Se vedlagte høringsliste

 

 

 


1. februar 2007

J.nr. 030204/30011-0004

Ref.

 

 

Side 1/2


Energistyrelsen

Amaliegade 44

1256 København K

 

Tlf     33 92 67 00

Fax    33 11 47 43

E-mail: [email protected]

www.ens.dk

 

Ekspeditionstid:

Mandag-torsdag 8.30-16

Fredag 8.30-15.30

CVR-nr. 59 77 87 14

EAN-nr. 5798000020009

 

 

Tlf dir

 

Høring af forslag til lov om et Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP)

 

Vedlagt fremsendes i høring udkast til Forslag til lov om et Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), som forventes fremsat for Folketinget medio marts 2007.

 

Som det fremgår af regeringens plan for en visionær dansk energipolitik, som blev fremlagt den 19. januar i år, vil regeringen tilbyde optimale betingelser for videreudvikling af danske forskningsmiljøer inden for energiteknologi. Ambitionen er generelt at opbygge internationalt konkurrencedygtige projektkonsortier med deltagelse af de bedste danske forskningskompetencer fra virksomheder og forskningsinstitutioner. Et væsentlig led heri er etableringen af et nyt statsligt finansieret Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram under transport- og energiministerens overordnede tilsyn og under ledelse af en selvstændig bestyrelse.

 

Finansieringen af EUDP indgår i det samlede mål om, at det offentlige i 2010 skal bruge 1 pct. af bruttonationalproduktet på forskning og udvikling, og at det offentlige og de private virksomheder samlet skal bruge mindst 3 pct. I forbindelse med udmøntningen af Globaliseringspuljen i efteråret 2006 aftalte regeringen med partierne bag Velfærdsreformen (S, DF, RV), at bevillingerne til energiforskning skulle øges, særligt med henblik på etablering af et EUDP. Det blev samtidig aftalt at afsætte et særligt beløb til et program for udvikling af 2. generations biobrændstoffer, der skal administreres inden for rammerne EUDP. Det er regeringens hensigt, at stigningen i bevillingerne til forskning, udvikling og demonstration af energiteknologi skal fortsættes.

 

Der er globalt en markant stigende efterspørgsel efter ny, effektiv og miljøvenlig energiteknologi, og Danmark har særlige styrkepositioner inden for bl.a. vedvarende energi og energieffektivisering, som indebærer et stort potentiale for vækst, eksport og beskæftigelse på området. Der er et særligt behov for offentlig støtte til den fase, hvor en teknologi skal afprøves i større skala, inden den risikovillige kapital tager over.

EUDP har med det udgangspunkt tre hovedopgaver.

EUDP er en tilskudsordning for udvikling og demonstration af energiteknologi samt demonstrationsforberedende forskning, og vægten lægges på potentialet for efterfølgende markedsintroduktion af de støttede teknologier eller systemer.

EUDP skal aktivt fremme offentligt-privat samarbejde og i den sammenhæng være med til at analysere behov, identificere indsatsområder og udvikle strategier. Samarbejdet skal fremme dannelsen af projektkonsortier, der kan gennemføre større satsninger og aftale efterfølgende drifts- og forretningssamarbejde.

EUDP skal se sin virksomhed i et internationalt perspektiv og fremme det internationale samarbejde om udviklingen af energiteknologi og danske virksomheders muligheder for at få del i de betydelige midler, der er til rådighed bl.a. i EU's 7. rammeprogram.

Dernæst fremhæves, at EUDP som omdrejningspunkt for udvikling af dansk energiteknologi skal spille sammen med relevante forskningsordninger, initiativer og myndigheder, og med de investorer, der skal bære resultaterne videre i retning af markedsintroduktion. Energiforskningsprogrammet lægges sammen med EUDP.

EUDP skal ledes af en selvstændig bestyrelse. Transport- og energiministeren stiller et sekretariat til rådighed for bestyrelsen.

Lovforslaget forventes fremsat i Folketinget i midten af marts 2007.

 

Energistyrelsen skal hermed anmode om eventuelle bemærkninger til lovudkastet.

 

Bemærkninger bedes være Energistyrelsen i hænde senest den 16. februar 2007 kl. 12.00.

 

Høringssvar modtages gerne elektronisk pÃ¥ e-mail-adressen [email protected] med kopi til Jane Glindvad Kristensen [email protected] og undertegnede [email protected].

 

 

Venlig hilsen

 

 

Hans Jürgen Stehr