12. september 2006
J.nr.: 3390 |
|
|
|
Folketinget har ved skrivelse af 5. september 2006 (spørgsmål S 6875) anmodet om min besvarelse af følgende af Per Clausen (EL) stillede spørgsmål:
â€Vil ministeren redegøre for, hvilke muligheder Danmark har for at forbyde import af foie gras i Danmark?â€
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen og kan henholde mig til styrelsens redegørelse:
â€Den hygiejnemæssige side:
Foie gras kan enten kategoriseres som fersk fjerkrækød eller som kødprodukter af fjerkrækød, hvis det har været varmebehandlet. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer fastsætter harmoniserede betingelser for produktion af fersk fjerkrækød og kødprodukter. Er disse betingelser opfyldt, er foie gras lovligt fremstillet ifølge EU’s regler vedrørende fødevarehygiejne.
Den dyreværnsmæssige side:
Produktion af foie gras forudsætter, at gæs eller ænder tvangsfodres. I henhold til § 5 i Dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344 af 13. maj 2005 af dyreværnsloven, må dyr ikke tvangsfodres, medmindre det er påkrævet for at behandle dyret mod sygdom. Bestemmelsen om forbud mod tvangsfodring blev indført i dansk dyreværnslovgivning i 1950 som et forbud mod at tvangsfodre fjerkræ i fedningsøjemed. Forbudet blev dengang begrundet i, at det skønnedes stridende mod de alment anerkendte grundsynspunkter for god og fornuftig behandling af dyr. Der er tale om danske regler, og de kan derfor ikke håndhæves i Frankrig.
Den samhandelsmæssige side:
I henhold til EF-traktaten er varer, der opfylder fællesskabsreglerne, frit omsættelige i hele EU, og de enkelte medlemsstater må ikke hindre varernes frie bevægelighed, medmindre varerne ved sædvanlig anvendelse indebærer en risiko for menneskers sundhed, og denne risiko er begrundet videnskabeligt.
Efter Fødevarestyrelsens opfattelse udgør foie gras ikke en sådan risiko.
Der er sÃ¥ledes ikke mulighed for, at Danmark forbyder import af foie gras i Danmark.â€
Lars Barfoed
                                                                                                            /Lars Korsholm