Besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 6401 fra medlem af Folketinget Frode Sørensen (S).

 

Spørgsmål:

 

                   ”Hvornår forventer ministeren i dansk lovgivning at gennemføre Europarådets revision af bilag A til den europæiske konvention til beskyttelse af hvirveldyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål?”

 

Svar:

 

1. Den Europæiske Konvention om beskyttelse af hvirveldyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål, blev åbnet for undertegnelse den 18. marts 1986, og Danmark undertegnede konventionen samtidig hermed. Danmark ratificerede konventionen den 8. september 2000, og den trådte i kraft for Danmarks vedkommende den 1. april 2001. Konventionens formål er i videst muligt omfang at begrænse antallet af dyr, der anvendes til forsøg, at beskytte dyr, der anvendes i forsøg, der vil kunne forårsage smerte, lidelse, angst eller varigt mén, og at sikre, at sådanne lidelser, hvis de er uundgåelige, begrænses mest muligt.

 

Ifølge konventionens artikel 5, stk. 1, skal ethvert dyr, der anvendes eller er bestemt til forsøg, anbringes i passende omgivelser og sikres en mindstegrad af bevægelsesfrihed, foder, vand og pasning under hensyntagen til dets sundhedstilstand og velbefindende. Enhver indskrænkning i dyrets muligheder for at tilfredsstille sine fysiologiske og etologiske behov skal begrænses i videst muligt omfang. Ved gennemførelsen af denne bestemmelse skal der tages hensyn til de i bilag A til konventionen anførte retningslinjer for opstaldning og pasning af dyr.

 

Siden 1998 har der i Europarådets regi været ført forhandlinger om en revision af bilag A. Forhandlingerne er nu afsluttet, og Europarådet har den 15. juni 2006 vedtaget en revision af bilag A til Den Europæiske Konvention til beskyttelse af hvirveldyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål. Det reviderede bilag træder i kraft 12 måneder efter vedtagelsen.

 

2. Ifølge dyreforsøgslovens[1] § 18 kan justitsministeren efter indhentet udtalelse fra Dyreforsøgstilsynet fastsætte nærmere regler om dyreforsøg, herunder regler om fremskaffelse af dyr til forsøg, forsøgsdyrs pasning og opstaldning og forsøgs udførelse.

 

Justitsministeriet har udnyttet denne hjemmel til at udstede bekendtgørelse nr. 687 af 25. juli 2003 om forsøgsdyrs pasning og opstaldning og om anvendelse af udryddelsestruede og vildtlevende dyr til forsøg mv. Bekendtgørelsen trådte i kraft den 4. august 2003, dog med visse overgangsregler.

 

Bekendtgørelsen fastsætter nærmere regler for opstaldningssteder, opstaldningslokaler og forsøgsdyrsanlæg (bure, akvarier, terrarier mv.), herunder krav om, at forsøgsdyr, der ikke fra naturens side er solitære, skal opstaldes i harmoniske grupper. Der er dog samtidig en undtagelse for de situationer, hvor gruppeopstaldning vil medføre, at dyrene skader hinanden, som f.eks. kønsmodne handyr af visse arter vil gøre, eller hvor dyrene er syge, tilskadekomne eller på anden måde svækkede, så gruppeopstaldning vil medføre fare for dyrenes velfærd.

 

Bekendtgørelsen indeholder herudover bl.a. krav til forsøgsdyrenes pasning og pleje, herunder tilvænning til nær kontakt med mennesker og træning af dyrene til forsøgssituationen, således at stress og anden lidelse i forbindelse med forsøget undgås mest muligt.

 

Indehavere af dyreforsøgstilladelser pålægges også en række forpligtelser med henblik på at sikre, at forsøgsdyrenes fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov tilgodeses bedst muligt, herunder i form af miljøberigelse i forsøgsdyrsanlæggene og tilstrækkelig bevægelsesfrihed for dyrene, ligesom tilladelsesindehaverne skal sikre, at personale, som arbejder med forsøgsdyrene, har det fornødne kendskab til arternes naturlige adfærd og biologi, og at der ved planlægningen af arbejdet sikres tilstrækkelig tid til social kontakt mellem personalet og dyrene.

 

Endvidere indeholder bekendtgørelsen fem bilag med detaljerede krav til opstaldning og pasning af henholdsvis gnavere, kaniner, fritter, katte og hunde, hvor der bl.a. er fastsat minimumskrav til burstørrelser mv. Bilagene er som hovedregel oversættelser af de særlige dele af bilag A til Den Europæiske Konvention om beskyttelse af hvirveldyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål, med de arts-specifikke anbefalinger, der på dette tidspunkt allerede var opnået enighed om i Europarådet.

 

Justitsministeriet har i et brev af 20. august 2003 til Folketingets Retsudvalg (Alm. del – bilag 1305) bl.a. oplyst, at efterhånden som Europarådet færdiggør reviderede retningslinier om andre dyrearter, der anvendes til forsøg, vil disse retningslinier danne grundlag for udarbejdelsen af yderligere bilag til bekendtgørelsen om forsøgsdyrs opstaldning og pasning og om anvendelse af udryddelsestruede og vildtlevende dyr til forsøg mv.

 

Justitsministeriet forventer at kunne gennemføre det reviderede bilag A til konventionen om dyreforsøg i dansk ret inden årets udgang ved en ændring af bekendtgørelsen om forsøgsdyrs pasning og opstaldning og om anvendelse af udryddelsestruede og vildtlevende dyr til forsøg mv.

 



[1] Lovbekendtgørelse nr. 726 af 9. september 1993 med senere ændringer