Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 I forbindelse med behandlingen af (L 31) Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v. (Befordringsordning) har

Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 4. november 2005 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 5:

” Ministeren bedes kommentere materialet modtaget i forbindelse med Hover-Torsted Friskoles m.fl. foretræde for udvalget, den 1. november 2005, jf. L 31 – bilag 11. ”

 

Svar:

Der er med finanslovsaftalen for 2006 mellem regeringen og Dansk Folkeparti afsat midler til en pulje med henblik på at nedsætte befordringsudgiften for elever i frie grundskoler. Hover-Torsted Friskole modtager elever fra et stort geografisk område, hvor 75 procent af skolens 110 eleverne befordres dagligt i forbindelse med skolegangen. Jeg har en forventning om, at den ny finanslovspulje vil kunne reducere befordringsudgifterne for elever og forældre på Hover-Torsted Friskole betragteligt.

 

Jeg synes tillige, at det er vigtigt at minde om, at L 31 også vil give mulighed for, at skolen af egne midler kan yde tilskud til elevbefordring. Dette må forventes at være en realistisk mulighed Hover-Torsted Friskole, som hører til blandt landets absolut billigste frie grundskoler. Friskolen oplyser i det fremsendte materiale, at forældrebetalingen for 2004 androg 4.000 kr. pr. årselev. Jeg kan til sammenligning oplyse, at nye oplysninger fra de frie grundskolers skoleforeninger viser, at den gennemsnitlige forældrebetaling for de frie grundskoler i skoleåret 2004/05 er 8.900 kr. årligt. Oplysningerne viser desuden, at kun fem skoler har en forældrebetaling på mindre end 4.500 kr. årligt, og forældrebetalingen på den billigste skole er på 3.979 kr.

 

Hvis friskolen ønsker det, kan den finansiere det reducerede tilskud til befordring og bygninger ved at hæve forældrebetalingen, der stadig vil være under landsgennemsnittet.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til mit svar på udvalgets spørgsmål 4 til lovfor-slaget, herunder mine kommentarer til oplysninger om Hover-Torsted Friskoles økonomi.

 

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder