STATSMINISTERIET

                                                                                                        Dato:  6. juni 2006

 

 

Statsminister Anders Fogh Rasmussens svar på spørgsmål nr. S 5101 stillet af Kamal Qureshi (SF).

 

 

 

 

Spørgsmål:

 

”Idet den nyligt offentliggjorte rapport fra ECRI påpegede, at der i Danmark kun sjældent rejses sigtelse i sager om racisme og diskrimination efter straffelovens § 266 b (racismeparagraffen), mener statsministeren så, at politiets manglende brug af straffelovens § 266 b er et udtryk for en berøringsangst over for den politisk magtfulde højrefløj?”

 

 

Svar:

 

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Justitsministeriet:

 

”I den anledning kan Justitsministeriet oplyse, at Rigsadvokaten har oplyst, at anklagemyndigheden rejser tiltale for overtrædelse af straffelovens § 266 b, når der foreligger det fornødne grundlag herfor. Det følger dog af princippet om anklagemyndighedens objektivitet, at anklagemyndigheden samtidig med at påse, at strafskyldige drages til ansvar, også skal sikre, at forfølgning af uskyldige ikke finder sted.

 

Rigsadvokaturen har i de senere år i en række tilfælde rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2, hvorefter det ved straffens udmåling skal betragtes som en særligt skærpende omstændighed, at forholdet har karakter af propa­gandavirksomhed. Disse sager har især drejet sig om udbredelse på internettet af diskriminerende udtalelser.

 

Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at Højesteret den 3. december 2003 afsagde dom mod en politiker for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2, jf. stk. 1. Den pågældende politiker havde i en periode på ca. to måneder fremsat ytringer omfattet af straffelovens § 266 b på en hjemmeside på internettet. Højesteret fastsatte straffen til 20 dages betinget fængsel.

 

I perioden januar 2002 – maj 2006 blev der rejst tiltale i 23 sager mod 32 personer.

 

I samme periode blev 27 personer dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b. 19 personer blev dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, og 8 personer blev dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2 (propagandavirksomhed). Der skete frifindelse af 3 personer, mens en sag blev afgjort med et tiltalefrafald. Endelig afventes der dom i en sag. I tre sager, hvor der var rejst tiltale for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2 (propagandavirksomhed), skete der frifindelse herfor, men domfældelse for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1.

 

For så vidt angår personer med tilknytning til grupperinger, der tager afstand fra andre personer på grund af deres race eller etniske oprindelse m.v., kan disse i lighed med andre personer retsforfølges, hvis de fremkommer med ytringer i strid med straffelo­vens § 266 b. Det vil imidlertid ikke altid af dommen i sagen fremgå, at den pågæl­dende er tilknyttet sådanne grupperinger.”

 

Jeg kan henholde mig til det ovenfor anførte.