Passive boliger til aktive unge

 

Aarhus Arkitekterne og ingeniørfirmaet Niras vandt konkurrence om nyt byggeri uden at tegne streger eller lave modeller

 

65 kommende ungdomsboliger og et nyt fælleshus i Birk College ved Herning bliver endnu et avanceret forsøgsbyggeri med Boligselskabet Fruehøjgaard som bygherre.

  Den nye boligtype kaldes passivhuse, fordi opvarmningsbehovet er lavere end halvdelen af kravene i Bygningsreglementet.

  Boligselskabet Fruehøjgaard har siden 2001 opført tre boligprojekter som forsøgsbyggeri med dispensation fra Erhvervs- og Byggestyrelsen og Socialministeriet.

  Til det forestående byggeri valgte Boligselskabet Fruehøjgaard en helt ny type rådgivningskonkurrence, hvor fem arkitektfirmaet blev inviteret til at præsentere deres strategi for proces og deres koncept for udvikling af et passivhus-projekt af høj arkitektonisk kvalitet.

  - Vi ønskede hverken skitser eller modeller, men alene en beskrivelse af proces, rådgiverteam og koncept-ideer, forklarer direktør Bjarne Krog-Jensen, Boligselskabet Fruehøjgaard.

  - Som bygherre har vi i en årrække ønsket ikke blot at bygge gode boliger, men også at udvikle dansk byggeri. Vi finder det vigtigt, at etablere et projektteam, som udover de fornødne faglige kompetencer har vilje og entusiasme til at kunne gennemføre den tværfaglige proces. Den er en forudsætning for at realisere et byggeprojekt, der både har høj æstetisk kvalitet og som er optimeret såvel byggeteknisk som energi- og miljømæssigt, siger Bjarne Krog-Jensen.

  Det bliver Aarhus Arkitekterne, der i samarbejde med ingeniørfirmaet Niras, skal stå for udbygningen af Birk College, der indtil videre består af 248 konventionelle ungdomsboliger og et Studenterhus. Beboerne er fortrinsvis studerende ved Handels- og Ingeniørhøjskolen og Teko-centret.

  Dommerkomiteen konkluderede efter bedømmelsen, at rådgiverbranchen tilsyneladende står midt i en udvikling fra at være den unikke rådgiver til at blive rådgiveren som kompetent kreativ partner og procesgenerator i et tværfagligt team, der inkluderer bygherre, brugere, rådgivere, entreprenører, komponentleverandører og myndigheder.

 

 

Billedtekst:

Birk College, der nu skal udbygges med 65 passivboliger og et fælleshus, er lækre ungdomsboliger i et idyllisk område ved Handels- og Ingeniørhøjskolen, Teko og Eksportskolen.

 

 

Bilag:

Dommerkomiteens sammensætning

Konkurrencens deltagere

Â