Dato:

20. februar 2007

Kontor:

Økonomi- og Analysekontoret

J.nr.:

2007-5013-40

Sagsbeh.:

LKN

Fil-navn:

§71 - spm. 15

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 15 stillet af Tilsynet i henhold til grundlovens § 71 til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 17. januar 2007 (Alm. Del ).

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, hvilke kommuner der har tvangsfjernede asylbørn og i den forbindelse oplyse, om de er tvangsanbragt på offentlig eller privat institution eller i plejefamilie, og hvor lang tid de enkelte børn har været anbragt.

 

Svar:

 

Jeg har forstået spørgsmålet således, at Tilsynet ønsker oplyst, hvor mange asylansøgerbørn, der i øjeblikket er anbragt uden for hjemmet i medfør af servicelovens bestemmelser herom, og hvor disse børn er anbragt.

 

Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet bidrag fra Udlændingeservice, der har ansvaret for indkvartering og underhold af asylansøgere.

 

Udlændingeservice har oplyst, at styrelsen i samarbejde med indkvarteringsoperatørerne har ansvaret for iværksættelsen af fornødne hjælpeforanstaltninger i forhold til asylansøgerbørn, herunder at indberette til kommunerne, hvis man observerer omsorgssvigt i forhold til børnene. Udlændingeservice afholder udgifterne til de konkrete hjælpeforanstaltninger.

 

Kommunerne har i henhold til lov om social service en generel tilsynsforpligtelse over for alle børn, der opholder sig i kommunen og dermed også over for asylansøgerbørn indkvarteret på et asylcenter, der ligger i kommunen. Såfremt en kommune vurderer, at et asylansøgerbarn har behov for særlig støtte, betyder det, at kommunen er forpligtet til at iværksætte foranstaltninger efter principperne i reglerne om særlig støtte til børn og unge i lov om social service, herunder anbringelse.

 

Udlændingeservice har oplyst, at der alene foreligger manuelt opgjorte statistikker vedrørende anbragte børn.

 

For tiden er der ikke asylansøgerbørn, der er tvangsanbragt uden for hjemmet.

 

Tre børn i én familie har imidlertid været tvangsbragt i perioden februar 2004 til 1. februar 2007, hvor familien blev meddelt opholdstilladelse og overgik til integration i en kommune. Handlekommune har været Allerød Kommune.

 

Derudover kan det oplyses, at to børn fra to forskellige familier er p.t. frivilligt anbragt på døgninstitution.

 

Der er endvidere 4 børn fra samme familie frivilligt anbragt i familiepleje i form af weekendaflastning.

 

Endelig er der to uledsagede mindreårige asylansøgere, der frivilligt er anbragt i døgnfamiliepleje pga. deres unge alder.

 

Udlændingeservice har desuden oplyst, at en familie med seks børn inden for kort tid skal indkvarteres på en familieinstitution.