ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

10. februar 2006

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr.   10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 62 (L 51) stillet af Erhvervsudvalget den 1. februar 2006.

 

Spørgsmål 62

”I fortsættelse af ministerens besvarelse af spørgsmål 14

Hvad er baggrunden for, at selskaber kun udgør 20 pct. af de virksomheder, som Fairplay kampagnen har været rettet imod?

 

Er dette ikke kun en konsekvens af, at der er tale om kontrol fra Told- og Skatte-regionerne, og kontrol af selskaberne var placeret hos kommunerne efter aftalen om kommunernes gennemførelse af ligning af selskaber på statens vegne.”

 

Svar:

Jeg har til brug for besvarelsen af dette spørgsmål indhentet bidrag fra skatteministeren, som jeg i det hele kan henholde mig til.

 

Skatteministeren oplyser følgende:

 

”Fairplay kontrolaktionerne har været gennemført som uanmeldte kontrolbesøg med henblik på at afdække sort og illegalt arbejde, socialt bedrageri og udeholdt omsætning. Kontrollerne har været målrettet mod en række af de brancher, hvor risikoen for at finde sort og illegalt arbejde mv. erfaringsmæssigt har været størst, dvs. pizzeriaer, restauranter, værtshuse, diskoteker, bagerier, avis-distribution, kræmmermarkeder mv. I disse brancher er langt hovedparten af virksomhederne personligt ejede, og alene en mindre del af virksomhederne drives i selskabsform.

 

Hovedparten af kontrolaktionerne er gennemført med deltagelse af repræsentanter fra Arbejdsdirektoratet, Fødevareregionerne, Politiet og kommunerne. Kontrolaktionernes primære formål er at opnå en fremadrettet og præventiv effekt gennem synlighed, information og vejledning. Således rettes der i forbindelse med kontrolbesøget op på manglende registreringsforhold, og såfremt regnskabsgrundlaget – herunder kasseregnskab, kasseafstemning, lønregnskab, regnskabsopbevaring mv. – ikke er i orden, instrueres virksomheden om gældende regler.”