Man hører så meget om, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet og at der er brug for alle hænder.

 

Det ville Rita Nord, medlem af 3F Kolding, også gerne bidrage til. Efter mange år som selvstændig, valgte hun i 1996, at blive postarbejder, som 51-årig, Et arbejde hun hurtigt blev glad for og hvor hun regnede med, at skulle blive, til hun skulle på folkepension.

 

Sådan skulle det langt fra gå.

 

En vinterdag i januar måned i 2005 var Rita så uheldig, at falde i postgården. I gården var der ikke saltet og på vej til at læsse sin postbil, gled Rita ned ad rampen og brækkede sit ene håndled. Efter nogen tid, stadig med store smerter, blev Rita henvist til en specialist på Vejle sygehus og her viste det sig, at bruddet var meget værre end først antaget. Hele håndleddet var praktisk talt ”revet” fra hinanden, som specialisten udtrykte det. Rita blev herefter flere gange opereret i håndleddet, men har stadig store smerter, nedsat bevægelighed og flere af fingrene ”sover” permanent.

 

Efter en arbejdsprøvning på Munkensdam Plejecenter blev Rita visiteret til et fleksjob, da det stod klart, at hun ikke vil kunne arbejde på normale vilkår. Hun modtog ledighedsydelse og blev sygemeldt i forlængelse af arbejdsprøvningen, da hun på ny skulle opereres. (Hvis man modtager ledighedsydelse og bliver sygemeldt, skal man fortsætte på ledighedsydelse).

I oktober 2006 blev Rita opereret foreløbig sidste gang og blev sygemeldt til d. 10. oktober 2007, hvor der skal foretages en kontrol.

 

Pludselig en dag i juni 2007 får Rita en opringning, der får hendes verden til at styrte i grus. Den kommer fra Leif Bregnedal fra Kolding kommunes jobcenter. Han fortæller Rita, at hendes ledighedsydelse stopper med øjeblikkelig varsel, da reglerne er, at man kun i en begrænset periode kan få ledighedsydelse, hvis man er over 60 år gammel. Dette kan Rita ikke forstå, da hun tidligere har talt med en jobkonsulent ved Kolding Kommune, der intet har nævnt om dette, men tværtimod har lovet hende ledighedsydelse til 10. oktober, hvor Rita jo skal til kontrol med håndleddet. Rita spørger naturligvis, hvad hendes eksistensgrundlag så vil være og får at vide, at hun jo kan søge kontanthjælp.

 

Rita blev selvfølgelig fuldstændig målløs og siger ”for det første er jeg blevet lovet ydelser frem til afklaringen i oktober, for det andet bliver jeg ringet op af en person, der siger han vil tage mit eksistensgrundlag fra mig. De kunne da i det mindste have indkaldt til et møde og i god tid forklaret, hvad der skulle ske. Det er så ydmygende, at blive mistænkeliggjort og talt ned til, som jeg føler kommunen gør. Jeg har altid været en stærk og selvstændig person, der aldrig har bedt om noget og altid klaret mig selv. Jeg forbander den dag, jeg uforskyldt kom til skade. Nu skal jeg ydmyges og gøres til et socialt tilfælde, fordi jeg tilfældigvis er over 60 år og ikke har ret til nogen ydelser” slutter Rita nærmest grædende over den behandling hun har fået.

 

3F Koldings socialrådgiver Bente Dam Sørensen, står fuldstændig uforstående overfor kommunens fremfærd og siger:

”Vi mener, at en afgørelse om at fratage en borger sit eksistensgrundlag skal meddeles skriftligt. Det er ikke sket i dette tilfælde. 3F Kolding har derfor skrevet til kommunen og meddelt, at vi ikke mener fremgangsmåden er hverken lovlig eller acceptabel.”

 

Det er derimod korrekt, at medlemmer over 60 år diskrimineres i lovgivningen. De kan nemlig kun få ledighedsydelse i ½ år, hvorimod alle andre kan få ledighedsydelse indtil de kommer i job. Regeringen har ved flere lejligheder udtalt, at de vender sig mod diskrimination af ældre og at der skal gøres en indsats for at få de 60-årige til at blive på arbejdsmarkedet. Det gælder bare ikke for fleksjobbere.  Fra 1. januar 2007 har man netop ændret lovgivningen for de over 60-årige, der får almindelig arbejdsløshedsdagpenge. De bliver ikke længere diskrimineret og får dagpenge på lige fod med alle andre.

 

3F Kolding har rettet en henvendelse til Beskæftigelsesministeren og Folketingets partier om denne problemstilling og håber at loven snart bliver ændret, så fleksjobbere ikke længere diskrimineres i de sidste arbejdsår.

 

Forelagt Ritas udsagn siger Leif Bregnedal fra Kolding kommunes jobcenter, ”at det eneste jeg har villet var, at forklare Rita, at hun ikke længere havde ret til ledighedsydelse, men at hun ville få en afgørelse fra kommunens ydelseskontor, som beregner, hvad borgere kan modtage af ydelser. Indtil hun har fået en skriftlig afgørelse derfra, sker der ikke noget med de ydelser hun får, det kan jeg naturligvis ikke træffe afgørelse om ved en telefonsamtale” siger Leif Bregnedal og fortsætter ”Jeg er selvfølgelig ked af, at Rita har opfattet det anderledes. Det var bestemt ikke hensigten. Rita kan formentlig søge førtidspension, hvis det viser sig, at hendes håndled ikke er blevet bedre” siger Leif Bregnedal.

 

 

Faktaboks:

Hvad er ledighedsydelse?
Ledighedsydelse er den ydelse, der udbetales, mens man venter på et fleksjob samt erstatter muligheden for at få udbetalt arbejdsløshedsunderstøttelse ved ledighed eller midlertidig afbrydelse i arbejdet fra et fleksjob. Ledighedsydelse kan ligeledes udbetales i forbindelse med ferie i et fleksjob, hvis man ikke selv har optjent feriepenge. Herudover er mulighed for udbetaling af ledighedsydelse i perioder med sygdom og barsel.

 

Faktaboks:

Hvor længe kan der udbetales ledighedsydelse?

Udgangspunktet er, at der ikke er en grænse for, hvor længe en person kan modtage ledighedsydelse. Dette gælder dog ikke personer over 60 år, idet en person, der er fyldt 60 år, højest kan modtage ledighedsydelse i sammenlagt seks måneder efter det fyldte 60 år

 

Ledighedsydelsen kan højest udgøre 3110 kr. (91 % af højeste dagpengesats).