Besvarelse af spørgsmål nr. 46 af 10. marts 2006 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love (Politi- og domstolsreform) (L 168).
Spørgsmål:
         â€Hvor store er merudgifterne ved ikke at bruge de bedste og nyrenoverede/nybyggede bygninger, der allerede eksisterer?â€
Svar:
Som anført i pkt. 3.2.2.2 og 4.3 (afsnit II) i lovforslagets almindelige bemærkninger er det udgangspunktet, at politiets eksisterende tjenestesteder (politistationer mv.) skal opretholdes og indgå i ordningen for statslig ejendomsadministration (SEA-ordningen). Det vil ikke som følge af den foreslåede politireform være nødvendigt at afholde merudgifter af den karakter, som er nævnt i spørgsmålet.
For så vidt angår domstolenes bygninger arbejder Domstolsstyrelsen i tæt samarbejde med Slots- og Ejendomsstyrelsen (som siden den 1. januar 2005 har administreret retternes statsejede bygninger under SEA-ordningen) på at forberede de bygningsmæssige konsekvenser af domstolsreformen. I disse overvejelser indgår ikke kun retternes nuværende bygningsmasse, men tillige bygninger i Slots- og Ejendomsstyrelsens Ejendomsbørs og bygninger, som i øvrigt bliver ledige som følge af bl.a. kommunalreformen. Private lejemål indgår ligeledes i overvejelserne. Statsejede bygninger, som i fremtiden ikke længere skal anvendes af domstolene, vil overgå til Slots- og Ejendomsstyrelsens almindelige ejendomsportefølje med henblik på udlejning eller evt. salg til anden side.
Det er på den baggrund ikke muligt at opstille et udgiftsskøn som nævnt i spørgsmålet.
Der henvises i øvrigt til pkt. 11.3 (afsnit III) i lovforslagets almindelige bemærkninger.