for elektricitet, som er fremstillet ved højeffektiv kraftvarmeproduktion.

Fristen for gennemførelse af direktivet er et halvt år efter, at Kommissionen har truffet beslutning om nærmere angivne beregningsmetoder. Dette er sket med Kommissionens beslutning af 21. december 2006 om fastsættelse af harmoniserede referenceværdier for effektiviteten ved separat produktion af el og varme, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/8/EF.

Bekendtgørelsen vil af praktiske hensyn blive sat i kraft den 1. marts 2007 med virkning fra 1. januar 2007. Baggrunden herfor er, at oprindelsesgarantierne skal bruges som dokumentation, når en elhandelsvirksomhed oplyser, at den leverer elektricitet fremstillet ved højeffektiv kraftvarmeproduktion. Dette vil følge af den samtidige ændring af elmærkningsbekendtgørelsen, som også vil få virkning fra 1. januar 2007.

Gennemgang af høringssvar.

Udkastet blev den 12. januar 2007 sendt i ekstern høring til 16 organisationer og myndigheder med høringsfrist den 26. januar 2007. Energistyrelsen har modtaget høringssvar fra 6 organisationer og myndigheder; 4 af disse har ikke bemærkninger til udkastet.

I det følgende gennemgås høringssvaret fra Energinet.dk, som indeholder substantielle kommentarer til bekendtgørelsens indhold. Tillige bringes Energistyrelsens kommentarer i kursiv. Derudover er der på grundlag af høringssvaret fra Energiklagenævnet foretaget enkelte redaktionelle ændringer i udkastet.

Energinet.dk ønsker udsættelse af tidspunktet for, hvornår Energinet.dk skal kunne udstede oprindelsesgarantier. Der henvises til, at udstedelsen af garanti for højeffektiv kraftvarmeproduktion vil være en kompliceret opgave, som kræver mere forberedelse end de allerede gældende oprindelsesgarantier for VE-elektricitet. Dette gælder ikke mindst oprindelsesgarantier for elproduktionen i 2006, som ifølge høringsudkastet til bekendtgørelse skulle udstedes fra den 15. marts 2007.

Energistyrelsen kan tilslutte sig, at ikrafttrædelsesbestemmelserne ændres under hensyn til det anførte. Bestemmelserne skal ses i sammenhæng med de nye regler om elmærkning, som vil gælde for 2007. Derfor har Energistyrelsen ændret ikrafttrædelsesbestemmelserne, således at oprindelsesgarantierne først skal udstedes for elproduktion i kalenderåret 2007, og at Energinet.dk skal begynde at udskrive garantibeviserne den 1. juli 2007 (med virkning for elproduktion siden 1. januar s.a.). Det vil være i overensstemmelse med EU-reglerne at påbegynde udstedelsen af oprindelsesgarantierne i 2007.

Energinet.dk finder endvidere, at der er behov for en længere forberedelsestid, inden Energinet.dk kan udstede beviserne i elektronisk form, formentlig ca. 1. januar 2008. Energinet.dk vil derimod fra starten kunne udstede trykte beviser med hologram, som efter den 1. januar 2008 kan konverteres til elektroniske beviser, hvis elproducenten ønsker det.

Energistyrelsen tilslutter sig, at udstedelsen af elektroniske beviser af praktiske grunde udsættes til 1. januar 2008 som nævnt ovenfor.

Endelig peger Energinet.dk på, at den elektricitet, som omfattes af en oprindelsesgaranti, bør være nettoproduktionen, som leveres til elforsyningsnettet, d.v.s. minus egetforbrug på kraftvarmeværket. Energinet.dk peger på, at det vil være uforholdsmæssigt dyrt at etablere opgørelser, som baserer sig på brutto elproduktionen.

Energistyrelsen finder, at det er en naturlig forståelse af reglerne, at der kun kan udstedes oprindelsesgaranti for elektricitet, som elproducenten har leveret til elforsyningsnettet. Dette er blevet præciseret i bekendtgørelsen.

Derimod fremgår det af direktivet med bilag, at man skal anvende brutto elproduktionen fra anlægget, når man beregner, om direktivets betingelser om højeffektiv kraftvarmeproduktion er opfyldt. Energistyrelsen vurderer, at man ikke kan fravige dette krav.

Det fremgår imidlertid af bilag 2, at denne brutto elproduktion fastsættes på grundlag af den faktiske eller forventede drift af enheden ved normal brug. Brutto elproduktionen kan således opgøres ved måling eller på anden måde, såsom ”skabelonmåling” o.l. Energistyrelsen har præciseret, at Energinet.dk kan lave retningslinier om denne opgørelse.

Det er præciseret i bekendtgørelsen, at elproducenten skal dokumentere de forhold, som er nævnt ovenfor. Derved kan Energinet.dk i sine retningslinier sikre, at elproducenten leverer oplysningerne på en måde, som er praktisk for Energinet.dk’s sagsbehandling og udstedelse af garantierne.

Det følger i øvrigt af bekendtgørelsens § 9, at elproducenten skal dække Energinet.dks nødvendige omkostninger ved udstedelsen af garantier.