Det Udenrigspolitiske Nævn 2005-06
Bilag 3
Offentligt
208548_0001.png
208548_0002.png
208548_0003.png
208548_0004.png
NOTAT
København den 6. oktober 2005
DANSKE STYRKERS ROLLE I FORBINDELSE MED DEN BRITISKE AKTION I BASRA DEN 19.SEPTEMBER 2005.Dette notat er en uddybning af den foreløbige redegørelse vedrørende danske styrkers rolle iforbindelse med den britiske aktion i Basra den 19. september 2005, som forsvarsministerenoversendte den 29. september 2005. Notatet er udarbejdet på baggrund af oplysninger fraForsvarskommandoen.En skudepisode den 19. september om formiddagen kl. 10401lokal tid resulterede i, at to briti-ske soldater blev arresteret og tilbageholdt af det irakiske politi og efterfølgende ført til AlJameat politistation i Basra. Episoden fandt sted i den engelske brigades ansvarsområde.Hændelsesforløbet kan overordnet opdeles i to faser. En indledende fase, hvor den geografi-ske placering af de to britiske soldater bestemmes og området sikres, samt en efterfølgendefase, hvor britiske styrker forhandler om og efterfølgende befrier de tilbageholdte britiske sol-dater.Den danske bataljon var kun indsat i den indledende fase.Den indledende faseI den indledende fase var den britiske brigade usikker på den aktuelle placering af de to tilba-geholdte britiske soldater, hvorfor brigaden iværksatte en beredskabsplan. Det er normal pro-cedure at udarbejde sådanne planer, således at der umiddelbart kan handles i tilfælde af ek-sempelvis en kidnapning. Beredskabsplanen havde til formål at hindre ukontrolleret trafik tilog fra Basra by gennem en indsættelse af enheder under den britiske brigade om indfaldsve-jene til Basra by.Den danske bataljon blev kl. ca. 1130 lokal tid beordret til at iværksætte sin del af bered-skabsplanen med henblik på at lokalisere de to savnede britiske soldater, som enten på egenhånd eller kidnappet kunne være på vej ud af Basra by.
Tidsangivelserne i Forsvarsministeriets notat af 29. september er ikke korrekte, hvilket skyldesen omregningsfejl mellem dansk tid og lokal irakisk tid.
1
Umiddelbart efter etablerede to patruljer fra den danske bataljon kontrolposter ved to ud-faldsveje øst for Basra. Kort tid herefter etablerede en tredje dansk patrulje en kontrolpost påhovedvej 6 nord for Al Harta.Klokken 1230 lokal tid iværksatte den britiske brigade yderligere kontrolposter ved hjælp afbritiske styrker udenfor det danske område.Den danske bataljon er i henhold til magtanvendelsesreglerne bemyndiget til at visitere per-soner samt undersøge køretøjer for at gennemføre pålagte opgaver, hvilket i denne forbindel-se omfattede kontrol med færdslen til og fra Basra by.Klokken ca. 1430 lokal tid blev operationen afblæst fra britisk side, og den danske bataljonophævede kontrolposterne. På det tidspunkt var de to britiske soldater blevet lokaliseret iBasra by, idet de formentlig var blevet tilbageholdt af det irakiske politi. Indsatte danske styr-ker returnerede herefter alle til Camp Danevang.Der blev fra britisk side etableret luftbåren overvågning af Basra by i hele perioden. I løbet afeftermiddagen observeredes et mindre køretøj forlade Al Jameat politistationen og køre til ethus i det nære nabolag.Det fremgår af Coalition Provisional Authority (CPA) Order nr. 17 (Revised) der blandt andetregulerer jurisdiktionen for soldater under den multinationale sikringsstyrke i Irak, at koalitio-nens soldater kun kan arresteres eller tilbageholdes af repræsentanter fra afsenderlandet. Deirakiske sikkerhedsstyrker havde således ikke mandat til at tilbageholde britiske soldater.Det er fra britisk side oplyst, at det irakiske indenrigsministerium gav myndighederne i Basraby besked på at udlevere de tilbageholdte britiske soldater, hvilket dog ikke skete.En forhandlingsdelegation fra den britiske kampgruppe i Basra by blev sendt til Al Jameat po-litistationen for at forhandle en frigivelse af de britiske tilbageholdte. Dette resulterede i atyderligere seks britiske soldater blev tilbageholdt af det irakiske politi.Klokken ca. 1500 lokal tid rapporteredes om 150 civile forsamlet foran politistationen, som op-trådte aggressivt over for de britiske soldater.Klokken 1630 lokal tid blev der meldt om civile optøjer foran politistationen. Situationen ud-viklede sig hurtigt med flere eksplosioner og angreb på de britiske styrker.Den britiske befrielsesaktionEn mindre sammensat britisk styrke, bestående af to kampvogne fra den britiske kampvogns-eskadron, der normalt er underlagt den danske bataljon – men som i denne sammenhængblev indsat under britisk kommando -, samt 6-8 pansrede køretøjer fra divisionsreserven, blevsamlet vest for byen umiddelbart efter, at forhandlingerne var slået fejl, og de yderligere seksbritiske soldater var blevet tilbageholdt.
Side 2/4
Klokken ca. 2100 lokal tid blev den britiske sammensatte styrke afsendt for at sikre frigivelsenaf de otte britiske soldater fra den irakiske politistation.I mellemtiden var de to oprindeligt tilbageholdte britiske soldater blevet flyttet fra Al Jameatpolitistationen til et andet sted i Basra by af irakisk politi og formentlig med støtte fra den lo-kale irakiske milits Jaysh al Mahdi (del af Al Sadr's milits).Klokken 2200 lokal tid iværksatte briterne en aktion, hvor Al Jameat politistationen blev gen-nemsøgt og seks af de otte tilbageholdte britiske soldater blev fundet. Eftersøgningen fortsat-te efter de resterende to tilbageholdte briter, som lidt senere blev fundet i nabolaget. De to bri-tiske soldater blev blandt andet fundet på baggrund af efterretninger, der var tilgået den dan-ske bataljon og efterfølgende videregivet til den britiske brigade.På ordre fra den britiske brigade blev den danske bataljons beredskab i løbet af aftenen ognatten hævet.Den danske bataljon var i denne fase varslet af den britiske brigade om at være i beredskab tilat yde støtte til briterne, såfremt det blev nødvendigt. I henhold til det danske mandat kan dendanske styrke indsættes i hele den britiske brigades ansvarsområde d.v.s. også om nødven-digt i Basra by. Endvidere bemyndiger den danske styrkes magtanvendelsesregler, at bataljo-nen under anvendelse af mindst mulig magt kunne befri personel fra den multinationale sik-ringsstyrke udsat for uretmæssig tilbageholdelse.Den danske bataljon blev dog ikke indsat. Den danske bataljon gik igen på normalt beredskabfra morgenen den 20. september.Der blev i alt såret 19 britiske soldater i forbindelse med optøjerne i Basra mellem britiskestyrker og 200-300 demonstranter. Ingen britiske soldater kom til skade i forbindelse med sel-ve befrielsesaktionen.Situationen efter den britiske befrielsesaktionDen danske bataljon vurderer, at en stigning i antallet af vejsidebomber før og efter 19. sep-tember mod de multinationale styrker i Basra-provinsen generelt har ført til en skærpelse afsituationen i området.Vedrørende situationen efter den britiske befrielsesaktion den 19. september vurderer dendanske bataljon, at der generelt er et godt og positivt forhold til den irakiske befolkning og deirakiske sikkerhedsstyrker. Den danske bataljon har dog oplevet, at visse dele af de irakiskesikkerhedsstyrker, angiveligt på ordre fra guvernøren i Basra, ikke ønsker et samarbejde medden danske bataljon. Episoden den 19. september i Basra har endvidere kunnet mærkes i for-hold til den måde irakerne er over for de britiske soldater, der er mindre populære i det dan-ske ansvarsområde.Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at forholdet mellem de britiske styrker og al-Sadrsmilits har været spændt, siden briterne den 18. september 2005 arresterede to medlemmer afal-Sadrs bevægelse i Basra. Den efterfølgende befrielse af britiske soldater i irakisk varetægt
Side 3/4
har betydet en fortsat spændt situation i Basra, særligt mellem briterne og de lokale myndig-heder. Situationen i Basra vil formodentlig forblive spændt frem til folkeafstemningen den 15.oktober. På kort sigt har den britiske befrielsesaktion betydet et spændt forhold mellem koali-tionen og de lokale myndigheder i Basra-området. Lokalbefolkningen deler imidlertid næppegenerelt myndighedernes aktuelle modvilje mod koalitionen. Det er derfor mindre sandsynligt,at koalitionens, herunder danske, styrkers forhold til lokalbefolkningen generelt vil ændresvæsentligt.
Side 4/4