Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christians borg

1240 København K

Dato             20. februar 2007

J nr.            

  

 

Forlængelse af tidsrammen for anvendelse af PSO midler til miljødemonstrationprogrammet for havmølleprojekter

I forlængelse af min oversendelse i november 2006 af resultaterne fra miljøovervågningsprogrammet for Horns Rev og Nysted havvindmølleparker, skal jeg herved meddele, at jeg agter at forlænge tidsrammen for den gældende PSO finansierede beløbsramme for miljøovervågningsprogrammet. Den gældende beløbsramme på 84 mio. kr. omfatter perioden 1. januar 2001 til 31. december 2006.

EnerginetDK har den 24. januar 2007 fremsendt en opgørelse der viser at ca. 8 mio. kr. ikke er disponeret.

De 8 mio. kr. vil kunne anvendes til at gennemføre opfølgende undersøgelser som kan være af betydning for fremtidige projekter som anbefalet af International Advisory Panel of Experts on Marine Ecology i bogen ”Danish Offshore Wind – Key Environmental Issues. Jeg har fået oplyst, at de resterende midler ønskes anvendt til bl.a. fugleundersøgelser. Fugleundersøgelserne kan eksempelvis give værdifuld ny viden om i hvilket omfang fugle tilvænner sig tilstedeværelsen af havmølleparker.

 

Midlerne vil endvidere kunne anvendes i forbindelse med deltagelse i internationalt samarbejde vedr. havvindmøller og miljøet. Der er således allerede et ønske fra tysk side om at anvende tyske forskningsmidler til brug for miljøundersøgelser i de danske havmølleparker, hvilket forudsætter dansk finansiering af koordineringsindsatsen. 

 

De opfølgende undersøgelser forudsættes gennemført indenfor den oprindelige beløbsmæssige ramme på 84 mio. kr. , og vil således ikke være en yderligere belastning af elforbrugerne. Jeg agter derfor at forlænge muligheden for at anvende PSO finansieringen i perioden efter 31. december 2006.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen