Arbejdstilsynet smøler med ny certificeringsordning
På trods af, at forligspartierne bag arbejdsmiljøreformen i oktober 2006 pålagde Arbejdstilsynet at udarbejde en arbejdsmiljøcertificering for små og mellemstore virksomheder - med det formål at smidiggøre tilrettelæggelsen af et godt arbejdsmiljø - så venter installationsbranchen fortsat på ordningen. Og det på trods af, at både branchen, DA og LO tidligere har givet Arbejdstilsynet gode råd til, hvordan en sådan ordning kunne skrues sammen.
Og den udeblivende certificering vækker forundring i installatørernes organisation – TEKNIQ - hvor en sådan certificering ville være en kæmpe lettelse for de mindre virksomheders tilrettelæggelse af arbejdsmiljøet.
- Arbejdstilsynet er af Arbejdsmiljørådet pålagt opgaven med at etablere et sådant certificeringssystem, og TEKNIQ havde derfor en forventning om, at der i forbindelse med opstarten den 1. april 2007 af screeningsrunden i bygge- anlægsområdet var godt nyt at fortælle. Præmieringen for et arbejdsmiljøcertifikat ville nemlig være, at Arbejdstilsynet ikke skulle screene virksomheden, og dermed kunne Arbejdstilsynet anvende ressourcerne på virksomheder uden certifikat. Men så let skulle det åbenbart ikke gå, siger overenskomstchef i TEKNIQ, Birger Hermansson.
I forbindelse med arbejdsmiljøreformen skulle det blive muligt for mindre virksomheder at erhverve en ny typer af arbejdsmiljøcertifikat og dermed dokumentere, at der i virksomheden er styr på arbejdsmiljøet. Grunden til, at man ville lave den nye certificering er, at de gammelkendte certificeringsmuligheder er meget omfattende og stiller krav til et stort administrativt apparat, som kun store virksomheder kan honorere.
- For at lette Arbejdstilsynets arbejde er der fra flere sider startet et arbejde med at beskrive et sådant certifikat. Dansk Arbejdsgiverforening og LO sendte tilbage i april 2007 et fælles forslag til et sådant certifikat til Arbejdstilsynet. Sagen blev yderligere drøftet på et møde i Arbejdsmiljørådet i maj 2007. Men der er tilsyneladende ikke sket noget i Arbejdstilsynet, siger Birger Hermansson og tilføjer:
- Så vidt TEKNIQ er informeret sker der ikke noget før en gang i efteråret, hvor Arbejdstilsynet i første omgang vil involvere DANAK (Danmarks nationale Akkrediteringsorgan) i det videre arbejde. Det er helt uacceptabelt, at vore virksomheder skal vente så længe. Det mest naturlige ville være at få opstartet det udvalgsarbejde - som Arbejdstilsynet har lovet i længere tid - med involvering af forslagsstillerne til de udarbejdede modeller. TEKNIQ har vanskeligt ved at forstå og acceptere Arbejdstilsynets dispositioner – eller måske manglende dispositioner – i denne sag.
I løbet af 2007 og 2008 skal der i bygge- og anlægsområdet screenes ca. 16.500 virksomheder/enheder. Heraf har ca. 11.500 virksomheder/enheder mindre end 10 ansatte. Det er en meget stor opgave, hvor et af problemerne ofte kan være, at virksomhedens ledelse ikke er til at træffe på hjemmeadressen.
- Derfor må Arbejdstilsynet have en vital interesse i at skabe grundlaget for et administrativt enkelt arbejdsmiljøcertifikat, der indebærer at virksomheden ikke skal have et screeningsbesøg. Virksomheden dokumenterer via certifikatet, at der er styr på arbejdsmiljøet i virksomheden. Hvis tempoet i Arbejdstilsynets arbejde med en certificeringsmodel ikke speedes op, så er screeningsrunden inden for bygge- og anlægsområdet for længst overstået, siger Birger Hermansson.
TEKNIQ vil meget gerne medvirke til gøre el- og vvs-virksomederne til arbejdsmiljømæssigt endnu bedre virksomheder. Men til et sådant arbejde er det nødvendigt med gode arbejdsredskaber – og vel og mærke arbejdsredskaber der også er anvendelige i de mindre virksomheder, som installationsbranchen er så rig på.
- Der skal derfor lyde en meget kraftig opfordring til Arbejdstilsynet om at komme i omdrejninger med hensyn til indførelse af et arbejdsmiljøcertifikat til mindre virksomheder, siger Birger Hermansson.
Yderligere oplysninger fås hos overenskomstchef i TEKNIQ, Birger Hermansson på tlf. 7741 1561 eller mail: [email protected].