Besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 111 af 11. maj 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love (Styrkelse af indsatsen for at bekæmpe terrorisme mv.) (L 217).

 

Spørgsmål nr. 111:

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke begrænsninger der gælder for anvendelsen af tilfældighedsfund i forhold til de foreslåede bestemmelser i

- § 110 a , stk. 2 (oplysninger fra forvaltningsmyndigheder)
- § 783, stk. 2 (aflytning)
- § 148 a (passageroplysninger).”

 

Svar:

 

Med hensyn til den foreslåede nye bestemmelse i retsplejelovens § 110 a, stk. 2, henvises til pkt. 3.4.2.3 i lovforslagets almindelige bemærkninger og til besvarelsen af spørgsmål nr. 43.  

 

Det, der her er anført, vil gælde tilsvarende med hensyn til passageroplysninger indhentet efter den foreslåede bestemmelse i luftfartslovens § 148 a.

 

Med hensyn til den foreslåede bestemmelse i retsplejelovens § 783, stk. 2, om kendelse ”på person” ved indgreb i meddelelseshemmeligheden bemærkes, at retsplejeloven i § 789 indeholder en bestemmelse om tilfældighedsfund i forbindelse med sådanne indgreb.

 

Af § 789, stk. 1, følger, at hvis politiet ved indgreb i meddelelseshemmeligheden får oplysning om en lovovertrædelse, der ikke har dannet og efter § 781, stk. 1, nr. 3, eller § 781, stk. 5, heller ikke kunne danne grundlag for indgrebet, kan politiet anvende denne oplysning som led i efterforskningen af den pågældende lovovertrædelse.

 

Oplysninger, der er tilvejebragt ved et indgreb i meddelelseshemmeligheden, må imidlertid ikke anvendes som bevis i retten vedrørende en lovovertrædelse, der ikke har dannet og efter § 781, stk. 1, nr. 3, eller § 781, stk. 5, heller ikke kunne danne grundlag for indgrebet, jf. § 789, stk. 2.

 

Retten kan dog efter § 789, stk. 3, bestemme, at stk. 2 ikke finder anvendelse, såfremt andre efterforskningsskridt ikke vil være egnede til at sikre bevis i sagen (nr. 1), sagen angår en lovovertrædelse, der efter loven kan medføre fængsel i 1 år og 6 måneder eller derover (nr. 2), og retten i øvrigt finder det ubetænkeligt (nr. 3).

 

Den nævnte bestemmelse vil også regulere spørgsmålet om anvendelse af tilfældighedsfund i forbindelse med indgreb i meddelelseshemmeligheden, som er foretaget på grundlag af en kendelse ”på person” efter den foreslåede ordning.