Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             16. januar 2007

J nr.  720-47                 

 

 

 

 

Regeringen har i forbindelse med Energistrategi 2025 nedsat udvalget ”Fremtidens havvindmøller”. Udvalget har til opgave at vurdere de samfunds­mæs­sige interesser i forbindelse med havvindmøller i relation til netforhold, sejlads, miljø, fiskeri mv., og identificere passende arealer til havvindmøller.

 

Derudover har Regeringen nedsat planlægningsudvalget for vindmøller på land, der bl.a. har fået til opgave at foreslå principper for den fremtidige plan­læg­ning for vindmøller på land.

 

Endelig har Energistyrelsen efter min anmodning nedsat en tværmini­ste­riel arbejdsgruppe om forsøgsmøller på land. Arbejdsgruppens opgave er at finde 3-4 egnede place­rin­ger til forsøgsmøller af serie-0-typen fordelt over hele landet.

 

Det var forventet, at de 3 udredningsarbejder blev afsluttet med udgangen af 2006. På grund af arbejdets omfattende karakter forven­tes der en mindre udskydelse af afslutningen af arbejdet. Fremtidens havvind­møller forventes afsluttet primo marts 2007. Planlægningsudvalget og arbejds­gruppen om forsøgsmøller forventes afsluttet inden udgangen af denne måned.

 

For så vidt angår planlægningsudvalget for vindmøller på land indgår det vide­re forløb af skrotningsordningen for vindmøller i udvalgets arbejde.  Vind­mølle­industrien og Danmarks Vindmølleforening har henvendt sig til miljø­ministeren om for­lø­bet af skrotningsordningen.

 

Miljøministeren har som følge heraf bedt planlæg­nings­ud­valget om at belyse, hvordan kommune- og lokalplanlægningen kan intensiveres i de kommende år. Derudover har miljøministeren afholdt møde med Kommunernes Lands­fore­ning den 20. december 2006 for at drøfte planlægningsudvalgets anbefa­linger og kommunernes generelle planlægningsovervejelser med henblik på gennem­førelse af skrotnings­ord­nin­gen. Miljømi­niste­ren og KL’s formand har efter­føl­gen­de skrevet til alle de nye kommuner. Det fælles brev vedlægges.

 

Miljøministeren har på tilsvarende måde orienteret Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg om ovenstående.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen