Dato:            23. maj 2007

Kontor:         Regional sundhed

J.nr.:             2007-12140-244

Sagsbeh.:   JLI

Fil-navn:       Dokument 2

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 18 (Alm. del), som Tilsynet i henhold til Grundlovens § 71 har stillet til indenrigs- og sund­hedsministeren den 25. april 2007

 

Spørgsmål 18:

"Under tilsynsbesøgene har tilsynet jævnligt mødt udsagnet, at man på nogle afdelinger dagligt / næsten dagligt har en procedure med prioritering af den / de patient(er), der bedst kan tåle en udskrivning for at komme ned i overbelægning. Ministeren bedes oplyse, hvor mange afdelinger, der ser sig nødsaget til at have en sådan procedure, hvor liggetiden for den enkelte patient afkortes for at forebygge / nedbringe en overbelægning."

 

Svar:

Indenrigs- og Sundhedsministeriet råder ikke over de oplysninger, der er nødvendige for at kunne besvare spørgsmålet. Jeg har derfor anmodet regionerne om en udtalelse, som jeg kan henholde mig til.

 

Region Hovedstaden

Alle driftsenhederne oplyser, at de har en procedure eller tilrettelagt arbejdsgang for prioritering af, hvilke patienter der bedst kan tåle en udskrivning. Driftsenhederne bekræfter, at det under hensyntagen til den enkelte patient kan forekomme, at liggetiden afkortes for at forebygge/nedbringe en overbelægning. Udskrivning i disse situationer sker altid på baggrund af en konkret lægelig/faglig vurdering.

 

Region Sjælland

Som udgangspunkt er det ikke overbelægningsproblematikken, der er udslagsgivende for en eventuel udskrivning af den enkelte patient. Udskrivningen beror på en faglig vurdering af patientens tilstand og mulighed for at indgå i hans/hendes sociale netværk eller som beboer på et socialpsykiatrisk tilbud. Der vil inden en eventuel udskrivning ligeledes blive foretaget en vurdering af, om borgeren er potentiel selvskadende eller til fare for andre i samfundet. De enkelte afdelinger har en procedure for prioritering af, hvilke patienter der kan udskrives. Målet er, at patienten skal udskrives til et tilbud i nærmiljøet, således at han/hun kan optage sit normale liv tæt på hans eller hendes sociale relationer og virkelighed. Således foretages dagligt lægelig vurdering af de indlagte patienter med henblik på, at disse kan udskrives til mere relevante tilbud. 

 

Region Syddanmark

For 2 af Regionens 16 afdelinger er der instruks i forbindelse med overbelægning. Så vidt muligt behandles patienter fra eget optageområde, således at der fortsat tilstræbes planlagte udskrivninger af de mest raske patienter. I weekender og aften/nat med stort patientindtag tilstræbes det, at afsnittene så vidt muligt hjælper hinanden mhp. at undgå unødig tvangsudskrivning. Således kan nyindlagte patienter modtages på naboafsnit med henblik på overflytning til stamafsnit førstkommende hverdag eller snarest muligt derefter. Hvis en patient meldes fra skadestuen til et ”stamafsnit", som ikke har plads, er det ”stamafsnittets" opgave at finde en plads til patienten enten på eget afsnit eller på andet (hjælpe)afsnit, som nævnt. Hvis alle afsnit er fyldt, må "stamafsnittet" finde en plads - eventuelt ved at udskrive den mest raske patient. Det samme gør sig gældende mellem afdelingerne i Ribe og Esbjerg.

 

3 af regionens 16 afdelinger oplyser, at afdelingerne ingen systematiske procedurer har for prioritering af, hvilke patienter, der bedst kan udskrives mhp. reduktion af eventuel overbelægning. Det kan dog i enkelte tilfælde ikke afvises, at enkelte patienter udskrives for at undgå overbelægning. I disse enkeltstående tilfælde beror udskrivningen på en konkret lægelig vurdering.

 

Region Midtjylland

Når patienter udskrives efter indlæggelse på psykiatrisk afdeling sker dette altid på baggrund af en konkret lægelig vurdering. Der træffes i sammenhæng hermed beslutning, om den psykiatriske behandling skal fortsættes ambulant, eller om patienten skal afsluttes til egen læge.

 

Udskrivning planlægges så tidligt som muligt i indlæggelsesforløbet. Samarbejdet med kommunerne om udskrivning af patienter, som har behov for kommunale støtteforanstaltninger, er aftalt i Region Midtjyllands sundhedsaftaler med kommunerne.

 

Region Nordjylland

På sengeafdelingerne vurderes det altid, hvilke patienter der mest hensigtsmæssigt kan udskrives i tilfælde af overbelægning. Det vurderes ikke, at den gennemsnitlige liggetid er for kort i Region Nordjylland. Tværtimod kunne der med en forbedret lægelig rekruttering arbejdes mere målrettet under indlæggelse og gennem en fortsat styrket ambulant indsats gives mulighed for afkortning af liggetiderne.