Pressemeddelelse

 





 



Godt med fokus på driftsudgifter ved nybyggeri

Regeringen ønsker, at dansk byggeri skal blive bedre og billigere. Og derfor har erhvervs- og økonomiminister Bendt Bendtsen netop offentliggjort en handlingsplan med 24 initiativer, som skal sikre bedre og billigere byggeri i fremtiden.

 

– Regeringens ambition og mål er noble. Ingen kan være uenige i, at boliger naturligvis skal bygges så billigt som muligt og med så høj en kvalitet som muligt. Det skal være glæden over nybyggeriet, der dominerer hos kunderne og ikke irritationen over fejl og mangler, siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i TEKNIQ, installatørernes arbejdsgiver- og brancheforening og tilføjer:

 

– Set i det lys er det positivt, at regeringen ønsker at minde hele byggebranchen om sin forpligtigelse. Regeringens udspil er en skønsom blanding af små initiativer og større mere ambitiøse forslag, hvoraf et fortjener en særlig opmærksomhed: mere fokus på totaløkonomien i byggeriet. I stedet for kun at regne og give tilbud på de rene omkostninger ved at opføre et nyt byggeri, skal der også regnes på, hvad det efterfølgende koster at vedligeholde og drifte (f.eks. energi- og vandforbrug). Ved at fokusere på totaløkonomien, altså medregne de efterfølgende vedligeholdelses- og driftsomkostninger allerede i projekteringen af byggeriet, kan man som bygherre sikre, at ingen slipper af sted med at aflevere et byggeri, som ganske vist er billigt, men som efterfølgende er hundedyrt at vedligeholde eller som er ubetaleligt i energi.

 

Han mener, et af hovedproblemerne i byggeriet i dag er, at der næsten altid kun konkurreres på prisen og næsten aldrig på kvaliteten – og især omkostningerne ved at have huset i drift.

 

– Hvis man nu både fokuserer på udgifterne ved at bygge husene og ser på husets kvalitet i forhold til driftsomkostningerne efter byggeriet står færdigt, så tror jeg, at vi i langt højere grad vil kunne sikre en høj kvalitet i nybyggede huse. Se det er vejen frem mod billigere og bedre byggeri, siger Niels Jørgen Hansen og tilføjer:

 

- Handlingsplanen giver i det hele taget et klart signal om, at det ikke er nok, at der konkurreres på prisen. Der skal mindst lige så meget fokus på kvaliteten og værdien af byggeriet.

 

Byggebranchen har siden den kritiske rapport ”Byggeriets fremtid” blev offentliggjort i december 2000 iværksat en række initiativer, f.eks. nye samarbejdsformer, trimning af produktionen og handlingsplaner for nedbringelse af antallet af fejl og mangler. Alt sammen med det formål at skabe et bedre og billigere byggeri.

 

Yderligere oplysning fås hos administrerende direktør Niels Jørgen Hansen, telefon 4343 6000 eller hos kommunikationschef Michael Rask Pedersen, på tlf. 7741 1566.