Folketinget

Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Christiansborg

København, den 24. april 2006

Sagsnr.: 5091

 

 

 

L 62. Forslag til ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække

 

 

Spørgsmål 58:

 

”Vil ministeren oplyse samtlige følgevirkninger/konsekvenser af de af ministeren stillede ændringsforslag, der blev vedtaget af et flertal ved 2. behandlingen af lovforslaget?”

 

Svar:

 

Jeg har fremsat et ændringsforslag til L 62. Ændringsforslaget har nr. 4) i betænkningen  af  29. marts 2006.

 

Med vedtagelse af ændringsforslaget bliver det muligt administrativt at fastsætte tidspunktet for indsendelse af gødningsregnskabet samt for indberetning af oplysninger om husdyrbesætning. Som konsekvens af ændringsforslaget bemyndiges fødevareministeren til at fastsætte de pågældende frister. Ændringsforslaget har ændringspunkt 4 – 7 i lovforslaget optrykt efter andenbehandlingen den 18. april 2006.

 

Med ændringsforslaget gives mulighed for, at indberetningsfristerne løbende tilpasses den tekniske udvikling. Derved sikres myndighedernes mulighed for målrettet kontrol samtidig med, at det tilgodeser erhvervets mulighed for planlægning og fleksibel indberetning.

 

Med ændringsforslaget tilsigtes således alene en mere fleksibel fastsættelse af indberetningsfristerne, hvorimod ændringsforslaget ikke forventes at have følgevirkninger/konsekvenser for miljøet. Således vil indberetningerne fortsat skulle ske så betids, at de øvrige relevante kontrolinstanser på området har et opdateret grundlag at føre kontrollen på.

 

Som det fremgår af lovforslaget vil relevante organisationer og andre interessenter vil blive hørt forud for enhver fastsættelse af frister på bekendtgørelsesniveau.

 

En mere fleksibel fastsættelse af indberetningsfristerne udspringer endvidere også  af den seneste udmøntning af AMVAB-arbejdet, ”Måling af Virksomhedernes Administrative Byrder”, der i praksis begyndte efter fremsættelse af L 62.

 

I AMVAB-rapporten er bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække medtaget blandt de fem bekendtgørelser, der samlet udgør ca. 71 pct. af de samlede administrative omkostninger på Fødevareministeriets område.

 

Plantedirektoratet overvejer derfor muligheden for at foreslå en eller flere tidsfrister, der er mere hensigtsmæssige. Direktoratet er i forbindelse med drøftelserne om AMVAB i dialog med erhvervet herom, ligesom relevante brugere af data fra gødningsregnskabet vil blive inddraget.

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

/Pernille Balslev-Erichsen