ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 258013

4. april 2006

 

Besvarelse af spørgsmål 38 ad L 52 stillet af Erhvervsudvalget den 28. marts 2006.  

 

 

 

 

Spørgsmål 38:

Da det ikke kan undgås, at mobiliteten inden for pensionsforsikring bliver stærkt reduceret, hvis kunden skal betale etableringsomkostningerne samtidig med, at mægleren modtager beløbet fra pensionsselskabet, bedes ministeren oplyse, om ministeren kan tiltræde en ordning, hvorefter etableringsvederlaget enten afskrives over 5 år eller over en længere periode, hvor betingelsen i forbindelse med sidstnævnte dog må være, at kunden i tilfælde af selskabsskift er forpligtet til at refundere ikke afskrevne etableringsomkostninger.

 

 

Svar:

Det er forsikringsmægleren og kunden, der indgår en aftale om, hvilket arbejde mægleren skal udføre for kunden og honoraret for dette arbejde. Derfor skal der være en tæt og synlig kobling mellem betalingen af mæglerens honorar og debiteringen af honoraret via kundens præmiebetalinger. Det øger samtidigt gennemsigtigheden for kunden. Det er endvidere vigtigt at sikre, at det ikke bliver selskabets øvrige kunder, der kommer til at betale regningen.

 

Jeg har derfor i min besvarelse af spm. 35 tilkendegivet, at kontributionsbekendtgørelsen skal strammes op, så der bliver en tidsmæssig og beløbsmæssig sammenhæng mellem forsikringsselskabets afholdelse af etableringsomkostninger (herunder betalingen af mægleren) og debiteringerne via præmiebetalingerne. Herved forstår jeg, at forsikringsselskabets betaling af mæglerens honorar debiteres via kundens præmiebetaling i etableringsåret og i det efterfølgende år.

 

Det er min opfattelse, at en afskrivningsperiode, der er længere end et par år, vil skade gennemsigtigheden. Jeg kan derfor ikke tiltræde en længere afskrivningsperiode.

 

En afskrivningsperiode på et par år vil betyde, at etableringsomkostningerne i praksis er afholdt, før kunden eventuelt fraflytter selskab igen. Hvis kunden flytter indenfor de to år, skal forsikringsselskabet debitere de resterende etableringsomkostninger inden flytningen.

 

Med dette udgangspunkt skal kontributionsbekendtgørelsen, som anført i besvarelserne af spm. 35 - 37, nu justeres. Den præcise udformning af kontributionsbekendtgørelsen vil ske i tæt samspil med de relevante brancheorganisationer. I forbindelse med udformningen vil såvel Forsikring & Pension som Forsikringsmæglerforeningen i Danmark blive hørt.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk