Folketingets Uddannelsesudvalg

Christiansborg

 

 

 

 

 

I forbindelse med behandlingen af (L221) Forslag til Lov om ændring af lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningsskoler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler). (Ændret hovedsigte og kompetencegivende undervisning m.v. har Folketingets Uddannelsesudvalg i brev af 2. maj 2006 stillet mig følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 5:

”Vil ministeren sikre, at også udviklingshæmmede og andre grupper med særlige behov kan få mulighed for højskoleophold ved at indarbejde Højskoleudvalgets forslag ”Bedre muligheder for at udbyde kurser for elever med særlige forudsætninger” i lovforslaget?”

 

Svar:

Højskoleudvalget foreslår, at op til 15 pct. af en skoles årselever kan opnås på kurser som er tilrettelagt for deltagere med særlige forudsætninger, herunder elever med særlige faglige forudsætninger og medlemmer af bestemte foreninger eller organisationer (såkaldte lukkede kurser).

 

Forslaget indebærer et afgørende brud med et grundlæggende princip om, at der kun ydes statstilskud til kurser, der er åbne for alle, mens kurser for en lukket elevkreds må finansieres på anden vis.

 

Hertil kommer, at forslaget kan være konkurrenceforvridende i forhold til andre kursusudbydere og svække grundlaget for at fastholde skolernes status som ikke-erhvervsdrivende fonde med den skattefritagelse, der følger heraf.

 

Dette svar fremsendes i 5 eksemplarer.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bertel Haarder