Det Udenrigspolitiske Nævn 2005-06
Bilag 94
Offentligt
284284_0001.png
284284_0002.png
284284_0003.png
UDENRIGSMINISTERIETNordgruppen

REFERAT

EUK j.nr. 400.A.5-0-0Den 24. maj 2006
Rådsmøde (almindelige anliggenderog eksterne forbindelser) den 15.-16. maj 2006.

1. Forberedelse af Det Europæiske Råd den 15.-16. juni 2006

- Kommenteret dagsordenVedrørende de enkelte temaer på forårstopmødet drøftedes:Forfatningstraktaten,hvor man af-venter formandskabets udkast til konklusioner;Udvidelsen,idet der konstateredes almindeligaccept af at udskyde den brede udvidelsesdebat til det finske formandskab;Hampton Court emner,hvor der var et ønske fra flere om fokus på immigration, men også energi fremhævedes sommuligt emne; samtÅbenhed,hvor formandskabet meldte klart ud, at man prioriterer konkreteresultater på dette område fra topmødet. Formandskabet forventer at udsende sit første udkasttil konklusioner forud for det uformelle udenrigsministermøde i Klosterneuburg den 27.-28.maj.

2. Det vestlige Balkan

Der var på rådsmødet enighed om betydningen af en fælles udmelding fra EU om folkeafstem-ningen i Montenegro. Derudover støttede Rådet Kommissionens beslutning om at afbryde for-handlinger med Serbien og Montenegro om en stabiliserings- og associeringsaftale i lyset af detmanglende samarbejde med ICTY. Samtidig var der enighed om, at det var vigtigt at fastholdedet europæiske perspektiv for Serbien og Montenegro for ikke at styrke de radikale kræfter iSerbien.

3. EU-Rusland: Forberedelse af topmøde

Rådet forberedte EU’s holdning til topmødet med præsident Putin den 25. maj 2006.

4. Irak

Rådet vedtog konklusioner, hvoraf det bl.a. fremgår, at rådet byder fremskridtene i retning af atdanne en samlingsregering velkommen. Der opfordres til national forsoning med henvisning tilFN’s og Den Arabiske Ligas indsats på dette område. EU's vilje til at samarbejde med den nyeirakiske regering, herunder til at styrke de konkrete eksisterende samarbejdsflader baseret påregeringens program og fælles værdier, bemærkes. Viljen til at videreføre den politiske dialog ogtil at opstarte forhandlinger om en handels- og samarbejdsaftale bekræftes. Fællesskabsbistan-den vil blive givet ifølge det nye 2006 program til følgende områder: forbedring af offentligeserviceydelser, god regeringsførelse og demokratisering. Rådet erklærer sig parat til at udvideESDP-missionen (EU JUSTLEX).
2

5. Iran

Rådet drøftede Iran med fokus på sagen om det iranske atomprogram. Der blev vedtaget kon-klusioner, som bl.a. udtrykker beklagelse over Irans fortsat manglende efterlevelse af Det Inter-nationale Atomenergiagenturs (IAEA’s) og FN’s Sikkerhedsråds vedtagelser. Rådet udtrykkerstøtte til, at Sikkerhedsrådet nu gør opfordringen til Iran om bl.a. at samarbejde fuldt ud medIAEA og at suspendere alle iranske berigelsesaktiviteter bindende. Der udtrykkes parathed til påny at fremlægge en EU-forslagspakke for Iran med tiltag til støtte for udviklingen af det iranskecivile atomprogram, forudsat at der etableres den nødvendige tillid. Herudover udtrykkes fort-sat bekymring over menneskerettighedssituationen i Iran.

6. Mellemøsten

Rådet fortsatte drøftelserne om det fremtidige samarbejde med det palæstinensiske selvstyre ogvedtog nye rådskonklusioner. Der var enighed om behovet for hurtig etablering af en midlerti-dig international mekanisme til kanalisering af bistand direkte til den palæstinensiske befolk-ning. Også i lyset af israelske meldinger vedr. tilbageholdte palæstinensiske told- og skatteind-tægter var der enighed om at sigte mod en bredt favnende mekanisme. Der var opbakning til enbred fortolkning af palæstinensernes basale behov med umiddelbar fokus på støtte til sund-hedssektoren. Der var enighed om at gøre det klart, at den nuværende krise er Hamas’ ansvarog ikke EU's. På bl.a. dansk foranledning er der taget skridt til at fremme en fælles EU-tilgang ibehandlingen af palæstinensiske visumansøgninger.

7. Afrika

Drøftelsen omhandlede forskellige emner, herunder migration og den aktuelle situation medbådflygtninge på Kanarie-øerne. Et ønske om at revurdere EU's samarbejde med Zimbabwe,og dermed forstærke EU/Afrika-dialogen om bl.a. migration, vandt ikke tilslutning. Herudoveren diskussion af Darfur og FN-transition af AMIS uden væsentligt nyt. HR/SG Solana fortol-kede fredsaftalen som et grønt lys for FN-transition og appellerede til, at EU honorerede sitmandskabstilsagn i forhold til AMIS.

8. Nepal

Der var en kort redegørelse fra formandskabet for situationen i Nepal: Positiv udvikling, menfortsat ustabilt billede. Ingen andre delegationer tog ordet. Formandskabet konkluderede, atCOASI og PSC skulle komme med anbefalinger til Rådet om EU's Nepal-politik.

9. Den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik (ESDP)

Forsvarsministrene drøftede udviklingen af de militære dele af ESDP og noterede sig i den an-ledning den halvårlige rapport om kapacitetsfremskridt. Der konstateredes særligt fremskridtindenfor det vigtige område for strategisk lufttransport som følge af indgåelsen af den multina-tionale aftale vedrørende strategisk lufttransport kapacitet (Strategic Air Lift Interim Solution –forkortet SALIS) mellem 16 lande – heriblandt Danmark - om adgang til civile transportfly.Vedrørende EU kampgrupperne konstateredes der god fremgang, og fuld operationel kapacitetforventes planmæssigt opnået 1. januar 2007. Der var en drøftelse af forberedelserne af denkommende operation i Den Demokratiske Republik Congo, hvor der nu var daglige kontaktertil FN og til andre aktører i regionen. Der var desuden en uformel frokostdrøftelse af situatio-nen i Darfur samt af den igangværende EU-operation ALTHEA i Bosnien. Forsvarsministrene
3
afholdt desuden møde i Styrelsesrådet for Det Europæiske Forsvarsagentur. Mødet blev pågrund af forsvarsforbeholdet afholdt uden dansk deltagelse.På det fælles møde mellem EU’s udenrigs- og forsvarsministre præsenterede den tidligere EU-kommissær Michel Barnier sine anbefalinger til, hvordan EU’s katastrofe- og krisereaktionkunne forbedres. Under overskriften ”Europe aid” var fokus på forslag inden for områdernecivilbeskyttelse, humanitær bistand og konsulære spørgsmål. Rapporten vil blive drøftet på detuformelle møde for EU’s udenrigsministre den 27.-28. maj 2006. Efterfølgende ventes detøstrigske formandskab at fremlægge en samlet rapport på Det Europæiske Råd i juni. I denforbindelse noterede Rådet sig forslag fra EU’s Højre Repræsentant Solana om at etablere enmekanisme inden for EU’s Militære Stab, så der sikres en hurtig identifikation af mulige trans-portmidler i katastrofesituationer. Endelig var der på mødet enighed om retningslinjer for civil-militær koordination og støtte til sikkerhedssektorreformer på Det vestlige Balkan.

10. WTO/DDA

Punktet blev taget af dagsordenen.

11. Åbenhed i Rådet

Punktet blev ikke selvstændigt behandlet på rådsmødet, men fra europaministrenes frokost syn-tes der at være tilslutning til at gå videre med konkrete tiltag vedrørende yderligere åbenhed iRådets i overensstemmelse med danske prioriteter.